USAs president Donald Trump vil kutte i utdanning og forskning for å få mer penger til forsvar og sikkerhet. Foto: Niall Carson

Kutter i humanistiske fag

Utdanning og forskning i USA får hard medfart i det første budsjettforslaget til president Donald Trump, blant annet vil han kutte drastisk i bevilgningen til humanistiske fag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump vil kutte kraftig i finansiering av forskning og utdanning, ifølge det foreløpige budsjettforslaget han la fram i forrige uke.

Store kutt i humaniora og kunst er en del av Trumps plan, som ble offentliggjort bare noen dager før kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterer den norske regjeringens humaniora-satsing i en stortingsmelding. Den vil bli presentert på et symposium på Universitetet i Oslo onsdag og har som mål «at forskere og nyutdannede kandidater i humaniora skal bidra bedre til Norges innsats for å møte store samfunnsutfordringer knyttet til blant annet mangfold, flerreligiøsitet, helse, velferd, skole, klima og miljø», som Isaksen sier på departementets nettside.

Les også: «Anno» for skap-humanister

Rammes hardt

Ifølge den amerikanske presidentens kuttforslag ønsker han ikke lenger å bevilge penger til National Endowment for the Humanities (NEH), som mister hele sin bevilgning hvis Trump får det som han vil i Kongressen. NEH er en føderalt, offentlig fond som deler ut midler til prosjekter innen forskning og utdanning i humanistiske fag, etter fagfellevurderte søknader. Ifjor var budsjettet på 148 millioner dollar eller cirka 1,25 milliarder kroner, skriver magasinet Science.

Det er forferdelig trist å få høre om dette forslaget om å nedlegge oss, siden National Edowment for the Humanities (NEH) har gitt svært betydningsfulle bidrag til offentligheten gjennom 50 år.

William D. Adams

Ifølge NEHs nettsider har fondet delt ut 5,3 milliarder dollar til humanistiske prosjekter i løpet av de 50 årene det har eksistert.

— Det er forferdelig trist å få høre om dette forslaget om å nedlegge oss, siden NEH har gitt svært betydningsfulle bidrag til offentligheten gjennom 50 år, sier styreleder William D. Adams i NEH i følge neh.gov.

Adams sier videre at NEH nå vil jobbe opp mot budsjettprosessen fram mot behandlingen i Kongressen i mai. I mellomtiden sier han at virksomheten vil fortsette som normalt.

Kutter kunst også

Også National Endowment for the Arts foreslås nedlagt.

«I dag fikk vi vite at presidenten foreslår å eliminere the National Endowment for the Arts. Vi er skuffet fordi vi ser at vår finansiering gjør en forskjell for individer i alle aldre i tusenvis av samfunn, store og små, urbane og landlige, og i alle distrikter i nasjonen, står det i en dyster melding på toppen av NEA, hjemmeside.

Videre står det at NEA forstår at dette bare er første skritt i en lang budsjettprosess, og at de vil levere informasjonen de er bedt om i forbindelse med budsjettprosessen.

«Vi regner med at denne nyheten vil skape debatt blant mennesker og organisasjoner innen kunstfeltet. Som et statlig institutt kan ikke NEA delta i lobbyvirksomhet, verken direkte eller indirekte. Men vi vil uansett forsette å gi informasjon om den viktige rollen NEA har», står det.

Utdanningskutt på 13 prosent

Det er ikke bare forskningsinstitutter som får kutt. Utdanningsdepartementet får et kutt på over 13 prosent eller 9 milliarder dollar, ifølge University World News, som igjen har sitert The Chronicle of Higher Education.

De foreslåtte kuttene i departementet inkluderer å avvikle flere programmer som skal bistå studenter fra lavinntekts-hjem og minoriteter, ifølge University World News.

— Dette budsjettforslaget vil ruinere amerikansk innovasjon og økonomisk vekst, går det fram av en uttalelse fra Association of American Universities, ved lederen Mary Sue Coleman,

— Det vil føre til et amerikansk innovasjonsunderskudd, i og med at det kommer på et tidspunkt da Kina og andre økonomiske konkurrenter forsetter å investere kraftig i forskning og høyere utdanning, sier hun i uttalelsen, som er gjengitt i University World News.

Utdanningsdepartementet er et av mange som får kutt for å finansiere Trumps plan om å styrke budsjettene til forsvardepartementet og departementet for innenlands sikkerhet (Homeland Security) og krigsveteranene med tilsammen 50 milliarder dollar.

Lar øksen falle

I det hele tatt har Trump latt øksen falle over akademia, slik magasinet Science formulerer det.

— Det betyr dype kutt i en del føderale forskningsinstitutter og vil sannsynligvis medføre kraftig opposisjon fra akademia og mange medlemmer av Kongressen, skriver Science, som presenterer en oversikt over hvor kuttene vil ramme.

National Institutes of Health (NIH) får et kutt på 20 prosent, følge Trumps forslag, noe som tilsvarer 6 milliarder dollar. NIH hører inn under det amerikanske helsedepartementet og har et av verdens ledende medisinske forskningsmiljøer.

Også på kuttlisten, med et 100 prosents kutt i bevilgningen, står det offentlige forskningsinstituttet ARPA-E, som fremmer og finansierer forskning og utvikling av avansert energiteknologi.

Flere forskningsinstitutter innen klima- og energi får også dramatiske kutt i budsjettforslaget.

Det eneste forskningsfeltet som får mer penger, ifølge Science, er et kjernevåpenprogram i energidepartementet, som får 11 prosents økning i budsjettet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS