Statsrådstur

Utsetter tur til USA og Canada på grunn av smitte­situasjonen

Det blir ingen tur på Ola Borten Moe i februar. De ser nå på muligheten for å reise tidlig i juni.

Det blir ingen reise på Ole Borten Moe i februar.
Publisert

Etter planen skulle han ha ledet en delegasjon til Canada og USA i midten av februar. Nå er det klart at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe blir hjemme.

Torsdag ettermiddag ble reiseplanene skrinlagt. Det opplyser Kunnskapsdepartementet overfor Khrono.

Grunnen er smittesituasjonen.

Sikter seg inn mot juni

— Kunnskapsdepartementet har gjennom hele julen hatt tett kontakt med ambassadene i Washington D.C. og Ottawa og fulgt smittesituasjonen nøye. Dessverre har smittesituasjonen utviklet seg i negativ retning og vi har fått tilbakemeldinger om at det vil være vanskelig å gjennomføre fysiske møter med flere av de aktørene vi ønsker å møte. Dette gjelder både for Canada og USA, skriver Kunnskapsdepartementet i en epost.

Delegasjonsplanen er likevel ikke lagt helt på is, i samråd med ambassadene har de besluttet å utsette reisen.

— Det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan dette vil utvikle seg, men vi ser nå på muligheten for å gjennomføre besøket i første del av juni, heter det.

Alle hadde takket ja til invitasjonen

Dette skulle ha vært den første delegasjonsreisen etter at koronapandemien for to år siden satte en stopper for store utenlandsreiser.

Som Khrono skrev i desember var planen å reise med en liten delegasjon med representanter fra virkemiddelapparatet og universitets- og høgskolesektoren i februar.

Invitasjonen var sendt til direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet, direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og styreleder Sunniva Whittaker i Universitets- og høgskolerådet.

Departementet opplyser om at alle tre hadde takket ja til invitasjonen.

Ledd i Panoramastrategien

Avreise for turen skulle ha vært 13. februar. Programmet var ikke klart da invitasjon ble sendt ut i desember, men delegasjonen skulle etter planen ha reist til Toronto og/eller Ottawa i Canada og deretter Washington DC.

I Washington skulle det blant annet signeres en intensjonsavtale om forskningssamarbeid om kunstig intelligens.

Turen skulle også fungere som ledd i oppfølgingen av Panoramastrategien, om hvordan Norge kan øke samarbeidet om forskning, høyere utdanning og innovasjon med land utenfor EU og EØS. Både USA og Canada er en del av strategien for perioden 2021-27.

Powered by Labrador CMS