Video

Vant Cannes-priser for video til Hollywood-stjerne

Universitetet i Agder gikk helt til topps og vant tre priser i internasjonal TV-konkurranse i Cannes.

Fra venstre: Thomas Eikeland Fiskå, Andreas van der Eynden, Øivind Dagsvik Eskedal, Maria van Schoor, Susanne Hulda Tollerød, Sunniva Whittaker, Terese Birkeland og Morten Tjosås Torjussen.
Publisert

I februar gikk Universitetet i Agder (UiA) og rektor Sunniva Whittaker en smule viralt, da hun og kommunikasjonsavdelingen ved universitetet bestemte seg for å gjøre noe da Norge ble et tema under den store Super Bowl-finalen i USA.

Den amerikanske humoristen Will Ferrell fikk mye oppmerksomhet da han i tre videoer langet ut mot Norge i aller beste sendetid. Han var nemlig indignert og sur på Norge fordi langt flere nordmenn har kjøpt og bruker elbiler enn det amerikanerne gjør.

Fakta

Dette er Cannes Corporate Media & TV Awards

  • Cannes Corporate Media & TV Awards er en årlig prisfestival for filmer, nettmediaproduksjoner og dokumentarer produsert av eller for virksomheter. Utdelingen foregår i et av verdens viktigste filmsentre, nemlig Cannes i Frankrike.
  • Konkurransen ble etablert i 2010 av Filmservice International, og er i dag en av de største prisutdelingene i denne kategorien. I juryene sitter blant andre Oscar- og Emmy-vinnere. I 2021-juryen er den Emmy-vinnende dokumentarskaperen Xuan Vu og Oscar-vinneren Zbigniew Å»mudzki (produsent) eksempler på dette.
  • Utmerkelsene er inndelt i fire kategorier. Gull- og sølvdelfiner kan gis i alle kategorier. Sort delfin deles ut i produksjonskategoriene. Beste produksjonsselskap på festivalen tildeles blå delfin, mens den beste filmen på tvers av alle kategorier tildeles den hvite delfinen, også kjent som festivalens Grand Prix.
  • Vanligvis holdes prisutdelingen i Cannes med gallamiddag og dresskode og UiAs representanter ville ellers vært invitert dit, men utdelingen har ikke vært mulig å gjennomføre i 2021 på grunn av pandemien.
  • Vinnere i 2020 inkluderte produksjoner for merkevarer som MAN Truck & Bus, Tetra Pak, Getty Images, svenske TV4, Goodyear, Happn, PwC, Shell og Fujifilm.

Kilder: UiA

Laget video

I en video postet få dager etter Super Bowl svarte Whittaker og UiA på kritikken av Norge, og laget videoen «Sorry, not sorry». Videoen gikk viralt, og har i skrivende stund over 900.000 avspillinger på UiAs Youtube-kanal.

Se videoen her:

Etter at denne videoen ble lansert, fikk universitetet en direkte invitasjon til å melde den på som bidrag i den internasjonale festivalen Cannes Corporate Media & TV Awards. Videoen ble deretter meldt på i tre kategorier.

— Det er nå klart at UiA har fått priser i alle tre kategoriene vi var påmeldt, to gull i kategoriene Virals og Social Media & Short Videos og sølv i kategorien Corporate Videos, skriver kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal ved UiA i en pressemelding tirsdag.

Gjevt selskap

Det viser seg at Norges sørligste universitet med dette blander seg inn i et meget fint og gjevt selskap. Andre merkevarer blant de 888 påmeldte bidragene som har vunnet priser i 2021 er nemlig Audi, Bugatti, Al Jazeera, Michelin, Seiko, Unilever, Pokémon og Europaparlamentet.

— I motsetning til så godt som alle andre vinnere i utdelingen, er UiAs bidrag produsert kun med interne krefter, skriver Dagsvik Eskedal videre.

I juryene sitter blant andre tidligere Oscar- og Emmy-vinnere. Prisene deles vanligvis ut blant smokinger og stettglass under festivalen i Cannes, men på grunn av pandemien kommer utmerkelsene denne gangen postveien til Sørlandet i stedet.

Powered by Labrador CMS