misnøye

Varsler allmøte etter omfattende kritikk fra ansatte

En aksjonsgruppe fra Handelshøgskolen ved UiT Norges arktiske universitet kommer med skarp kritikk av universitetsledelsen. Nå varsler rektor allmøte. 

Dag Rune Olsen, rektor ved UiT sier han vil møte de ansatte på Handelshøgskolen etter massiv kritikk.
Publisert Oppdatert

For over ett år siden startet en aksjonsgruppe blant ansatte ved Handelshøgskolen på UiT. De føler «avmakt» i forhold til egen institusjon, og forteller at de ikke kommer i dialog med ledelsen. 

Fakta

Aksjonsgruppen

Bernt Arne Bertheussen, UiT Handelshøgskolen Campus Tromsø; Jørund Greibrokk, UiT Handelshøgskolen Campus Alta; Odd Birger Hansen, UiT Handelshøgskolen Campus Harstad; Eva Jørgensen, UiT Handelshøgskolen Campus Alta; Øystein Myrland, UiT Handelshøgskolen Campus Tromsø; Svein Ottar Olsen, UiT Handelshøgskolen Campus Tromsø; Knut Ravlo, UiT Handelshøgskolen Campus Narvik; Kåre Skallerud, UiT Handelshøgskolen Campus Tromsø; Elsa Solstad, UiT Handelshøgskolen Campus Harstad og Sverre Braathen Thyholdt, UiT Handelshøgskolen Campus Tromsø.

«Vi er innelåst i et naturvitenskapelig fakultet der biologer og fiskerifolk bestemmer vår framtid. Dette har ført til at vi har tapt verdifull tid og ressurser til å utvikle faglig bredde og kvalitet i økonomistudiene våre,» skriver aksjonsgruppen i Nordnorsk debatt

Det har vært en rekke debattinnlegg den siste tiden fra ansatte ved UiT, blant annet om ansatte som opplever et demokratisk tomrom og tidligere i år en oppfordring fra to professorer ved Handelshøgskolen om å la dem bli et eget fakultet. 

De forteller at forsøk på å komme i dialog med rektor og ledelse har vært vanskelig. Nå sier rektor Dag Rune Olsen at det blir allmøte.

— Jeg ønsker å møte ledelsen ved Handelshøgskolen sammen med fakultetsledelse og styreleder for fakultetet. Dette vil skje over nyttår. Jeg ønsker som en del to også et allmøte hvor alle ansatte ved Handelshøgskolen inviteres — også dette med ledelsen til stede, sier Olsen til Nord24.no.

Mangler ressurser

Fakultetet for Handelshøgskolen er også fakultet for Fiskerihøgskolen i Tromsø og Institutt for arktisk og marin biologi. Samlet heter det Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Handelshøgskolen har hatt en enorm vekst. Siden 2017 har det kommet til 1090 nye studenter, og totalt er det over 3000 studenter som holder til på Handelshøgskolen. Khrono skrev tidligere i år om at på UiT i år møtte 1000 færre studenter opp til studiestart på høsten. 

På nåværende tidspunkt har Handelshøgskolen 30 studenter per lærer, noe som er rundt 20 flere studenter enn det andre handelshøgskolekonkurrenter har. På fiskerihøgskolen er tilsvarende tall tre studenter per ansatt. 

Aksjonistene forteller at disse studentene skal betjenes med 3 færre ansatte enn de hadde i 2017. Fiskerihøgskolen har fått 35 flere studenter i samme periode. De har fått 35 flere ansatte. På grunn av den økte studentmassen frykter aksjonsgruppen at de skal gi et dårligere tilbud fordi andre handelshøgskoler har flere ressurser.

UiT opplyser at disse tallene for Fiskerihøgskolen ikke tar høyde for at det er mange eksternt finansierte stillinger der, som ikke inngår i en undervisningskabal. Handelshøgskolen har ikke i samme grad ekstern finansiering. Det vil også bli lagt til rette for 16 nyansettelser i 2024 på Handelshøgskolen fra både fakultetsledelse og styret. 

Ser man bort fra ekstern-finansierte stillinger blir forholdstallet mellom antall student per lærer 12 på Fiskerihøgskolen og 31 på Handelshøgskolen. 

Rektor Dag Rune Olsen sier til Nord24 at han ønsker at tjenestevei skal respekteres, og at de ansatte bes om å forholde seg til fakultetsledelsen. Likevel åpner han for allmøte med ledelsen til stede. 

Endringslogg. 13.12.2023 kl. 11:05. Det er lagt til et avsnitt om UiT og tall i slutten av saken, og endret til at Fiskerihøgskolen har tre studenter per ansatt og ikke fire. 

Powered by Labrador CMS