Kortnytt
Ny dekan på Kristiania
Kristin Arnesen blir ny dekan på School of Arts, Design, and Media (SADM) på Høyskolen Kristiania. Hun kommer fra stillingen som prodekan for utdanning ved School of Communication, Leadership and Marketing ved samme høgskole.
Arnesen overtar etter Jørn Mortensen som tidligere i år annonserte at han ville gå av som leder, bare ett år etter at han startet på en ny fireårsperiode som dekan.
SADM er ifølge Kristania det største studiemiljøet innen kreative fag i Norge. Avdelingen dekker et stort spekter av de kreative fagområdene innen scenekunst, musikk, design og mediefag.
— Denne kombinasjonen gjør oss unike i det kunst- og designfaglige utdanningsmiljøet og setter oss i stand til å utdanne studenter innen felt som er i endring. Vi har en tydelig rolle i sektoren med vår arbeidslivsorienterte posisjon innen våre fagområder, sier Kristin Arnesen i en pressemelding.
Hun har erfaring fra Kristania, fra Westerdals Oslo ACT (som dekan og studiedirektør), og fra Westerdals School of Communication (som instituttleder og fagsjef). Hun er utdannet kunsthistoriker (UiO/UiB), og har lederutdanning (NTNU/NHH/Cambridge).
Rektor Trine J. Meza er veldig glad for ansettelsen.
— Kristin har tidligere ledet prosjekter ved både Kristiania og Westerdals, og kjenner fagområdene og historikken godt. Hun har stor forståelse for både utfordringene og mulighetene for SADM og Kristiania. De kreative fagene er en viktig del av Kristiania, og vil under Kristins ledelse utvikle seg ytterligere, sier Meza.
Ny instituttleder på UiT
Marie Lindsjørn Nordvik har nylig blitt instituttleder for Institutt for barnevern og sosialt arbeid (IBS).
Nordvik startet i rollen i midten av oktober, og kommer fra en postdoktorstilling fra Juridisk fakultet ved UiT. Hun forteller til iHarstad at instituttets primære fagfelt også er noe hun engasjerer seg i.
— Som jurist har min primære faglige interesse hele tiden kretset rundt spørsmål om rettssikkerheten for barn og familier i kontakt med velferdstjenester, og menneskers rett til sosiale tjenester, barnevernstjenester og helse- og omsorgstjenester, forklarer hun.
— Instituttet har også en veldig gledelig og solid utvikling på forskningssiden, med store prosjekter og store satsinger, noe instituttet og UiT kan være stolte av, sier hun.
Ny komité skal se på omregning av franske karakterer
HK-Dir har invitert franske myndigheter til en felles komité for å vurdere forslag til ny omregningstabell for karakterer fra fransk baccalauréat.
Ordningen kan tidligst innføres ved opptak til studieåret 2029/30. Dagens tabell for omregning av karakterer har vært uendret siden 2002. Forslaget til ny omregningstabell har vært ute på høring og ifølge HK-Dir skapt stort engasjement og ført til mange innspill.
Franske karakterer går fra 1 til 20, mot de norske 1 til 6. I den nåværende ordningen vil alt over 15,5 poeng tilsvare en norsk 6-er. I den nye ordningen vil franske 15,5 nå tilsvare 5,24 i norske karakterer, og det er kun 20 poeng som vil konverteres til norsk 6-er. Konverteringen av karakterene skjer i forbindelse med at norske elever som har vært på utveksling i Frankrike søker høyere utdanning med sine vitnemål.
«I praksis betyr dette at det blir umulig for elever med fransk vitnemål å konkurrere på rettferdig grunnlag mot elever med norsk vitnemål om studieplasser i Norge, noe som vil gjøre det svært vanskelig å rekruttere elever til de norske seksjonene og andre utdanningstilbud i Frankrike,» skriver Les Anciens, en interesseforening for tidligere og nåværende norske elever ved de norske seksjonene i Rouen, Bayeux og Lyon i sitt høringssvar.
«Det norske opptakssystemet ligner på det i Sverige og Danmark. Den nye omregningstabellen vil, i likhet med tabellene som benyttes i disse landene, basere seg på statistikk fra franske utdanningsmyndigheter», skriver HK-dir i en pressemelding.
Campus Kristiansund åpner denne uken
Fredag 8. november er det duket for offisiell åpning av Campus Kristiansund, som blant annet skal benyttes av Høgskolen i Molde, Høgskolen i Volda og NTNU.
Prosjektdirektør for det nye storbygget, Tore Rusten i Bane NOR Eiendom, skriver i en e-post til Khrono at den offisielle åpningen skjer etter en storslått åpningsuke der blant andre forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) var til stede under Campus-konferansen onsdag.
Fredag kommer statsminister Jonas Gahr Støre til Kristiansund for å overvære den offisielle åpningen.
Arbeidet med campusen har pågått i totalt syv år, men det er spesielt de siste to årene at Campus-tomten har vært gjennom en stor endring.
— Mange husker nok markeringen av rivestart høsten 2022, med ordfører Kjell Neergaard og daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Nå er alle leietakerne på plass og de fleste har beskrevet innflyttingen som et gåsehudøyeblikk. Det er vi utrolig stolte av, uttaler Trond Rusten i en pressemelding.
Etter at de siste leietakerne flyttet inn i oktober, huser Campus Kristiansund i det daglige rundt 1000 mennesker fra privat næringsliv, utdanningsinstitusjoner, offentlig sektor og kunnskapsmiljøer i regionen.
— Åpningen av Campus Kristiansund er et stort løft for Nordmøre og for fylket. Vi er enormt stolte over hva vi har klart å få til lokalt gjennom godt samarbeid over mange år, sier daglig leder i Campus Kristiansund Drift AS, Roland Maurseth.
I tillegg til de ovennevnte høyere utdanningsinstitusjonene, er også Fagskolen i Møre og Romsdal og Dronning Mauds Minne Høgskole representert i den nye campusen.
NTNU-bibliotek må holde stengt til neste år
Gunnerusbiblioteket ble stengt 3. september etter funn av asbestholdig materiale. Siden har omfanget og alvoret blitt større.
Khrono omtalte nylig at det nå er funnet asbestplater i 16 rom. NTNU blir sterkt oppfordret til å fjerne asbestplatene i en rapport av Rambøll, som har kartlagt omfanget. Kun en liten bevegelse kan være nok til at asbestfibre kommer ut i lufta, het det i rapporten.
Onsdag melder NTNU Eiendomsavdelingen til Khrono at det er uvisst når Gunnerusbiblioteket åpner igjen. Antakelsen er at åpning kan skje en gang mellom februar og mai neste år.
Mye skal avklares framover. Blant annet vurderer Bedriftshelsetjenesten behov for arbeidshelseundersøkelser. De jobber med å sammenstille fakta om asbest i Gunnerusbiblioteket. De skal ha et møte med de ansatte når de har konkludert om behovet for slike undersøkelser.
Mandag 21. oktober var det en befaring for å dokumentere hull etter utskifting av alarm- og adgangskontrollsystemet og andre generelle skader i kartlagte forekomster.
Dette gjøres for å kunne si noe om historisk eksponering. I verste fall kan ansatte og andre brukere av biblioteket blitt eksponert for asbestfibre i mange år.
Polygon er engasjert som saneringsfirma og er i gang med planlegging av framdrift for videre sanering, melder NTNU.
De asbestholdige platene som så langt er funnet, er eternittplater med hvitasbest, ikke Asbestolux-plater med brunasbest som først antatt. Dette påvirker ikke hvordan det asbestoldige materialet skal håndteres. Alle typer asbest håndteres etter de samme forskriftene.
To fagskoler får utvidet myndighet
To fagskoler har fått nye rettigheter til å opprette utdanninger uten å søke Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).
Fagskolen i Innlandet får såkalt fagområdeakkreditering innen økonomi, administrasjon og ledelse. Dette er det femte fagområdet fagskolen får slik akkreditering for.
Fra tidligere har Fagskolen Innlandet fagområdeakkrediteringer innen bygg- og anleggsteknikk, teknologifag, helsefag og landbruksfag.
– Gjennom mange år har fagskolen jobbet målrettet for å oppnå disse fullmaktene, og nå er Fagskolen Innlandet Norges første fagskole med fem fagområdeakkrediteringer. Det er bare å gratulere, sier Nokut -direktør Kristin Vinje.
Fagskolen i Agder har fått sin tredje fagområdeakkreditering, denne gang innen maritime fag.
– Vi gratulerer Fagskolen i Agder. De har på kort tid fått tre akkrediterte fagområder, og med denne dekker de nå hele studieporteføljen sin. Det er godt nytt for både lokalt og regionalt arbeidsliv som vil nyte godt av kvalifiserte fagfolk fremover, sier Kristin Vinje.
Hjernekraftprisen til Hedvig Nordeng
Professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo er tildelt Hjernekraftprisen for 2024.
Prisen ble delt ut under Forskerforbundets forskningspolitiske seminar tirsdag 5. november. Den er blitt delt ut hvert år siden 2013 til et medlem av Forskerforbundet som gjennom sitt kunnskapsarbeid har gitt et spesielt viktig bidrag til samfunnet.
Nordeng har bidratt til å tilgjengeliggjøre komplisert forskning om bruk og sikkerhet av legemidler i svangerskapet og ammeperioden for et bredt publikum, heter det i begrunnelsen.
- For meg er prisen en bekreftelse på at formidling av kunnskap er en sentral del av forskerrollen. Hjernekraftprisen setter et positivt fokus på forskningsformidling, og fremmer å bygge bro mellom forskning og samfunn, sier Nordeng.
Prisen er på 200.000 kroner.
Studenter sier nei til «studentfabrikk»
Norsk studentorganisasjon (NSO) ledet studentene i demonstrasjon mot regjeringens statsbudsjett i går, 31. oktober.
NSO ledet an da en rekke appeller ble gitt fra Eidsvoll plass foran Stortinget. Studentene hadde på seg hjelm og refleksvest mens de ba regjeringen om å stoppe studentfabrikken. De mener nemlig at regjeringens politikk forutsetter et samlebånd der man skal fortest mulig ut i arbeid etter studiene sine.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel var til stede og snakket med studentene om statsbudsjettet.
Leder i NSO Kaja Ingdal Hovdenak opplyser at NSO ønsker en økning av studiestøtten og at den knyttes til 1,5 G, at innføring av eksamensavgift stoppes og at konverteringsordningen blir reversert til å gi mindre, heller enn større, lån.
Nyeste artikler
Hvordan lage en politikk for forskningskvalitet?
«En svært alvorlig økonomisk situasjon»
Republikanerne jubler, men flere frykter angrep på den akademiske friheten
SV: Nesten en milliard til studentene
Forskningslederen er den viktigste forvalteren av akademisk frihet
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Satte ny doktorgradsrekord i vår
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare