NSO-LEDERKANDIDAT

Vil sørge for at regjeringa holder det de har lovet

Lederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Maika Marie Godal Dam, sier studentøkonomien er viktigst for henne.

Maika Marie Godal Dam stiller som leder av NSO i 2022
Publisert

Maika Marie Godal Dam er en av kandidatene som kniver om ledervervet i Norsk studentorganisasjon (NSO). Hun er enstemmig innstilt som leder av valgkomiteen i NSO.

I dag er hun leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, og har jobbet med lokal studentpolitikk det siste året.

— Man må være forberedt på å legge fra seg sine veldig konkrete hjertesaker fordi man skal representere så mange, og man skal sørge for at det man jobber for har forankring i studentmassen. Da handler det ikke lenger om hva jeg er opptatt av, men hva vi er opptatt av, sier Godal Dam til Khrono.

Nytt arbeidsutvalg skal velges på NSOs landsmøte 21. til 24. april.

— Noe beskjedenhet

Godal Dam hadde egentlig planer om å stille som velferds- og likestillingsansvarlig i NSO når Khrono tok kontakt før kandidaturet var sendt inn.

— Du stiller som leder og ikke velferds- og likestillingsansvarlig likevel. Hva fikk deg til å velge ledervervet i stedet?

— Jeg skal innrømme at det nok var noe beskjedenhet, sier Godal Dam.

Men hun innså fort at ledervervet kanskje passet henne best, når hun trives best med den overordnede politikken og de store strategiene.

— Det er det jeg syns er det aller mest spennende med politikk, det langsiktige og helhetlige perspektivet. Så jeg skjønte at jeg kunne tenke meg å jobbe med det, sier hun.

— Så har jeg, hvis jeg blir valgt, forhåpentligvis et veldig sterkt arbeidsutvalg med meg, legger hun til.

Ingen billige løsninger

Godal Dam trekker fram tre prinsipielle saker som spesielt viktige i året som kommer.

— Vi har lært mye gjennom pandemien og gjort mye annerledes. Nå har vi kommet til en punkt der vi virkelig må vurdere hvilke deler av det vi tar med oss videre. Jeg tror det er viktig å stå for at vi skal ta med oss det som bidrar til at utdanningen får økt kvalitet og det som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle, sier hun.

— Det vi ikke skal ta med oss er de løsningene som er billige og enkle, men som går på bekostning av kvaliteten i det faglige og læringsmiljøet vårt, fortsetter hun.

Henge på regjeringa

Videre mener lederkandidaten det er mye å ta tak i og forplikte regjeringa på i Hurdalsplattformen. Hun trekker fra studiestøtta som et eksempel.

— Der tror jeg det er veldig viktig at vi som den norske studentbevegelsen er tydelige på å fortelle studentenes historier, og fortelle om det mangfoldet som blir påvirka av studiestøtta, og hvor omfattende og avgjørende det egentlig er for mange studenter.

Statsråd Ola Borten Moe har tidligere uttalt at regjeringa ikke vil øke studiestøtta for alle studenter, men kun se på finansieringa for utvalgte grupper, som studenter med barn.

— Hva skal man gjøre annerledes for å få Borten Moe og Co. til å høre?

— Det er et godt spørsmål. Nå står det i Hurdalsplattformen at man skal gjennomgå studiefinansieringa. Det kan godt være at vi har en trassig minister som ikke vil, men han er ikke alene.

— Han sitter i en mindretallsregjering og med politisk press fra deres eneste samarbeidsparti (SV red.anm.), som de er ganske avhengige av. SV har veldig tydelig sagt at de ønsker å øke studiestøtta.

Maika Marie Godal Dam stiller som leder av NSO i 2022

Dagens studenter er viktigst

Godal Dam ble først student i 2018, og har fullført en bachelor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Nå er hun permittert fra studier ved Universitetet i Oslo, men håper på å fortsette på en master der.

— Vi har snakka litt om politikken, men hvorfor vil norske studenter ha deg som leder?

— Om de vil, det vet jeg ikke ennå. Men det jeg kan tilby som kandidat og som mulig leder av NSO, er å være en tydelig og fremoverlent representant for studentbevegelsen, sier Godal Dam.

Hun mener det er viktig at det er dagens, ikke tidligere, studenter som definerer hva studenttilværelsen er.

— Så det jeg kan tilby som leder er å være opptatt av de som er student i dag, og anse de som ekspertene på hva vi i Norsk studentorganisasjon skal ta med oss til politikerne. Vi skal gi de studentene en stemme opp mot de menneskene som har makt til å ta avgjørelser, sier Godal Dam.

Godal Dam var også folkevalgt for Arbeiderpartiet fra 2015 til 2019 i Bydel Bjerke i Oslo.

Internasjonal situasjon

Tilbake til politikken.

Godal Dam mener også NSO må ta en mer aktiv posisjon i internasjonale konflikter der studentrettigheter står i fare.

— Vi står i en ganske intens internasjonal situasjon, og en av NSOs grunnprinsipper er lik rett til utdanning. Dersom vi bare forholder oss til at det er et prinsipp som bare gjelder innenfor våre egne grenser, da tror jeg vi gjør noe feil.

— Der ønsker jeg nok at NSO tar en mer aktiv rolle i å vise internasjonal solidaritet overfor studenter som over hele verden kjemper for sin rett til utdanning, sier Godal Dam.

Avslutningsvis sier lederkandidaten at å bedre studentøkonomien blir fanesaken hennes, men understreker at det er viktig at NSO ikke kun jobber med studiestøtta.

Powered by Labrador CMS