rettssak

16 varsler mot førstelektor. Neste uke må han møte i retten

En førstelektor ved Nord universitet er tiltalt for hatefulle ytringer og rasisme. Strafferammen er tre års fengsel. Til Khrono sier mannen at han angrer.

Her blir kjæresteparet hetset på et utested i Bodø i juli i fjor, kort tid etter terrorangrepet mot London pub i Oslo.
Publisert Oppdatert

Det var på et utested i Bodø i fjor sommer at det homofile paret Hroar-William Wiik Adelsten og Kjetil Malm Hamlandsø ble hetset av en mann i 50-årene. Onsdag 18. januar starter rettssaken i Salten og Lofoten tingrett mot den tiltalte mannen, som er ansatt som førstelektor ved Nord universitet.

Etter hendelsen i sommer har han bare arbeidsoppgaver ved universitetet som ikke innbefatter undervisning.

Ifølge Adelsten og Hamlandsø skal mannen flere ganger ha uttalt at dersom det hadde vært opp til ham, så hadde de vært skutt. Deler av hendelsen er filmet med mobilvideo.

Hendelsen skjedde bare noen dager etter at en mann skjøt og drepte to menn og såret mange flere i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Zaniar Matapour (43) er terrorsiktet etter skytingen, sammen med tre andre personer.

Fakta

Dette er mannen tiltalt for

  • Straffeloven § 185 første ledd tredje punktum, jf. annet ledd, for i andres nærvær forsettlig å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring overfor en annen som ble rammet av denne, ved å forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn.
    Grunnlag: Sent fredag kveld 1. juli 2022 på serveringsstedet En Kopp i Sjøgata i Bodø, sa mannen til en gjest at han så ut som en muslim og at han var en jævla muslim eller lignende.
  • II Straffeloven § 185 første ledd første punktum, jf. annet ledd for forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt frem en diskriminerende eller hatefull ytring, ved å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres seksuelle orientering.
    Grunnlag: Lørdag 2. juli 2022 ca. kl. 00.15, på eller ved uteserveringsområdet til Gatsby i Moloveien i Bodø, spurte han flere av gjestene om de var homser hele gjengen, for deretter å si at de skulle vært skutt og/eller drept.
  • III Politiloven § 30 nr 1, jf. § 5 for å ha unnlatt straks å rette seg etter pålegg gitt av politiet.
    Grunnlag: Etter hendelsen omhandlet i tiltalens post I ble han gitt pålegg av politiet om å forlate Bodø sentrum frem til neste dag.

«En jævla muslim»

Etter hendelsen i Bodø i fjor sommer, gikk den tiltalte førstelektoren ut i media og beklaget oppførselen sin. Nordland politidistrikt opprettet straffesak, og i slutten av september tok statsadvokatene i Nordland ut tiltale i saken.

Mannen er tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 18 for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring mot det homofile paret på utestedet i Bodø. I tillegg er mannen tiltalt for rasisme etter å ha kalt en gjest ved et annet utested for en «en jævla muslim».

Lovbruddene mannen er tiltalt for, har en strafferamme på tre års fengsel. Da tiltalen kom i september, uttalte politiadvokat ved Nordland politidistrikt, Eirik Magnus Blomli, at politiet ser alvorlig på saken.

— Dette er et prioritert saksfelt for politiet. Samfunnet har gitt føringer på at dette er noe vi skal slå ned på, uttalte Blomli til NRK.

Fortsatt ansatt

Khrono kjenner til at flere personer, både med og uten tilknytning til Nord universitet, varslet universitetsledelsen i etterkant av det som skjedde i fjor sommer.

— Da det ble kjent at vedkommende hadde tilknytning til Nord universitet, ble vi kontaktet fra flere ulike hold. Saken fikk stor oppmerksomhet, og det var mange personer som ville gjøre oss oppmerksomme på hendelsen, bekrefter kommunikasjonssjef ved Nord universitet, Andreas Førde, overfor Khrono.

På spørsmål om hvor mange varsler som kom inn, svarer Førde at det til sammen ble registrert 16 varsler knyttet til den konkrete hendelsen.

Kommunikasjonssjefen forteller ellers at den tiltalte mannen fortsatt er ansatt ved Nord universitet, men at han foreløpig har arbeidsoppgaver som ikke innbefatter undervisning.

— Hva tenker Nord universitet som arbeidsgiver om at en av deres ansatte er tiltalt for denne type lovbrudd?

— Nord universitet tar avstand fra alle former for hets og hatefulle ytringer. Vi er opptatt å ivareta alle studenter og ansatte hos oss, og ønsker et godt mangfold i våre miljøer. Vi er også opptatt av å opptre med respekt i relasjoner i våre omgivelser, svarer Andreas Førde.

Spente på utfallet

Hroar-William Wiik Adelsten forteller til Khrono at han og Kjetil Malm Hamlandsø ser frem til å bli ferdige med saken.

Hroar-William Wiik Adelsten ble hetset i fjor sommer. Onsdag 18. januar starter rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha framsatt hatefulle ytringer.

— Nå er det jo så lenge siden det skjedde at det føles litt merkelig at det kommer opp igjen nå, sier Adelsten.

Sammen med Hamlandsø er han spent på utfallet av rettssaken neste uke.

— Mennesker skal kunne tilgis. Men det er også viktig at kriminelle handlinger får konsekvenser, sier Adelsten.

Adelsten har selv aldri studert ved Nord universitet, men Kjetil Malm Hamlandsø har tidligere studert sykepleie ved universitetet. Adelsten opplyser at verken han eller Hamlandsø kjente til den tiltalte mannen før hendelsen i sommer.

Angrer

Khrono har vært i kontakt med den tiltalte mannen og stilt ham flere spørsmål knyttet til det han er tiltalt for og den nært forestående rettssaken.

— Jeg angrer veldig, skriver mannen i en e-post, og legger til at han ikke har mer å tilføye utover det han tidligere har sagt.

Til Avisa Nordland uttalte mannen følgende noen dager etter hendelsen i fjor:

— Jeg står ikke for dette. Det er fyllevrøvl. Jeg mistet hodet og sa ting som ikke skulle vært sagt.

Mannen understreket også at han støttet Pride hundre prosent.

— Jeg ønsker å be om unnskyldning til de jeg har såret, sa han.

Powered by Labrador CMS