NTNU
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
For femte gang har NTNU utpekt forskere som får del i Stjerneprogrammet, ei satsing for å gi støtte til forskning.
NTNUs Stjerneprogram er et utviklingsprogram for unge og lovende forskere ved universitetet. Forskerne som er plukket ut, har blant annet fått tidligere tildelinger fra Forskningsrådet og EU — og nasjonale og internasjonale utmerkelser.
Når de nå har fått plass i Stjerneprogrammet, kan de søke på ERC grants eller tilsvarende i perioden 2024 — 2028.
I tillegg får de større handlingsrom av instituttene i arbeidshverdagen til å utvikle forskningsideer og til å prioritere egen forskning, heter det i ei pressemelding fra NTNU.
Stjerneprogrammet har pågått over tid. Det er det femte kullet som nå tar del i det for fra 2025 og fire år framover. Dette kullet er det største så langt.
Dette er stjerneforskerne:
1. Angelos Xomalis: Forsker på hvordan molekylære kvantesystemer kan brukes til å utvikle små fotoniske sensorer. Tilhørighet: Institutt for elektroniske systemer (IE).
2. Anne Engelst Nørgaard: Har fordypet seg i politisk kultur, politisk språk og kommunikasjon med særlig fokus på demokrati som idé og begrep gjennom 1800-tallet. Tilhørighet: Institutt for historie og klassiske studier (HF).
3. Bradley Loewen: Forsker på sosiale aspekter ved bærekraftig omstilling, med et særskilt fokus på planlegging, energi og innovasjonsstudier. Tilhørighet: Institutt for tverrfaglige kulturstudier (HF).
4. Corinna Schulze-Netzer: Ser på hvordan man kan forbedre prosessene med å gjøre om avfall til energi, resirkulere plast og utvikle fossilfritt drivstoff ved hjelp av avanserte simuleringer og kjemiske modeller. Tilhørighet: Institutt for energi- og prosessteknikk (IV).
5. Emily Hartop: Jobber med å oppdage, klassifisere og studere økologien til hyperdiverse insektgrupper, og bruker avanserte metoder for å avdekke skjult biodiversitet. Tilhørighet: Institutt for naturhistorie (VM).
6. Foteini Oikonomou: Forsker på kosmisk stråling for å forstå hvordan de oppstår, og hva de kan fortelle oss om astrofysiske fenomener i universet. Tilhørighet: Institutt for fysikk (NV).
7. Gaute Linga: Forsker på hvordan væsker, gasser og kjemikalier beveger seg gjennom porøse materialer som stein og jordsmonn. Tilhørighet: Institutt for fysikk (NV).
8. Guglielmo Genovese: Forsker på hvordan nye protokoller og biomarkører kan forbedre diagnostisering av hjernesykdommer. For tiden forsker han på migrene og andre hodepinerelaterte plager. Tilhørighet: Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap (MH).
9. Gustav Agneman: Forsker på hvordan preferanser, normer og kultur blir påvirket av samfunnsendringer. Tilhørighet: Institutt for samfunnsøkonomi (ØK).
10. Isabell Richter: Forsker på hvilke faktorer som påvirker miljøvennlig atferd, og ser spesielt på hvordan ulike framtidsscenarioer kan bidra til å fremme bærekraftig utvikling på lokale nivåer. Tilhørighet: Institutt for psykologi (SU).
11. Jan Sandstad Næss: Forsker på miljøanalyser og sirkularitet i det bygde miljø. Tilhørighet: Institutt for arkitektur og teknologi (AD).
12. Johann Riemensberger: Forsker på å utvikle den neste generasjonen med fotoniske integrerte forsterkere og kvantelyskilder. Tilhørighet: Institutt for elektroniske systemer (IE).
13. Julia Debik: Forsker på bruken av kunstig intelligens i folkehelse og helsetjenester for persontilpasset forebygging og behandling av sykdommer. Tilhørighet: Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (MH).
14. Lars Edvard Blystad Dæhli: Jobber i skjæringspunktet mellom materialteknologi og konstruksjonsteknikk, og søker å forstå, modellere og beregne hvordan materialer oppfører seg frem til de brytes. Tilhørighet: Institutt for konstruksjonsteknikk (IV).
15. Madeleine Louise Lynch Dungy: Forsker på implementeringen av bevegelsesfrihet i forløperen til EU og hvordan det har påvirket sosiale relasjoner innenfor medlemslandene. Tilhørighet: Institutt for moderne samfunnshistorie (HF).
16. Madalina Dobrescu: Har et særskilt fokus på EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk, EUs forhold til sine østlige naboer, samt demokratisering i Øst-Europa og Sør-Kaukasus. Tilhørighet: Institutt for historie og klassiske studier (HF).
17. Maria Andersen: Forsker på lipidmetabolismens rolle i utviklingen av prostatakreft. Tilhørighet: Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk (MH).
18. Maria Lavruchit: Ser på hvordan økonomiske og matematiske modeller kan gi beslutningsstøtte for investeringer og drift under usikkerhet. Spesielt knyttet til det økonomiske aspekt ved naturressurser og bærekraft. Tilhørighet: Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (ØK).
19. Mojtaba Mokhtari: Forsker på bærekraftige løsninger som kan brukes til å utvikle fornybare energisystemer offshore. Blant annet ved å kjøre multifysikksimuleringer og studere smarte materialer. Tilhørighet: Institutt for marin teknikk (IV).
20. Nadia Shardt: Forsker på vanndråper og bobler i kolloidsystemer for å blant annet forbedre industrielle prosesser som vannbehandling, og forstå naturlige prosesser som skydannelser. Tilhørighet: Institutt for kjemisk prosessteknologi (NV).
21. Paraskevas Kontis: Forsker på å utvikle høyytelseslegeringer som tåler ekstremebelastninger. Tilhørighet: Institutt for materialteknologi (NV).
22. Pshem Kowalczuk: Forsker på bærekraftig mineralgjenvinning og prosessering med sikte på å videreutvikle mineralnæringen i en sirkulær retning og for å redusere miljøpåvirkningen fra gruveindustrien. Tilhørighet: Institutt for geovitenskap og petroleum (IV).
23. Rakesh Kumar: Forsker på utviklingen av energieffektive mikroprosessorer og hvordan disse kan forbedres til å drive fremtidens datasystemer. Tilhørighet: Institutt for datateknologi og informatikk (IE).
24. Rino Heim: Forsker på hvordan politiske institusjoner og teknologiske nyvinninger påvirker velgeres adferd ved demokratiske valg og folkeavstemninger. Tilhørighet: Institutt for sosiologi og statsvitenskap (SU).
25. Roger Andre Søraa: Forsker på digitalisering og samfunn, spesielt på hvordan ny teknologi som kunstig intelligens og robotikk påvirker brukere, og hvordan forskjellige grupper kan bli diskriminert og ekskludert av digital teknologi. Tilhørighet: Institutt for tverrfaglige kulturstudier (HF).
26. Sarai Dery Folkestad: Utvikler og forsker på kvantekjemiske modeller for å beskrive molekylære egenskaper når molekyler interagerer med lys. Tilhørighet: Institutt for kjemi (NV).
27. Sladjana Lazarevic: Forsker på hvordan urban design og byplanlegging kan gjøre byer bedre rustet til å håndtere klimaendringer gjennom innovasjon og nyvinninger. Tilhørighet: Institutt for arkitektur og planlegging (AD).
28. Soledad Gonzalo Cogno: Søker å forstå og avdekke mekanismene som styrer den nevrale aktiviteten i hjernen, og som ligger til grunn for adferd og kognisjon. Tilhørighet: Kavli Instituttet (MH).
29. Stefano Basso: Forsker på hydrodynamikk i elver og vassdrag med sikte på å utvikle bedre løsninger til å blant annet forutse flom, konsekvenser av tap av karbondioksid i våtmarker, og endringer i elveleier som forstyrrer økosystem eller som kan ramme mennesker og samfunn. Tilhørighet: Institutt for geografi (GF).
Retting 22. november: NTNU opplyste først at programperioden er fra 2025-2029, men det rette er at dem er fra 2024-2028.
Nyeste artikler
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk