TILDELING
97 millioner til forskning på folkehelse, miljø og mat
Forskningsrådet gir penger til åtte prosjekter som skal forske på sammenhengen mellom mat, miljø, klima og folkehelse.
Åtte prosjekter får penger til å forske på sammenhengen mellom mat, miljø, klima og folkehelse, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
— Vi trenger mer kunnskap om hvordan disse krisene henger sammen og hvordan de påvirker helsen vår. Denne forskningen vil gi oss viktig innsikt i mikro- og nanoplast, skadelige stoffer i plast og PFAS i matsystemene — og hvordan vi kan redusere forurensningen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i pressemeldingen.
Mikroplast
Forskningen vil ifølge Bjelland Eriksen gi viktig innsikt i mikro- og nanoplast, samt skadelige stoffer i plast og PFAS i matsystemene.
Totalt deles det ut 97 millioner kroner. Blant mottakerne er Nofima, som får 12 millioner kroner for å undersøke hvordan forbruket av ultraprosessert mat påvirker både miljø og folkehelse i Norge. NTNU får 12 millioner kroner til et prosjekt som skal se på sammenhengen mellom usunt kosthold, sosial ulikhet og miljømessig bærekraft i byene.
— Maten vi spiser har stor innvirkning på kroppen og helsen vår. Det er viktig med god forskning og utvidet kunnskap på dette feltet, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Disse prosjektene får penger:
- Norges Geotekniske Institutt. «A Virtuous Cycle of Phytoremediation, Pyrolysis and Biochar Applications towards Safe PFAS Levels in Soil, Feed and Food». 11,98 millioner kroner. Oslo.
- Forskningsstiftelsen Ruralis. «Exploring the implications of power dynamics for food system change and sustainability outcomes across food, environment, health and climate». 11,98 millioner kroner. Trøndelag.
- Sintef Helgeland. «Nano-MAP: Nanoplastic Monitoring for Risk Management in Aquaculture, Environment and Public Health». 12,1 millioner kroner. Nordland.
- NTNU, Det Humanistiske Fakultet. «LimEATS: Exploring planetary boundaries and social foundations for just urban food systems in Norway». 12,1 millioner kroner. Trøndelag.
- Nofima. «FoodLink: connecting processed food consumption, environment, climate and public health in the Norwegian context». 11,99 millioner kroner. Akershus.
- Havforskningsinstituttet. «Pathogenic Vibrio spp. in Norway applying a One Health approach: current and future challenges». 12,1 millioner kroner. Vestland.
- Folkehelseinstituttet. «CLEANFOOD: From farm to fork, the Impact of Microplastics and Plastic Chemicals in Food on Public Health». 12,1 millioner kroner. Oslo.
- Universitetet i Innlandet. «Farmer Health: Assessing Risks and Mitigation Strategies for Rodent-borne Zoonoses in Food Production under Climate Change». 12,1 millioner kroner. Innlandet.
