Hvorfor det er viktig å løfte kjemifaget, og hvordan vi kan gjøre det Forskningsrådets evaluering av kjemifaget i Norge viser at situasjonen er utilfredsstillende. For å endre dette, trenger vi god finansiering, forutsigbarhet og bedre strategisk planlegging fra kjemi-Norge.
122 forskningsmiljøer vil lage KI-sentre Det er hard konkurranse om milliarden Forskningsrådet har lyst ut til sentre for kunstig intelligens.
Milliondryss til forskere. Se hvem som får Fripro-penger Forskningsrådet deler ut 216 millioner kroner til 21 prosjekter. Unni Fuskeland vil finne ut hva som skjedde rett etter Big Bang.
Helhetlig forskningssystem: Så åpent som mulig — så lukket som nødvendig Vi må utnytte den nasjonale kunnskapsbasen vår bedre. Samtidig må vi beskytte kunnskap og løsninger som kan utnyttes av fremmede stater til å svekke nasjonal sikkerhet.
Utreder system for sensitiv og «hemmelig» forskning: — Vi kan ikke dele alt Regjeringen har bedt om en rapport om hvordan sensitiv forskning skal håndteres. Universiteter er bekymret for den frie forskningen.
46 millionar kroner til doktorgradsprosjekt. Dette skal dei forske på Regjeringen løyver pengar til doktorgradsprosjekt i offentleg sektor.
Aldri før har så mange forskarar i Noreg fått dette prestisjestipendet Det europeiske forskingsrådet ERC har fordelt sine mest ettertrakta stipend for i år. 230 millionar går til åtte forskarar i Noreg.
Skal bruke 1,3 milliarder kroner på å etablere nye forskningssentre Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier at en viktig oppgave for de nye sentrene blir å utdanne flere med doktorgrad.
Tidligfase teknologioverføring: Fordel grunnmidler direkte Forskningsrådet ber nå om innspill til kriteriene og prosedyrene som skal ligge til grunn når 120 millioner kroner til tidligfase teknologioverføring skal fordeles for årene 2025 og 2026. Budskapet fra oss er enkelt: Fordel slike grunnmidler direkte til institusjonene.
No blir KI-milliarden lyst ut Forsknings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel oppmodar til samarbeid.
Instituttene sprenger rammen for EU-støtte 500 millioner som ramme er mer enn godt nok, sa daværende statsråd Ola Borten Moe. Ferske tall viser at han tok feil. Det handler om norsk forskning og suksess i Europa.
Dette diskuterte den «hemmelige» Forskningsrådet-gruppa Utenriksminister Espen Barth Eide, klimaminister Andreas Bjelland Eriksen og fire statssekretærer var blant de som i høst var med på diskusjonene om Forskningsrådets framtid.
Advarer mot ytre høyre-bølge i europeisk politikk Science Europe-president Mari Sundli Tveit sier at akademia er avhengig av åpenhet, samarbeid og mobilitet.
Frostblomster i akademia: Om forskningens dobbeltrolle i forhold til det samiske Norske myndigheter har gode intensjoner om at den samiske kulturen skal ha sin plass. Etter lovordene å dømme, annonseres det kake. Men etter de praktiske bevilgningshandlinger å dømme, serveres det smuler.
Forskningsrådets nye strategi — her er fem råd Vi håper Forskningsrådet får en strategi som er ambisiøs, gir tydelig retning, og bidrar til å løfte norsk forskning internasjonalt.
SkatteFUNN bør revideres SkatteFUNN bør justeres slik at forskningsinnholdet og spredningen av resultatene øker og det dermed blir større ringvirkningen utenfor bedriften. Her er noen forslag, skriver Lars Holden.
Slik skal milliarden brukes: Forskningsrådet vil ha 4-6 KI-sentre Forskningsrådet skal utlyse penger til mellom fire og seks sentre for kunstig intelligens som skal vare i fem år.
Slik vil Mari Sundli Tveit bruke KI-milliarden: — I ferd med å begå en stor feil Onsdag skal Forskningsrådet bestemme hvordan de skal bruke forskningsmilliarden til kunstig intelligens (KI). Administrerende direktør Mari Sundli Tveit foreslår å opprette flere KI-sentre.
— KI-milliarden står i fare for å bli usynlig Forskningsrådets styre vil på onsdag bestemme hvordan de skal bruke milliarden som regjeringen vil investere i KI-forskning. Dette er en svært viktig beslutning for Norge, men det er fare for at satsingen sporer av allerede før den kommer i gang.
De skal dele ut milliarder til forskning. Her møtes de for første gang Professor Terje Lohndal synes det er fryktinngytende å tenke på hvor mye forskningspenger han skal være med på å fordele.
Statens bevilgninger til forskning på grønn energi har stått stille i flere år I 2016 ratifiserte Norge Parisavtalen. I årene etterpå fikk Forskningsrådet mindre penger å fordele til forskning på miljøvennlig energi.
Må se langt etter måltall om forskning og utvikling Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) øker langt mer enn satsing på forskning. Norge er lenger og lenger unna målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning.
Norge holder på tredjeplassen Kina troner på publiseringstoppen, men også norske forskere gjør det bra sett med internasjonale øyne.
Hvem styrer Forskningsrådet? I Forskningsrådets nye porteføljestyrer øker Oslo-dominansen, næringslivets deltakelse reduseres sterkt, mens instituttsektorens tilstedeværelse styrkes tilsvarende ved et fåtall aktører.
Disse skal bestemme om du får støtte fra Forskningsrådet Forskningsrådet fikk over 1000 forslag. Nå er det klart hvem som skal sitte i de nye porteføljestyrene og bestemme hvem som får forskningsmidler.
Hun blir Norges første president i Science Europe Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit blir president i en organisasjon som påvirker utviklinga av forsknings- og innovasjonspolitikken i Europa.
Forskningsrådet må endres betydelig For å sikre at forskningsrådet i fremtiden skal fungere godt, står to spørsmål sentralt: Er dagens forskningsråd i stand til å fylle sin pålagte funksjon, og arbeider det rasjonelt og effektivt?
Utenlandsstipend: Forskningsrådet endrer ordlyden i utlysning Khrono-saken om Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt viser at innretningen på kravet til stipend for utenlandsopphold ikke treffer etter intensjonen. Forskningsrådet endrer derfor nå ordlyden i utlysningen.
Endrer utlysningstekst: Her er ordet som endrer «alt» Forskningsrådet bytter ut ett ord med et annet. — Dette er bedre, sier professor Finn Arne Jørgensen.
Ble snytt for seieren på målstreken. Men nå kan Marit Westergaard juble Krisen i Forskningsrådet gjorde at de ikke fikk noe senter for fremragende forskning. Men så fikk Marit Westergaard og hennes medarbeidere hjelp av en rik velgjører.
Reagerte med sjokk da hun så Forskningsrådets grep Forskningsrådet krever nå at alle som vil ha stipend for utenlandsopphold har norsk master- eller doktorgrad. Reaksjonene er skarpe. Målgruppen er ikke forskere som allerede er mobile, svarer Forskningsrådet.
Over 1000 forslag til hvem som skal styre Forskningsrådets pengesekk Camilla Stoltenberg, Espen Rostrup Nakstad og Curt Rice er blant de 834 nominerte til Forskningsrådets porteføljestyrer, som deler ut forskningspenger. Se hele lista her.
Norsk braksuksess i ERC-tildeling, disse får millioner Forskere ved Universitetet i Oslo, NTNU, UiT - Norges arktiske universitet og Norce får millioner i «tidenes norske ERC-resultat».
Petter Aasen: Hvilke roller og funksjoner bør fremtidens forskningsråd ha? Nå skal regjeringen gå gjennom og legge fram en melding om hele det norske forskningssystemet, herunder Norges forskningsråds rolle og oppgaver. Hvilke rolle og funksjoner bør ett nasjonalt forskningsråd ha i forskningssystemet?
Kritisk til prosessen rundt Forskningsrådet: — Snubler i sine egne bein — Det vorspielet man har hatt rundt Forskningsrådet gjør ikke at man blir rolig, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.
Forskningsrådet har naturfare på agendaen Forskningsrådet har jobbet for å styrke forskningen på klimatilpasning og naturfarer, skriver Mari Sundli Tveit i et svar til tre forskere fra Norges Geotekniske Institutt.
Borchs «hemmelige» rådgivere: — Blir urolig for hva slags makt denne gruppa har Dette er arbeidsgruppa som skal diskutere Forskningsrådets fremtidige rolle. Topper i sektoren er kritiske til sammensetningen og prosessen.
Konkurranse for unge forskere vekkes til live Den tradisjonsrike konkurransen ble lagt ned i 2022. Nå gjenoppstår den i regi av Akademiet for yngre forskere.
Unge forskere får 191 mill. fra Forskningsrådet Forskningsrådet har delt ut til sammen 191 millioner kroner til unge forskertalenter i år. En av dem som kom gjennom nåløyet er professor Kai Arne Hansen som får 7,8 mill. til å forske på hiphop.
Flere er bekymret. Forskningsrådet er fornøyd Flere er bekymret for mindre penger til langsiktig forskning. Forskningsrådet fortsetter nedbemanningen, og er generelt fornøyd med budsjettforslaget.
Vi understreker betydningen av et sterkt og uavhengig Forskningsråd De norske vitenskapsakademiene med felles uttalelse: Her er fire momenter til hvorfor det er viktig at Forskningsrådet holdes samlet, uavhengig og opptatt av grunnforskning.
Nå kan du foreslå hvem som skal fordele pengene fra Forskningsrådet Forskningsrådet er i gang med å lete etter medlemmer til porteføljestyrene sine.
Samfunsoppdrag: Inkludering krever et bredt perspektiv Skal man sette i verk tiltak for inkludering må man forstå mekanismene som fører til utenforskap. Samfunnsoppdraget Inkludering av barn og unge krever et bredt perspektiv på hva det er som gjør at noen blir ekskludert og hva som hindrer deltagelse i utdanning, samfunns- og yrkesliv.
FFA: — Må prioritere forskning som styrker omstillingsevnen For forskningsinstituttene er det aller viktigste for forskningssystemet fremover å sikre at Forskningsrådet svarer på samfunnets kunnskapsbehov. Det må til for å kunne klare de omstillingene Norge står foran.
Skal forske på psykisk helse etter seksuelle overgrep og ME Skal utvikle ny kunnskap om blant annet barneleddgikt som oftest rammer jenter, og kvinners psykiske helse etter seksuelle overgrep.
Nifu-topp mener satsingen på kunstig intelligens kan gå ut over annen forskning Espen Solberg kaller regjeringens storsatsing på kunstig intelligens for overraskende. Forskningslederen sier at det virker som det er snakk om en omprioritering.
Norge trenger et sterkt og uavhengig forskningsråd Norge trenger et sterkt forskningsråd, mener Universitetet i Oslo. Regjeringen jobber med ny stortingsmelding om forskningsfinansieringen.
Forskningsrådets rolle i framtida — her er seks råd Vi trenger et sterkt Forskningsråd som er en pådriver for forskningen samfunnet trenger. Her er våre seks råd til hva regjeringen bør legge vekt på i utviklingen av Forskningsrådets rolle.
50 millioner kroner: 26 ansatte får ta doktorgrad i egen bedrift — Ordningen bygger kontaktnett og relasjoner mellom akademia og industri langt ut over prosjektperioden, sier Sandra Borch.
Lav tillit til Forskningsrådets eksperter: — Ville ikke gitt så slett vurdering på en bacheloroppgave Marius Warg Næss fikk avslag fire ganger fra Norges forskningsråd. Men ideen var god nok for et prestisjestipend i Det europeiske forskningsrådet (ERC).
— Jeg skulle ønske at man bare kunne vedta at flere ble lærere — Den største utfordringene vi står overfor er å få utdannet nok folk, sier den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren Sandra Borch (Sp).
Dette mener ekspertene blir Borten Moes ettermæle Ola Borten Moe karakteriseres som «uvanlig» og «handlekraftig» og kunne fått ettermæle som en superminister om han hadde fått sitte lenger.
Ingen planer om at styremøtene i Forskningsrådet skal bli åpne — Det er gode argumenter både for og imot åpne styremøter, men jeg ønsker ikke å ta stilling til dette nå, sier ny styreleder Gunnar Bovim.
Meiner forskingspolitisk uvisse og lite stabile vilkår har prega arbeidsåret Når Tanja Storsul går på som prorektor ved OsloMet håpar ho statsråden prioriterer langsiktig slik at fagmiljøa kan byggja kompetanse over tid.
Lyser ut 170 millioner til regjeringens nye «missions» Regjeringens to samfunnsoppdrag eller missions er fortsatt i støpeskjeen, men de tre første utlysningene er ute.
Styregrossist Bovim tjener over 1,3 millioner på verv Tidligere rektor Gunnar Bovim dobler NTNU-lønnen sin med styreverv og andre honorarer.
Unge forskertalenter får 8 millioner kroner hver Forskningsrådet deler ut 124 millioner kroner til 13 forskergrupper. Tre av dem ledes av unge forskertalenter.
Borten Moe: — Langt på vei ryddet opp i gamle synder Med oppnevnelsen av et nytt styre i Forskningsrådet ser Ola Borten Moe fram til å presentere nye forskningspolitiske satsinger.
Bovim blir ny styreleder i Forskningsrådet Tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim skal lede Forskningsrådet de neste fire årene.
Forskningsrådet deler ut 300 millioner til forskning på miljøvennlig energi Fem av prosjektene som får støtte skal ledes av unge forskertalenter og får til sammen 42 millioner kroner.
Kan ikke teknologifagene få finansiering for fremragende forskning lengre? Norges forskningsråd sine tildelinger av sentre for fremragende forskning (SFF) gir signaler om at teknologifagene står utenfor ordningen, skriver Asgeir Sørensen og Olav Bolland fra SFF-senteret AMOS ved NTNU.
Tvilsom tillitsreform Det er ikke sikkert at det blir mer tillit og mindre byråkrati ved å overføre mer ansvar og ressurser direkte til institusjonene.
Forskningsrådet vil at færre styrer skal fordele forskningsmidlene Administrerende direktør Mari Sundli Tveit foreslår å gå fra 16 til 11 porteføljestyrer, som er de som bestemmer hvem som skal få forskningspenger.
På tide å tenke ansvarlig om kunnskap Krig, pandemi, klimaendring, tap av biologisk mangfold, energikrise og geopolitisk spenning preger verden, og da er det viktig å forankre politiske beslutninger i forskningsbasert kunnskap, mener preses i Videnskapsakademiet, Lise Øvreås.
Forskningsrådets logo vant pris: — Et modig valg fra en offentlig etat Både prislappen og utseendet til Forskningsrådets nye visuelle profil fikk kritikk. Nå er den belønnet med to priser.
Borten Moe: — Vi skal ha ett sterkt og kompetent forskningsråd Regjeringen skal gå gjennom hele forskningssystemet. Blant annet vil den se på det såkalte sektorprinsippet, altså at hvert departement er ansvarlig for å finansiere forskning innenfor sin sektor.
Jønnes og andre må gjerne spinne ei historie om «stil» og «retorikk» — Kritikk frå Høgre for å drive ein aktiv distrikts- og Nord-Noreg-politikk er noko denne regjeringa lever svært godt med, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Også omorganiseringen av Forskningsrådet bør være en sak for systemgjennomgangen Forskningsrådets styre møter seg selv i døren, skriver Egil Kallerud.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Misforståelser om samspillet mellom grunnforskning og innovasjon Poenget vårt er at vi må sikre at samspillet mellom Universitet- og Høgskolesektoren, instituttsektoren og næringslivet fungerer optimalt, skriver ni dekaner og prodekaner i sitt svar til Rune Dahl Fitjar.
Egenrådig forskningspolitikk Innstrammingene i Forskningsrådet svekker den forskningspolitiske rådgivningen. Vi har i praksis ingen andre instanser som ivaretar dette. Dermed blir politikken på feltet mindre koordinert og mer egenrådig, skriver Espen Solberg.
Forskningsbasert utdanning påkrevd for norsk konkurransekraft — Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka i dette innlegget om Utsynsmeldinga.
Hva skal til for å oppnå universitetsstatus? Det viktigste er at prosessen er basert på klare og tydelige vurderingskriterier, kriterier som ikke er for detaljerte og byråkratiske, ikke for snevre, men heller ikke for allmenne og utflytende, mener Kathrine Skretting, utvalgsmedlem og tidligere rektor ved Høgskolen i Innlandet.
Store utfordringer krever mer grunnleggende forskning Hvor radikal innovasjonen blir er i betydelig grad styrt av hvor fremragende vår relevante grunnleggende forskning er. Kvaliteten på denne forskningen vil også i betydelig grad påvirke kvaliteten på utdanningen, skriver ni dekaner og prodekaner.
Foreslår færre porteføljestyrer med mer makt. Vil sende tre forslag på høring Forskningsrådet vurderer å gjøre omfattende endringer i styrene som avgjør hvem som får forskningspenger.
Ble beskyldt for å stenge døra for unge forskere. Men nå får Forskningsrådet skryt Forskningsrådet fjerner Fripro-aldersgrense. Nå trenger ikke forskerne lenger være under 40 år for å kvalifisere som «unge talenter».
Tror samfunnskrav påvirker tall om anvendt forskning Økt rapportering av anvendt forskning hos universiteter og høgskoler har sammenheng med at samfunnet i større grad stiller krav til samfunnsnytte, mener Nifu-forsker.
Unyansert sutring fra instituttsektoren Det er liten tvil om at universitets- og høgskolesektorens produksjon av høyt utdannede kandidater er vesentlig viktigere for innovasjon enn instituttsektorens bidrag, skriver Knut H. Sørensen.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
Grunnleggende forskning er ikke vinneren Rapporten fra Forskningsrådet om Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene, referert til i Khrono mandag, gir et uriktig bilde av utviklingen av balansen mellom grunnleggende og anvendt forskning, skriver UiO-rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gornitzka.
Forskningsrådets tall viser at anvendt forskning taper Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene går i favør av grunnleggende forskning og utviklingsmidler i næringslivet. Vekten på anvendt forskning avtar betydelig, heter det i et notat fra Forskningsrådet.
Forskningsrådet revurderer regel som rammer unge forskere Forskningsrådet har gjort det vanskeligere for unge forskere å få Fripro-midler. Men etter protester skal de se på reglene på nytt. — Veldig positive nyheter, sier Ingvild Reymert.
Vi trenger bærekraftige synergier i høyere utdanning Den økonomiske situasjonen i høyere utdanning er mer krevende enn på lenge. Vi må bruke denne anledningen til å utvikle en samlet modell som sikrer både økonomisk og faglig kvalitet. Dette gjelder særlig for fagområdene som er små og har trange kår fra før, skriver Oded Ben-Horin.
Forskningsrådet skal støtte forskere tidlig i karrieren Nå skal Fripro-endringene diskuteres på nytt i Forskningsrådets styre, skriver Mari Sundli Tveit.
Forskningsrådet stenger døra for unge forskere Endringene er ekstremt uheldige, skriver Ingvild Reymert, Simen Ådnøy Ellingsen og Nils H. Korsvoll i Akademiet for yngre forskere.
Borten Moe vil stramme grepet om Forskningsrådet — møter motstand i høringsrunden Forskningsrådets styre foreslår selv å gå fra 11 til 7 styremedlemmer. Men de ber Ola Borten Moe vente med å gjøre endringer i hvordan Forskningsrådet skal styres.
Forskningsrådet varsler færre utlysninger og mindre kontroll av prosjekter Forskningsrådet har mistet 84 ansatte. Det er en risiko for at de ikke klarer å levere det de skal, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit.
Raja om «total makeover»: — Kan ende opp med å gjøre mer skade enn godt Abid Raja (V) er kritisk til at regjeringen skal foreta en helhetlig gjennomgang av forskningssektoren samtidig som det fortløpende gjøres endringer.
Vi må ikke begrense antall gode idéer Færre søknader er ingen løsning i seg selv, skriver Friedrike Hoffmann.
Ny regel gjør at færre unge forskere kan søke Fripro: — Helt hårreisende En ny regel gjør at Ingvild Reymert sannsynligvis må vente til 2027 hvis hun skal søke om Fripro-midler.
Vi må ikke nå rive ned det vi møysommelig har bygget opp Forskningsrådet må bidra til å sikre den vitenskapelige grunnmuren for radikal innovasjon, skriver Helmer Fjellvåg.
Tror antall søknader til Fripro blir halvert Forskningsrådet innfører karantene og løpende søknadsfrist i Fripro-ordningen. De forventer inntil 65 prosent færre søknader. — Karantenebestemmelsene vil virke skjerpende på søkerne, sier prorektor.
Målet for tilslagsprosenten er for høyt FRIPRO har hatt helt nede i 5 prosent tilslag, men de utgjør også bare 10 prosent av Forskningsrådets portefølje. Hvor generaliserbar er en tilslagsprosent basert på den laveste prosenten, spør Tor Eldevik.
Fra råd til direktorat? KD har ikke fanget opp de reelle behov for endring i norsk forskning og at det har ledet til svært uheldige forslag til omstrukturering av NFR, skriver Matthias Kaiser.
Går hardt ut mot media etter rasismetitler Forskerduoen Marte Johnslien og Ingrid Halland ser ikke bare positivt på oppmerksomheten de har fått, men er glade for at de har fått 12 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet sitt.
Lyser ut dekanstilling i Ås NMBU mistet en av sine dekaner til Forskningsrådet. Nå lyses stillingen ut.
Forskningsrådets fagpolitiske rolle må ikke svekkes Et mindre, og mer administrativt sammensatt styre, vil svekke den faglig-strategiske kompetansen, skriver rektorene ved UiO, UiB og NTNU.
— Forskningsrådet skal ikke bare tjene interessene til ett departement Flere reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil stramme grepet om Forskningsrådet. — Lite ryddig og kritikkverdig, sier NHOs Rebekka Borsch.
Politikk-topper til Antarktis for å velge milliardprosjekt Norsk polarinstitutt får trolig klarsignal til å investere 2-3 milliarder kroner i forskningsstasjonen Troll. En topptung politikerdelegasjon og noen forskere reiser til Antarktis for å velge endelig utbyggingsprosjekt.
Forskningsrådet foreslår nye grep for å øke andelen innvilgede søknader Forskningsrådet foreslår to hovedtiltak for å øke tilslagsprosenten til 25 prosent.
— Mistenker at man er i ferd med å kveste Forskningsrådet Kunnskapsdepartementet vil ha større makt over Forskningsrådet. Det er en del av en større plan, tror eksperter.
Forskningsrådet unngår oppsigelser: – En stor lettelse Forskningsrådet kom i mål med frivillige sluttpakker. Anicke Brandt-Kjelsen er blant de 84 som nå tar sluttpakke og forsvinner ut døra.
87 har søkt om sluttpakke i Forskningsrådet Det er gode muligheter for at Forskningsrådet unngår oppsigelser etter at 87 ansatte har søkt om sluttpakke.
Borten Moe vurderer å krympe styret til Forskningsrådet Et nytt forslag som er sendt på høring vil gjøre det litt lettere for forsknings- og høyere utdanningsministeren å avsette styret i Forskningsrådet.
Advarer mot ensidig Kina-forskning: — Vi må forstå Russland Et nytt geopolitisk forskningssenter skal bruke 45 millioner på Kina-forskning. UiT-rektor Dag Rune Olsen hevder satsingen fører til at Russland blir en blindsone for Norge.
Stemte for å gi penger til egen institusjon. Nå strammer Forskningsrådet inn Forskningsrådet endrer sine regler om habilitet. Det skjer etter at det ble kjent at to styremedlemmer var med på å tildele nye sentre til egen institusjon.
Forskningsrådet har flere alternativer Gode Fripro-prosjekter bør kunne få tildeling fra relevante tematiske utlysninger, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.
Forskningsrådet bør spre midlene tynnere utover NMBU-rektor Curt Rice skisserer hvordan man kan gi tommel opp til 25 prosent av Fripro-søknadene, uten å kun redusere antall søknader.
Ola Borten Moe lover en «total makeover» i 2023 — Noen mener stillingsbeskrivelsen min er å være en slags tillitsvalgt. Det er jeg ikke, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Årets høgdepunkt: Då regjeringa lytta til sektoren 2022 har vore som ein bibelsk katastrofeprofeti, meiner Nina Sandberg i Universitets- og høgskulerådet. Ho ynskjer seg fred til jul.
Stusser over at ingen reagerer når ledelsen er så dominert av kvinner Civita-leder Kristin Clemet etterlyser kritikk av kvinnedominansen i Forskningsrådets ledergruppe. Hun viser til at Orklas ledergruppe ble «hudflettet» da deres ledergruppe kun besto av menn.
En av fire i Forskningsrådet tjener mer enn 900.000 i året: — En lønnsadel innenfor forskning 55 ansatte i Forskningsrådet har millionlønn. Nå krever Kunnskapsdepartementet at Forskningsrådet drar i bremsen.
Åpen forskning på rett spor Å sikre langsiktig finansiering til nødvendig infrastruktur og tilrettelegging av forskningsdata, bør være et nasjonalt ansvar, skriver Mari Sundli Tveit, direktør i Forskningsrådet.
Dette er den nye toppledelsen i Forskningsrådet 47 søkte på stillingene som områdedirektører. Nå er det klart hvem som har fått jobbene.
Ønskjer politisk leiing som jobbar for gode vilkår for forsking, undervisning og formidling Professor Øystein Vangsnes er lite takksam for linja regjeringa har lagt seg på overfor universiteta og høgskulane, og ynskjer seg ei politisk leiing som tek sektoren på alvor.
27 i Forskningsrådet har søkt om sluttpakke Forskningsrådet skal kutte 80—100 årsverk. Hittil har 27 ansatte søkt.
Kritisk til «byråkratstyre» i Forskningsrådet: — Store konsekvenser i mange år framover — Skal du lage forskningspolitikk, må forskerstemmen høres, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han og Forskerforbundet er kritiske til at det midlertidige styret til Forskningsrådet forlenges.
Regjeringen forlenger det midlertidige styret i Forskningsrådet Det midlertidige styret som Ola Borten Moe innsatte etter å ha sparket det gamle styret, skal fortsette fram til juli neste år. Men styret får ny nestleder.
Blir vanskeleg å unngå kutt i campusprosjektet Strammare livreim har prega universitetsåret som har gått. NTNU-direktør Bjørn Haugstad meiner det må satsast meir på forsking og høgre utdanning, ikkje kuttast.
Vil at færre personer skal bestemme hvem som får forskningsmidler Administrerende direktør Mari Sundli Tveit foreslår at Forskningsrådet skal gå fra 16 til 9 porteføljestyrer. De bestemmer hvem som får forskningsmidler.
Fare for forvitring av fremragende forskningsmiljøer Uten finansiering og ekstraordinære tiltak kan unge, lovende forskere og verdensledende forskere forsvinne fra forskningmiljøene, skriver tidligere rektor Jarle Aarbakke.
Har eksistert siden 1968. Nå legges den populære konkurransen ned Det blir ingen finale i Konkurransen Unge forskere i 2023. — Svært triste nyheter, sier Akademiet for yngre forskere.
Får 42 millioner til forskning på EØS-rett Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo får til sammen 42 millioner kroner til opprettelsen av to nye senter.
Slik er kuttforslagene i Forskningsrådet Forskningsrådets ledelse vil tilby ansatte sluttpakker med inntil 12 måneders lønn. Opptil 100 årsverk skal bort.
Fripro ble reddet. Nå lyser Forskningsrådet ut penger til unge forskertalenter — Jeg er veldig glad for at denne utlysningen blir lagt ut raskt, sier Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet.
— Behandlingen har fått stor oppmerksomhet Psykologiprofessor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen er vinnere av Forskningsrådets innovasjonspris 2022.
Vet ikke om han har lønn til innovasjonsansatte i vår En omlegging av arbeidet med å kommersialisere forskning har skapt en pengeskvis for selskapene det gjelder. — Usikkerheten er så stor at vi ikke vet om vi har finansiering, sier sjef i Norinnova, Asbjørn Lilletun.
Raja ber Støre «ta naudsynte grep» overfor Borten Moe — Me har ein statsråd som går aktivt inn og trakkar på studentane. No må statsministeren ta grep, seier Abid Raja (V).
Forskningsrådet må kutte 80-100 årsverk På et allmøte fredag ettermiddag fikk de ansatte i Forskningsrådet beskjed om at rundt hver femte stilling vil forsvinne til neste år. — Vil ha store konsekvenser for Forsknings-Norge, sier tillitsvalgt.
Takker for regjeringens førjulsgave — Jula kom tidlig i år, er reaksjonen fra Forskerforbundets leder Guro Lind på regjeringens milliardgave til Forskningsrådet.
Har funnet 1,6 milliarder. — Unngår katastrofe for norsk forskning Unge forskertalenter kan få Fripro-tildeling også i 2023. — Gjelda til Forskningsrådet kan slettes, sier Ola Borten Moe.
Se hvem som vil bli områdedirektører i Forskningsrådet En tidligere rådmann, en tidligere stortingspolitiker og en rekke interne har søkt på de ledige stillingene i Forskningsrådets toppledelse. Alle dagens områdedirektører har søkt sine egne stillinger.
Varsler kutt i Retur-EU ved større suksess enn antatt 2022 blir trolig et rekordår for EU-finansiering av norsk forskning. Skulle suksessen fortsette varsler regjeringen mindre penger til hvert prosjekt.
Nyeste artikler
Jubler for universitet i Innlandet
For få publiseringspoeng per fagleg tilsett
Fleksible lærerutdanninger er populære og gode
Skal orientere NTNU-styret om den økonomiske statusen
Fagforeningene: — De ansatte merker nedbemanningen godt
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Nå kommer Norges 11. universitet
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant