forskning

Konkurranse for unge forskere vekkes til live

Den tradisjonsrike konkurransen ble lagt ned i 2022. Nå gjenoppstår den i regi av Akademiet for yngre forskere. 

Internasjonal konkurranse med norsk flagg og Norway på skjermen.
Det lå an til å bli siste gangen for Norges del, men nå blir det flere konkurranser. Her ser vi den internasjonale konkuransen for unge forskere i London juli 2022.
Publisert Oppdatert

Konkurransen Unge Forskere ble lagt ned høsten 2022, etter å ha pågått siden 1968. Den var da Norges eldste forskningskonkurranse for ungdom. 

I Forskningsrådet var det nedbemanning og store kutt i virksomhetsbudsjettet, og de så seg derfor nødt til å legge ned konkurransen. 

— Trenger en slik konkurranse

Nå har det oppstått en enighet mellom Akademiet for yngre forskere (AYF), Forskningsrådet og Kunnskapsdepartementet om at konkurransen skal vekkes til live igjen. I ei pressemelding skriver Forskningsrådet og AYF at finansiering er på plass for 2024, og at konkurransen vil bli arrangert i regi av AYF. 

Det blir dermed ny konkurranse våren 2024. 

— Vi er svært begeistret og takknemlige for å kunne overta Konkurransen Unge Forskere. Norge trenger en slik konkurranse. I en tid hvor forskningen er under press både nasjonalt og internasjonalt, er en slik arena for forskning viktigere enn på lenge, sier generalsekretær Bjørn Kristian Danbolt i Akademiet for yngre forskere. 

Skape interesse for forskning

Konkurransen Unge Forskere er en tverrfaglig konkurranse, først og fremst for elever på videregående skole, men ungdomsskoler deltar også. 

Det er rundt 150 elever som deltar årlig, heter det i pressemeldinga. 25 finalister vil vinne priser i form av penger og reiser. 

Én av målsettingene er å stimulere til forskningsinteresse. 

Også Forskningsrådet er nå glade for at partene har funnet en løsning. 

— Rekruttering til forskning er viktig, og konkurransen når ut til unge som står foran viktige valg i livet og gir muligheter til å prøve seg som forsker med sitt eget prosjekt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Powered by Labrador CMS