Regjeringas framlegg til statsbudsjett svekker framtidas forskingsmiljø Vi treng langsiktige og stabile satsingar som gir tillit og autonomi til forskingsmiljøa, slik at dei kan bidra til å løyse framtidas utfordringar og sektoren sitt samfunnsoppdrag.
Språkkrav er feil og dyr medisin for å sikre norsk fagspråk Vi har forståing for at Oddmund Hoel ynskjer å styrke og verne om det norske fagspråket, men obligatoriske språkkrav er både feil og dyr medisin for å sikre dette. Her er Akademiet for yngre forskarar (AYF) sine forslag for å sikre norsk fagspråk.
Vi er alle tjent med god akademisk lederopplæring Ledelse er en viktig faktor for å lykkes i akademia, men yngre forskere mangler ofte akademisk lederopplæring. Vi er bekymret for at det som eksisterer av lederopplæring blir noe av det første som ryker i trangere økonomiske tider.
Kronprins Haakon hedret deltakerne i finalerunden Årets deltakere har vist både imponerende talent for forskning og et svært bredt interessefelt, melder Akademiet for yngre forskere (AYF).
HK-dir vil institusjonalisere et karrierehull Det er uforståelig at HK-dir ønsker å gjøre det umulig for universiteter og høgskoler å ansette godt kvalifisert og viktig arbeidskraft. Hvis noen oppnår fast ansettelse i UH-sektoren umiddelbart etter disputas, er det fordi universiteter og høgskoler trenger dem.
«Klønete, summarisk, tilfeldig». Frykter ny forskrift vil tynne ut faglige krav Direktorat foreslår å endre på sammensetningen av sakkyndige komiteer i tilsettinger ved universitet og høgskoler. — Lite gjennomtenkt, mener professor.
Varsellampene lyser etter NTNU-saken Både universitetene, høgskolene og næringslivet må gå igjennom hvordan kontakten mellom forskning og næringsinteresser skal være.
Feroz og Nora Elise utgjør den nye lederduoen for yngre forskere Akademiet for yngre forskere (AYF) har valgt ny leder og nestleder.
Konkurranse for unge forskere vekkes til live Den tradisjonsrike konkurransen ble lagt ned i 2022. Nå gjenoppstår den i regi av Akademiet for yngre forskere.
Ti unge forskere blir nye akademi-medlemmer 65 unge akademikere søkte om å bli medlem av Akademiet for yngre forskere. Nå er det avgjort hvem av dem som får plass i akademiet.
Vi understreker betydningen av et sterkt og uavhengig Forskningsråd De norske vitenskapsakademiene med felles uttalelse: Her er fire momenter til hvorfor det er viktig at Forskningsrådet holdes samlet, uavhengig og opptatt av grunnforskning.
Lanserer liste i ni punkt: Ber rettleiarar vera medvitne om rolla si Rettleiarane si rolle har fått stor plass i den nye rettleiaren om forskingsetikk. Der heiter det mellom anna at å ha rettleia nokon ikkje gir rett til medforfattarskap.
Sommarens varsku om maktrelasjonar krev handling Arbeidet mot maktmisbruk og trakassering i norsk akademia er langt frå over. Akademiet for yngre forskere (AYF) krev betre opplæring og klare rutinar.
AYF: Hugs garantien i Arendal, Hoel! Det er viktig når statssekretæren seier at forskarar i Noreg også om ti år sjølve skal få styre kva me forskar på.
Unge akademier med opprop mot nordisk forskningspolitikk Uten forvarsel kuttet Sverige finansiering av utviklingsforskning. Det ble dråpen for nordiske akademier for yngre forskere. I et felles opprop uttrykker de bekymring for blant annet sterkere politisk styring.
Mangelfulle systemer for konfliktutsatte stipendiater I sunne organisasjoner sørger man for at alle ansatte opplever trygghet når de ønsker å si ifra om forhold som ikke fungerer. Slik er det ikke for stipendiater, mener kronikkforfatterne.
Handlingsplanen må ville meir — også på vegner av forskinga Regjeringa gir gode grunnar for at norsk treng eit levande fagspråk i akademia, men teier om kvifor forskinga treng eit norsk fagspråk. For at dette ikkje berre skal bli nok eit byråkratisk krav burde handlingsplanen også legge vekt på kva norsk fagspråk kan gjere for forskinga, skriv leiaren i AYF.
Forslag om belønning for å skrive på norsk Her er åtte forslag for å hindre at engelsk tar helt over i akademia.
Når den venstre handa ikkje veit kva høgre handa gjer Utsynsmeldinga legges fram fredag. Det er eit pussig paradoks at det vert iverksett tiltak som kan ha langsiktige negative konsekvensar, allereie før ein veit kva han skal syne, skriv leiarane i Akademiet for yngre forskere.
Forskningsrådet revurderer regel som rammer unge forskere Forskningsrådet har gjort det vanskeligere for unge forskere å få Fripro-midler. Men etter protester skal de se på reglene på nytt. — Veldig positive nyheter, sier Ingvild Reymert.
Forskningsrådet skal støtte forskere tidlig i karrieren Nå skal Fripro-endringene diskuteres på nytt i Forskningsrådets styre, skriver Mari Sundli Tveit.
Forskningsrådet stenger døra for unge forskere Endringene er ekstremt uheldige, skriver Ingvild Reymert, Simen Ådnøy Ellingsen og Nils H. Korsvoll i Akademiet for yngre forskere.
Postdoktorene fortjener bedre betingelser Postdoktorene fortjener bedre betingelser, skriver Guro Lind og Nils Hallvard Korsvoll.
Vil ha individuelt tilpasset norskkrav for yngre forskere Akademiet for yngre forskere ønsker styrket og individuelt tilpasset språkopplæring for utenlandske forskere. Internt i akademiet vil arbeidsspråket fortsatt være norsk.
Fire tiltak for en bedre språkpolitikk i akademia At norsk akademia blir stadig mer globalt og flerspråklig, skal vi være glade for. Men det kan sette forskere i en språkskvis som institusjonene må ta ansvar for å løse, skriver sju nåværende og tidligere medlemmer av Akademiet for yngre forskere.
Vi trenger mer internasjonalisering, ikke mindre Internasjonal mobilitet er viktig for idéutveksling, samarbeid og læring. Forskningsrådet må ikke stanse mulighetene for finansiering av slike prosjekter, skriver Astrid Marie Sandsør, Nils Korsvoll, Aksel Braanen Sterri, Dian Liu og Lene Liebe Delsett.
Eitt av årets høgdepunkt: Å verta professor Marte C. W. Solheim vart professor i år. Ho håpar universiteta og høgskulane held fram det gode arbeidet dei gjer for og med sterkt samfunnsengasjement og formidling i 2023.
Vern forskningsarenaene for unge! Det spøker for flere forskningsinitiativ og -ordninger rettet mot barn og ungdommer i Forskningsrådets omfattende kutt. Det vil være svært uheldig om disse forsvinner, mener Akademiet for yngre forskere (AYF).
Har eksistert siden 1968. Nå legges den populære konkurransen ned Det blir ingen finale i Konkurransen Unge forskere i 2023. — Svært triste nyheter, sier Akademiet for yngre forskere.
— Aldri har akademia kjenst mindre som eit elfenbeinstårn Nils Hallvard Korsvoll fryktar skepsisen og den tidvise fiendskapen til kunnskap og forsking som stadig breier om seg både i Noreg og internasjonalt.
Felles appell til Stortinget om penger til FRIPRO Fire sentrale organisasjoner innen forskning samler seg om ett felles krav: 200 millioner kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO i 2023.
Opprop om gratisprinsippet og internasjonale studenter Sju organisasjoner og seksten utdanningsinstitusjoner har sluttet seg til et opprop mot skolepenger for internasjonale studenter.
Ny duo skal lede de yngre forskerne Nils Hallvard Korsvoll og Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim valgt til nye ledere i Akademiet for yngre forskere.
Anwesha behersker ikke norsk — uaktuell for akademi for unge forskere Akademiet for yngre forskere har vedtektsfestet norsk som arbeidsspråk.— Ekskluderende, mener seniorforsker Anwesha Dutta.
Ingvild ble valgt ut — se hvem andre som fikk bli med i eksklusivt akademi for unge forskertalenter Av over 50 søkere ble kun 11 ble tatt opp som medlemmer i Akademiet for yngre forskere. Ingvild Reymert er en av dem. — Det blir kjempegøy å være med å utvikle en tydelig stemme for yngre forskere, sier hun.
Forlater akademia: — Hvetebrødsdagene begynte å gå forbi I ny podkast fra Forskerrådet snakker Bjarte Aarmo Lund ut om hvorfor han forlater akademia for en jobb i næringslivet.
Han ville ha reversert Fripro-kuttet om han var statsråd for ein dag I sommar kan du bli kjend med ulike folk som er knytte til universitets- og høgskuleverda. Khrono har stilt alle dei same spørsmåla om politikk og kvardag, utfordringar og ferie. I dag møter du leiaren i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.
— Livet mitt er ikke avhengig av et prosjekt i instituttsektoren Livet som forsker i instituttsektoren og forskjellen fra universitetene er ukens tema i podkasten Forskerrådet.
Sendte 55 søknader. Fikk 30 avslag Helene Knævelsrud og to andre forskere snakker om avslag og skygge-CV i ny episode av podkasten Forskerrådet.
Den gordiske modellen: — Seniorane har levd akademiske liv veldig ulike våre Kan ein nordisk renessanse komme unge forskarar til unnsetning? Tja, konkluderte norsken, svensken og finnen.
— Det er et flerspråklig akademia, men det er ulike behov i ulike deler av sektoren Forsker Hilde Reinertsen og professor Natalia Kucirkova diskuterer bruken av norsk og engelsk i akademia i ny podkast fra Akademiet for yngre forskere.
Lytt mer til stipendiater og postdoktorer For å sikre at stemmene til stipendiater og postdoktorer når frem i akademia må det tas grep. Jeg har ikke alle svarene, men jeg har noen forslag vi kan begynne med.
Flere advarer mot for rigid lovverk mot midlertidighet Forskerforbundet foreslår å ikke kunne ansette postdoktorer i mer enn én periode. Flere mener det er «for rigid».
Akademisk frihet for yngre forskere «Midlertidighet og usikre stillingsforhold skaper en usikkerhet som rammer unge forskeres akademiske frihet», skriver nestleder i Akademiet for yngre forskere, Kjersti Lohne.
Ser til instituttsektoren for å gi betre arbeidsvilkår Instituttsektoren får det til, så då bør universiteta òg kunne ha ein buffer og løna forskarar som er mellom eksternfinansierte prosjekt. Det meiner fleire rektorar.
Har bedt Forskningsrådet om utsettelse og fått nei:— Det er fortvilende Flere forskere strever gjennom den siste nedstengningen med å rekke Forskningsrådets frist for prosjektsøknader i februar. Forskningsrådet minner om at fristen har vært kjent et år.
— Ordningene ligger ikke til rette for at forskere skal få barn Den siste episoden av Forskerrådet takler spørsmålet: «bør forskere få barn»?
— På det verste blir midlertidige ansatte nesten sett på som «forskerkveg» Du kan høre professor Tore Wig og førsteamanuensis Ingrid Lossius Falkum samtale om kulturproblemer og verstingeksempler rundt midlertidighet i akademia, i ukens podkast Forskerrådet her.
—Vi skyter oss litt i foten ved å tenke på mye av jobben som en hobby Anders Kvellestad mener flere forskere aksepterer betingelser man ellers ikke ville akseptert når det kommer til jobb - fordi de trives for godt.
— Dagens doktorgrad er nesten blitt et svennebrev Kjemiprofessor Kenneth Ruud snakker om hvordan synet på forskeren har endret seg de siste 30 årene, i podkasten Forskerrådet fra Akademiet for yngre forsker. Du kan høre hele episoden her.
Akademisk ytringsfrihet: Tre løsningsforslag Midlertidighet, eksternfinansiering og press fra eksterne interesser kan utfordre yngre forskeres akademiske ytringsfrihet. Et eget ombud for akademisk ytringsfrihet kan være en del av løsningen.
Welcome to Norway! Akademiet for yngre forskere: Det er nok å ta tak i av utfordringer utenlandsfødte forskere møter i Norge.
Yngre forskere advarer Borten Moe mot å se til Danmark Nyvalgt leder av Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein, frykter kutt i humaniora dersom Støre-regjeringen lar seg inspirere for mye av Danmarks desentraliseringsreform i høyere utdanning.
Mener konkurranseelementet blir usunt for de unge Yngre forskere er kanskje de som lider mest av konkurransen i forskningssystemet. Det mener både Forskerforbundet og Akademiet for yngre forskere.
11 nye forskertalenter inn i Akademiet for yngre forskere Det var knallhard konkurranse med 60 søkere i årets opptak til Akademiet for yngre forskere. Her er de elleve som slapp gjennom nåløyet.
Regjeringens billigere brus kan koste forskningen dyrt Regjeringens kutt på 80 millioner kroner fra Norges Forskningsråd rammer et allerede underfinansiert forsknings-Norge, mener Akademiet for Yngre forskere (AYF).
Urovekkende tendenser i Danmark Når politikere blander seg inn i forskningsdebatt mot fagene som fungerer som et speil for samfunnet, er det på tide å reflektere dypt over oss selv.
Klasseskilje blant unge forskarar: — Eg stiller på ein startstrek to kilometer bak dei andre Unge forskarar på små universitet har ein tung motbakke i kampen om pengar og posisjonar, meiner Anne Tjønndal.
Nær 90 prosent av stipendiatane er forseinka Universitetet i Bergen har kartlagt korleis stipendiatane har hatt det under pandemien. Blant dei ferskaste stipendiatane er meir enn ni av ti bak skjema.
Yngre forskere bør også inviteres inn i styrerommene Kunnskapsdepartementet bør bruke vårens utnevnelser av nye styrer ved landets universiteter og høyskoler som en mulighet til å invitere dyktige unge forskere inn i styrerommene på landets universiteter og høyskoler.
Likebehandling og mangfold i forskning og høyere utdanning er et institusjonelt og politisk ansvar Mangfold sikrer demokratisk og epistemisk legitimitet. Selv om norsk forskning og høyere utdanning har blitt bedre på å rekruttere, har vi fremdeles en vei å gå for å nyttiggjøre oss av mangfoldet.
— Man blir ikke plutselig ubrukelig når man når en viss alder Eldre professor mener tvungen pensjonering er meningsløst. En av Norges yngste professorer, Roald A. Øien, ser at det er problematisk å miste eldre og rutinerte forskere.
— Vanskelig å få gjort forskning av høy kvalitet når man hele tiden må bekymre seg for hva som er neste steg Førsteamanuensis og leder av Akademiet for yngre forskere, Ingrid Lossius Falkum, vil finne ut av hva konsekvensene av koronapandemien er og har vært for de unge forskerne.
Postdoktorer forteller om depresjoner og mobbing. Mange vurderer å gi seg Postdoktorer forteller om depresjoner, mobbing, diskriminering og lange arbeidsdager i internasjonal undersøkelse.
Store forsinkelser blant sipendiatene. — Overrasket over at det er så ille Akademiet for yngre forskere mener alle bør få to måneders forlengelse.
Ny ledelse for de unge forskerne Ingrid Lossius Falkum er nyvalgt leder for Akademiet for yngre forskere. Å jobbe for at forskeryrket er en attraktiv og forutsigbar karrierevei, er noe av det som blir viktig for henne.
Ni nye medlemmer i Akademiet Akademiet for yngre forskere har tatt opp nye medlemmer. Sjekk listen her.
Høyere utdanning er ikke som en kjøreskole Mer byråkrati betyr dårligere utdanninger, skriver Jonas Stein.
Slik skal regjeringen hente de beste hodene til akademia Kunnskapsdepartementet skal lage en strategi for rekruttering og karriereveier.
Kjære, utålmodige minister Akademiet for yngre forskere beskriver utfordringer med likestilling for kvinner i akademia. Sjekk deres forslag til tiltakspakker.
12 nye yngre forskarar i Akademiet Unge forskarar. Akademiet for yngre forskarar har teke opp nye medlemmar. Sjå lista her.
Hver fjerde unge utenlandske forsker har opplevd diskriminering Ny rapport. Over hundre utenlandske forskere under 45 år melder at de har opplevd diskriminering på grunn av sin innvandrerbakgrunn i Norge, viser ny rapport.
Mangel på langsiktighet hindrer utviklingen av verdensledende forskning Forskning. Fokus må endres fra å forske mye til å forske smart, skriver Kyrre Eeg Emblem og Solfrid Bratland-Sanda i Akademiet for yngre forskere.
Det mangfoldige akademiet Mangfold. Norskfødte etterkommere av innvandrere er sterkt underrepresentert blant forskere i Norge, mens de er overrepresentert i høyere utdanning. Dette er det verdt å dvele over.
Yngre forskere søker flere menn Forskning. Akademiet for yngre forskere åpner igjen for nye medlemmer, og oppfordrer menn utenfor Oslo til å søke.
Vil gi 2 millioner kroner til en ung forsker Pris. En ny, internasjonal pris fra Letten Foundation og Akademiet for yngre forskere gir 2 millioner til en forsker under 45.
Norsk kunstforskning snubler inn i fremtiden Kan kunst og vitenskap gå hånd i hånd i fremtidens forsknings-Norge? Ja, mener vi, men ikke hvis departementet får det som de ønsker.
Større bredde i Akademi for de yngre forskerne For første gang er forskere fra høgskoler blitt medlemmer av Akademiet for yngre forskere, som nå består av 34 forskere fra hele landet.
Karriereveier for økt forskningskvalitet Dagens debatt om kvalitetsindikatorer i forskning er smal og mekanismestyrt, mener styret i Akademiet for yngre forskere.
Nyeste artikler
Rekordmange norske Erasmus-studenter. Sigrid og Stella dro til Brussel
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
En forkjærlighet for gamle gotiske skrifter ble inngangen til doktorgrad
Han avslørte at Sandra Borch hadde fusket: — Integritet betyr noe
Universitetstoppenes moteord: — Ikke lett å få synlige resultater av det
Mest lest
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Ber om at Eirik Hovden blir kallet til en stilling
Studenter sto bak halvparten av trakasseringen mot vitenskapelige ansatte