ledervalg

Ny duo skal lede de yngre forskerne

Nils Hallvard Korsvoll og Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim valgt til nye ledere i Akademiet for yngre forskere.

Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim og Nils Hallvard Korsvoll er den nye lederduoen i Akademiet for yngre forskere (AYF) fra 1. november.
Publisert Oppdatert

Nils Hallvard Korsvoll er ny leder og Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim ny nestleder i Akademiet for yngre forskere (AYF) fra 1. november.

De overtar etter Jonas Stein, som har ledet AYF det siste året, og Kjersti Lohne, som har vært nestleder.

Valget skjedde under akademiets årlige høst- og generalforsamling, som i år har funnet sted på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

Akademiet for yngre forskere (AYF) tok dessuten nylig opp nye medlemmer. I år var det over 50 søkere og kun 11 ble tatt opp som medlemmer for perioden 2022-2026.

Vil styrke unge forskeres stemme

Den nye lederen, Nils Hallvard Korsvoll, har vært medlem i akademiet siden 2019 og er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Agder. Han har tidligere vært styremedlem i AYF.

Marte Cecilie W. Solheim har også vært medlem siden 2019 og er professor i innovasjonsstudier ved Universitetet i Stavanger og leder av UiS Senter for innovasjonsforskning.

Generalforsamlingen i AYF foregikk i Tromsø 20. og 21. oktober.

Den nye lederduoen sier i en pressemelding at de ønsker å bruke kraften i nettverket til å oppnå gjennomslag av stor betydning for yngre forskere.

— AYF er en organisasjon rik på mangfoldig kompetanse og medlemsressurser. Vi vil legge til rette for og løfte fram kunnskap, initiativ og arbeid fra og blant medlemmene. Det er urolige tider, og vi ønsker å legge til rette for at medlemmene i AYF skal arbeide sammen for å styrke stemmen som organisasjonen har tatt innen norsk forskningspolitikk og forskningsformidling, sier de.

Norsk som arbeidsspråk

Khrono skrev nylig om seniorforsker Anwesha Dutta (35) ved Christian Mikkelsens Institutt som reagerer på at hun ikke var aktuell for medlemskap fordi hun ikke behersker norsk. I vedtektene til AYF står det nemlig at de skal ha norsk som arbeidsspråk.

Avtroppende AYF-leder Jonas Stein viste til at åtte av de 40 medlemmene til Akademiet for yngre forskere opprinnelig kommer fra et annet land enn Norge. Han sa videre at AYF er en av de mest mangfoldige sammensatte gruppene i Norge både når det kommer til fagbakgrunn, kjønn, geografi og internasjonal bakgrunn.

Nei til skolepenger

Generalforsamlingen i Tromsø vedtok enstemmig at AYF er mot regjeringens forslag om å innføre skolepenger for internasjonale studenter utenfor EØS/Sveits.

— Masterstudentane er våre yngste forskere og vi ser med stor uro på at vi skal øke terskelen for at internasjonale studenter vil studere i Norge. Vi mener også dette vil gi uheldige ringvirkninger til rekrutteringen av internasjonale forskere til Norge, sier Korsvoll.

Det ble også valgt et nytt styre, som i tillegg til lederduoen vil bestå av Irja Ratikainen (NTNU), Kai Arne Hansen (Høgskolen i Innlandet), Mari Myksvoll (Havforskingsinstituttet), samt Kjartan Almenning og Marte Eidsand Kjørven (begge eksterne).

Powered by Labrador CMS