Akademiet for yngre forskere (her ved styret) og Letten foundation går sammen for å dele ut Lettenprisen. Foto: Siri Øverland Eriksen
Akademiet for yngre forskere (her ved styret) og Letten foundation går sammen for å dele ut Lettenprisen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Vil gi 2 millioner kroner til en ung forsker

Pris. En ny, internasjonal pris fra Letten Foundation og Akademiet for yngre forskere gir 2 millioner til en forsker under 45.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2 millioner kroner skal gå til en forsker under 45, som arbeider innenfor områdene helse, utvikling, miljø og likestilling i et vidt perspektiv.

Prisen er internasjonal og skal deles ut annethvert år, årets utdeling er 13. september i Oslo.

— For oss som en ganske ung organisasjon er prisen en unik mulighet til å feire forskere og forskning: Prisen synliggjør all innsatsen yngre forskere legger ned for en bedre verden og vil uten tvil være viktig for framtidige vinnere, sier Magnus Aronsen, leder for Akademiet for yngre forskere, i en pressemelding.

Administrator for prisen, Herdis Hølleland, sier prisen er et forsøk på å videreføre arbeidet til professoren som ga navn til stiftelsen: Letten F. Saugstad (1925-2014).

— Letten Saugstad selv døde for fire år siden, og dette er en måte å ta stiftelsen i en ny retning på. Tanken er å etablere noe i hennes vesen, sier Hølleland.

En av Norges første nevrologer

Vi håper vi når ut internasjonalt i år. Det hadde ikke sett veldig bra ut om den første vinneren var norsk.

Herdis Hølleland

Hun sier Saugstad var kjent for å være en fargerik person og en dyktig forsker, men også for å ha et sterkt samfunnsengasjement.

— Hun var opptatt av å se utover egne landegrenser og fagfelt, og vi håper å kunne bygge videre på det.

I en omtale i Legetidsskriftet om en bok om Norges første nevrologer heter det blant annet:

«Letten F. Saugstad var som antakelig var den første kvinnelige spesialisten i klinisk nevrofysiologi i Norge. Hun omtales som 'en nesten mytisk og lite kjent figur i norsk nevro-biologi' med en 'formidabel publikasjonsliste'.»

Håper på internasjonale søkere

Hølleland sier de håper å få gode internasjonale søkere.

— Vi håper vi når ut internasjonalt i år. Det hadde ikke sett veldig bra ut om den første vinneren var norsk. Vi håper å nå ut til flinke, internasjonale forskere også.

— Men hvorfor skal de norske søke da?

— Alle er hjertelig velkomne til å søke. Det kan veldig godt hende at de beste søkerne er fra Norge, men jeg tenker at i Lettens ånd bør vi prøve å nå ut internasjonalt. I Norge er vi veldig privilegerte, og vi har gode rammer. Det er klart at 2 millioner nesten overalt ellers i verden vil kunne nå lenger, sier hun.

Pengeprisen er todelt, en fjerdedel går til vinneren personlig, mens de resterende tre fjerdedelene skal gå til forskning og forskningsaktiviteter.

Globale utfordringer

Ifølge den samme pressemeldingen er hensikten bak prisen å synliggjøre forskeres rolle i løsningen av globale utfordringer.

I årene som kommer vil vårt arbeid konsentreres om å utvikle prisen til internasjonal pris.

Borghild Roald og Sidsel Roalkvam

«Prisen anerkjenner yngre forskeres bidrag til å løse globale utfordringer, men skal også skape samfunnsdebatt om hvordan vi best kan utnytte forskning for en bærekraftig framtid,» skriver initiativtakerne.

Letten Foundation ble etablert av professor Saugstad i 1986. Stiftelsen finansierer grunnforskning i Norge og utlandet.

«Prisen markerer en ny æra for stiftelsen. I årene som kommer vil vårt arbeid konsentreres om å utvikle prisen til internasjonal pris. Vi er svært glade for å ha fått med oss Akademiet for yngre forskere på laget», skriver Borghild Roald og Sidsel Roalkvam fra stiftelsen.

Fra venstre: Borghild Roald, Guro Lind, Ernst Alsaker, Sidsel Roalkvam, Arve Johnsen, Herdis Hølleland (prisens administrator) & Magnus Aronsen.​
Fra venstre: Borghild Roald, Guro Lind, Ernst Alsaker, Sidsel Roalkvam, Arve Johnsen, Herdis Hølleland (prisens administrator) & Magnus Aronsen.​

De oppfordrer forskere innenfor alle fagfelt til å søke. Søknadsperioden vil løpe i april og mai med intervjuer av aktuelle kandidater i overgangen juni/juli. Vinneren vil motta prisen i Oslo 13. September.

Fakta

Letten Foundation

Etablert i 1986, av professor Letten F. Saugstad (1925-2014).

Finansierer grunnforskning i Norge og internasjonalt.

Oppretter Lettenprisen sammen med Akademiet for yngre forskere.

Professor Letten opprettet stiftelsen for sin far advokat Elias Fegersten’ arv til fremme for vitenskap og forskning.

Letten Center for hjerneforskning er opprettet ved Universitetet i Oslo, i tillegg har Institut Pasteur, Paris, Imperial College, London og mange institusjoner og utallige forskere nytt godt av Lettens bidrag.

Letten F. Saugstad døde i 2014, 89 år gammel.

Kilde: Letten Foundation

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS