Sommar i khrono

Han ville ha reversert Fripro-kuttet om han var statsråd for ein dag

I sommar kan du bli kjend med ulike folk som er knytte til universitets- og høgskuleverda. Khrono har stilt alle dei same spørsmåla om politikk og kvardag, utfordringar og ferie. I dag møter du leiaren i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.

Jonas Stein startar sommaren med å avslutta eit forskingsopphald ved Sciences Po i Paris.
Publisert

Kva er det viktigaste du har gjort dette studieåret?

— Det er nok å lede arbeidet til Akademiet for Yngre Forskere (AYF). Debatten om forskning og akademia har behov for flere yngre stemmer og perspektiver, og det er et privilegium å få samarbeide med så mange flinke folk fra forskjellige forskningsmiljø som alle brenner for å fremme viktigheten av forskning og bidra til å gjøre akademia til en enda bedre arbeidsplass.

Fakta

Jonas Stein

Stein er førsteamanuensis i statsvitskap ved UiT Noregs arktiske universitet, og er leiar for Akademiet for yngre forskere.

Kva er dei største utfordringane på arbeidsplassen din neste studieår?

— På UiT er det nok av utfordringer knyttet til ettervirkninger av pandemien. Hvordan få studentene og ansatte regelmessig tilbake på campus blir viktig. Dessuten er det noen økonomiske utfordringer knyttet til statsbudsjett, kutt i forskningsrådet og driftskonsekvenser av et byggeprosjekt som Statsbygg ikke fikk til, som institusjonen må jobbe med. På lengre sikt er det å håndtere de demografiske endringene med synkende barnetall de neste årene i Nord-Norge, regionen hvor vi tradisjonelt har rekruttert mest studenter fra.

Kor mykje er du på heimekontor no etter pandemien?

— Jeg er relativt lite. Jeg setter pris på å være en del av et forskningsmiljøet i hverdagen. Men det har selvsagt vært en del ganger det har vært praktisk med hjemmekontor i forbindelse med skoleferier eller forskningsopphold hvor man kan delta via Teams/Zoom.

Kva er dei største utfordringane i akademia framover, slik du ser det?

— Den er nok å fortsatt rekruttere og beholde unge flinke forskertalenter. Det handler både om konkurransedyktige lønn- og arbeidsvilkår sammenlignet med andre sektorer i samfunnet og gi forskere gode og mer forutsigbare karrieremuligheter.

Kva var det første du ville ha gjort om du var forskings- og høgare utdanningsminister for ein dag?

— Funnet en måte å reversere kuttet i Fripro på og bidradd til at ble en utlysning i 2023. Det er å gå fullstendig baklengs i fremtiden for norsk forskning å ikke ha en stor årlig utlysning for fri og nysgjerrighetsdreven grunnforskning.

Kva skal du gjera sommar?

— Nå skal jeg avslutte en måneds forskningsopphold ved Sciences Po i Paris. Så skal jeg ha litt ferie her med familien og så skal vi besøke min far i Portugal. Skal sette e-post på auto-reply og ha noen uker med bading og skjønnlitterære bøker.

Kva bør Khrono verte betre til?

— Khrono gjør mye bra, men kan kanskje være enda flinkere til å gjøre større og lengre saker om norsk forskning og akademia. Akademikere er jo glad i litt dybdelesning også.

Intervjuet er gjort via e-post.

Powered by Labrador CMS