internasjonalisering

Endrer utlysningstekst: Her er ordet som endrer «alt»

Forskningsrådet bytter ut ett ord med et annet. — Dette er bedre, sier professor Finn Arne Jørgensen.

Benedicte Løseth informerer om endring i utlysningstekst.
Publisert Oppdatert

Tirsdag skrev Khrono at Forskningsrådet fra 16. oktober krever at alle som vil ha stipend for utenlandsopphold har norsk master- eller doktorgrad og har hatt bosted eller arbeid i Norge i minst 12 måneder i løpet av de siste syv årene.

En som ikke tilfredsstiller disse kravene er seniorforsker Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt, som skulle søke om stipend for utenlandsopphold som et ledd i prosjektet hun fikk støtte til i fjor.

Anwesha Dutta.

Ettersom Dutta har en mastergrad fra India og en doktorgrad fra Belgia, var hun ikke kvalifisert for å søke ordningen.

«Og» ut, «eller» inn

Nå har dette endret seg. I et innlegg i Khrono onsdag skriver områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet, Benedicte Løseth, at Forskningsrådet endrer ordlyden i utlysningsteksten med umiddelbar virkning.

Kort fortalt byttes ordet «og» ut med «eller», noe som gjør at teksten nå skal se slik ut:

«Fra og med 16. oktober 2023 er det innført krav om mastergrad eller doktorgrad fra en norsk forskningsorganisasjon eller bosted eller arbeid i Norge i minst 12 måneder i løpet av de siste syv årene, for denne utlysningen.»

— Intensjonen vår er å styrke tilknytningen til Norge slik at forskertalenter fra norske institusjoner får internasjonal erfaring og inngår i internasjonale nettverk. Khrono hadde 31. oktober et oppslag som viser at enkelte konsekvenser av denne endringen ikke er i tråd med intensjonen, skriver Benedicte Løseth i onsdagens innlegg i Khrono.

Hun fortsetter med å vise til Anwesha Duttas situasjon.

— Endringen, slik det er formulert nå (før onsdag journ.anm.), gir en utilsiktet konsekvens for de som har en sterk tilknytning til Norge uten å ha mastergrad eller doktorgrad fra en norsk institusjon, noe som var tilfelle for Dutta, skriver Løseth.

Anwesha Dutta reagerer med glede når Khrono overbringer henne dagens nyhet.

— Dette er virkelig gode nyheter, sier Dutta.

— Dette løser situasjonen for meg og veldig mange andre. Jeg er glad for at Forskningsrådet har tatt grep, fortsetter hun.

— Dette er bedre

I Khronos artikkel tirsdag meldte avdelingsdirektør i forsknings- og innovasjonssystemet i Forskningsrådet, Johannes Waage Løvhaug, at formålet med ordningen å øke andelen unge forskere ved norske institusjoner som tar et forskningsopphold i utlandet.

— Ordningen har ikke som målgruppe forskere som allerede er mobile. Forskningsrådet har erfart at en del mottakere av stipendordningen de siste årene ikke har vært i målgruppen og har derfor valgt å justere retningslinjene, skrev han i en kommentar til Khrono.

En annen som uttalte seg til Khrono tirsdag var professor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Finn Arne Jørgensen.

I en e-post skrev Jørgensen blant annet at endringen som trådte i kraft 16. oktober «viser en fullstendig mangel på forståelse for hva et internasjonalt forskningsopphold skal gjøre».

Finn Arne Jørgensen.

Når Khrono onsdag slår på tråden til Jørgensen for å informere om endringen i utlysningsteksten, reagerer han positivt.

— Dette er bedre. Det vil fortsatt få konsekvenser for de som ønsker utenlandsopphold når de er tidlig i utdanningsløpet, men det er jo mer uvanlig, sier Jørgensen.

Han legger til at det endringen i alle fall løser situasjonen ved UiS.

— Dette var en god nyhet for oss, og en fin justering fra Forskningsrådet, sier Jørgensen.

Powered by Labrador CMS