forskning

Advarer mot ytre høyre-bølge i europeisk politikk

Science Europe-president Mari Sundli Tveit sier at akademia er avhengig av åpenhet, samarbeid og mobilitet.

Mari Sundli Tveit sier til Times Higher Education at en fremvekst av en mer ytterliggående høyrepolitikk i Europa kan skade forskningen.
Publisert Oppdatert

Times Higher Education (THE) har intervjuet Forskningsrådets direktør, Mari Sundli Tveit, som like før jul tok over vervet som president i Science Europa.

Science Europe representerer 41 organisasjoner som enten finansierer eller bidrar til forskning. Den har hovedsete i Brussel og ble dannet for 12 år siden.

Kommer med advarsel

I intervjuet med det britiske utdanningsmagasinet advarer Sundli Tveit om at en fremvekst av ytre høyre i Europa kan være med på å skade forskningen.

THE viser til at en fersk rapport fra European Council on Foreign Relations konkluderer med at Europa står over for en «skarp høyresving» i flere kommende valt, og trekker fram Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Ungarn, Italia, Nederland, Polen og Slovakia blant land der «antieuropeiske populister» trolig kommer til å toppe meningsmålingene.

— Gjenoppblomstringen av høyreorientert politikk over hele Europa er en bekymring for vitenskapen hvis den tar sikte på å begrense eller eliminere vitenskapelig frihet, sier Sundli Tveit til THE.

Klimafornektelse

Hun formidler ellers at personer med politisk tilhørighet langt til høyre oftere har synspunkter som ikke har vitenskapelig støtte, og trekker fram klimafornektelse og framsnakking av stenging av grenser som eksempler.

— Forskning er per definisjon åpen, og forskningssamarbeid trenger fri sirkulasjon av ideer og mennesker for å være mest nyttig for samfunnet, sier den norske forskningspresidenten, som også er tydelig på at vi lever i en utfordrende tid.

— Forskning, innovasjon og utdanning er essensielt for å møte utfordringene vi står overfor. Det er viktig at vi utvikler systemet og rammeverket for at forskningen skal kunne blomstre.

Oppdatering: Klokken 11.45 tok Forskningsrådet kontakt med Khrono og formidlet at Mari Sundli Tveit ønsket å presisere at hun i intervjuet med Times Higher Education sikter til ytre høyremiljøer i europeisk politikk når hun uttaler seg. Khrono har i tråd med dette endret tittelen i saken fra «Advarer mot høyrebølge» til  «Advarer mot ytre høyre-bølge i europeisk politikk».

Powered by Labrador CMS