Forskning

Niser og melkekyr: Disse prosjektene får til sammen 218 millioner kroner

19 nye forskningsprosjekter skal bidra til bedre dyrevelferd, bærekraftig fôrproduksjon og redusert miljøbelastning.

Ved NMBU skal det forskes på hvordan mer kontakt mellom ku og kalv blant annet kan påvirke melkeproduksjonen.
Publisert

Forskningsrådet bevilger 218 millioner kroner til forskning som skal gi mer bærekraftige løsninger i norsk matproduksjon. 19 prosjekter får støtte til å utvikle ny kunnskap om alt fra fiskevelferd til mer miljøvennlige fôrråvarer.

Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

— Vi trenger mer forskning for å redusere klimagassutslipp, styrke konkurransekraften og sikre trygg matproduksjon i en urolig verden, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

Se hvilke prosjekter som får støtte nederst i artikkelen.

— Sterke kunnskapsmiljøer

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) er tydelig på at forskning er viktig for både matsikkerhet og dyrevelferd.

— Vi har sterke kunnskapsmiljøer i Norge som sammen med næringsutøvere bidrar til trygghet for folk og verdiskaping fra naturressursene våre, sier han.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) peker på at tildelingene vil få direkte betydning for norsk matproduksjon.

— Det er svært gledelig å se at våre fremragende forskningsmiljøer forsker enda mer på dyrevelferd og bærekraftig fôr. Dette vil bidra til en mer bærekraftig mat- og fôrproduksjon, sier hun.

Fra niser til melkekyr

Blant prosjektene som får støtte, er Havforskningsinstituttet, som mottar 12 millioner kroner for å forske på hvordan bifangst av nise kan reduseres ved garnfiske. Ved hjelp av såkalte pingere skal forskerne undersøke hvordan man kan hindre at niser setter seg fast og dør.

Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) får forskere 10 millioner kroner til å undersøke hvordan mer kontakt mellom ku og kalv påvirker helse, velferd og melkeproduksjon.

Forskningsinstituttet Nofima får 9,5 millioner kroner for å utvikle bildeteknologi som skal overvåke fiskevelferd i oppdrettsanlegg.

Bærekraftig fôr

Tildelingene er en del av regjeringens samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr, som Khrono skrev om i 2023. Målet er at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk innen 2034 skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til lavere klimagassutslipp, står det i pressemeldingen fra Forskningsrådet.

Blant prosjektene innen fôrutvikling får NMBU støtte til to satsinger på til sammen 24 millioner kroner. 

Det ene skal undersøke hvordan fjørfefjær kan omdannes til lettfordøyelig protein til bruk i fôr. Det andre skal utvikle metoder for å produsere proteinrik biomasse fra metanol.

Slik fordeles de 218 millionene

Organisasjon Prosjekttittel Bevilget beløp (NOK) Fylkeskommune
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)Efficient bioconversion of poultry feather into highly digestible protein products for fish and animal feed12 000 000Akershus / Ås
FAKULTET FOR REALFAG OG TEKNOLOGI, NMBUSustainable Protein-Feed Production From & for Aquaculture12 000 000Akershus / Ås
NOFIMA ASHarnessing innovative sustainable oil alternatives to traditional fish oil, ensuring uncompromised salmon health and fillet quality12 000 000Troms / Tromsø
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)Production of microbial protein from methanol as feed12 000 000Akershus / Ås
HAVFORSKNINGSINSTITUTTETUpcycling fish sludge to sustainable feed material: From environmental waste problems to sustainable feed solutions (Up-Sludged)24 917 000Vestland / Bergen
SINTEF ASBetter yeast based protein through strain development10 000 000Trøndelag / Trondheim
SINTEF OCEAN ASUnderstanding consumers’ perceptions of sustainable feed raw materials in Norwegian salmon aquaculture6 483 000Trøndelag / Trondheim
NOFIMA ASSustainable and ethical fishing, processing, and marketing of Atlantic cod12 000 000Troms / Tromsø
HAVFORSKNINGSINSTITUTTETEchoGuard: Protecting porpoises11 999 000Vestland / Bergen
UNIVERSITETET I BERGENRenibacterium salmoninarum: Detecting and preventing vertical transmission in salmon11 994 000Vestland / Bergen
UNIVERSITETET I BERGENNanotechnology to improve mucosal nucleic acid-based vaccine responses against salmon louse12 000 000Vestland / Bergen
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)SalmoPro: Unlocking mechanisms of alternative protein utilization in salmon for improved health and efficiency11 990 000Akershus / Ås
NOFIMA ASAquaculture In-situ Multispectral Imaging for Salmon Welfare9 585 000Troms / Tromsø
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)CONNECTIONS – Impact of bonding time on welfare and productivity of cow and calf10 000 000Akershus / Ås
NMBU VETERINÆRHØGSKOLENContributions to Animal Welfare in Pig Production: Developing and employing Diagnostic Tools for investigations of Lameness Pathogens11 217 000Akershus / Ås
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)Enhancing Gut Health and Welfare of Finishing Pigs: The Role of Physical Activity and Inclusion of Hay in the Diet12 000 000Akershus / Ås
NORCE Miljø/Klima VESTLANDCopepod based Feeds for Improved Salmon Health and aquaculture sustainability9 999 900Vestland/Bergen
NOFIMA ASDecoding Host-Pathogen Interactions at the Skin Interface for developing efficient delousing strategy in Atlantic salmon8 000 000Troms/Tromsø
Norwegian Institute of Water ResearchPFAS in Agriculture: Risks and Mitigation (PFARM)7 999 000Oslo

Kilde: Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS