utenlandsstipend

Forskningsrådet har holdt ordning for utenlands­støtte stengt i et halvt år. — Null info

Stipendiat Henrik Brådland planlegger å reise med kone og barn til University of Pittsburgh i august. Men støtteordningen fra Forskningsrådet som skulle gjøre forskningsoppholdet mulig, er stengt.

Brådland står foran en grå betongvegg
Stipendiat Henrik Brådland er frustrert over at muligheten for å søke om Forskningsrådets utenlandsstipend har vært stengt et halvt år.
Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådet har ikke kommet med noen forklaring til de mange titalls søkerne, som venter på å kunne søke om støtte til forskningsopphold i utlandet. 

Muligheten for å søke om støtte til utenlandsopphold for stipendiater og postdoktorer har vært stengt i snart seks måneder.

I fjor var det 120 forskere som søkte om støtte gjennom ordningen fra januar til mai, opplyser Forskningsrådet. Antall søknader de senere årene har ligget på mellom 150 og 200 søknader i løpet av et år. 

Alt satt på vent

I januar ble det klart at stipendiat og KI-forsker Henrik Brådland fikk plass ved University of Pittsburgh fra høsten 2025. 

I august reiser han etter planen med kone og barn for et seks måneder langt opphold i USA. Men alt avhenger av at Forskningsrådets portal åpner. 

— Jeg gikk inn på Forskningsrådets side for å søke i januar, men plutselig var siden stengt, og det var det null info, sier Brådland til Khrono. 

Han er stipendiat i kunstig intelligens ved Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi ved Universitetet i Agder.

For å reise til USA er man anbefalt å søke om visum minst tre måneder før. Den fristen når han ikke.

— Uten Forskningsrådets garanti om støtte, får jeg ikke engang søkt om forskervisum til USA. Jeg har heller ikke kunnet skaffe oss et sted å bo eller bestille flybilletter. Det tør jeg ikke før vi er garantert støtte, sier han.

Skjermdump med tekst der det blant annet står at utlysningen lukkes fredag 6. desember og skal åpne igjen til våren.
Dette er den eneste forklaringen de potensielle søkerne får på at det ikke har vært mulig å søke om midler i snart seks måneder.

Forskningsrådet lover at ordningen skal være på plass igjen før slutten av mai. Grunnen til stengningen skal være endringer av budsjettsystem, men de vil ikke røpe om det vil komme endringer i støtteordningen.

Forskningsrådet bekrefter at de har fått flere henvendelser fra søkere som lurer på når ordningen åpner igjen, men har ikke tall på hvor mange som har tatt kontakt.

Venter på hundretusener i støtte

Formålet med støtteordningen er å øke andelen unge forskere som tar et forskningsopphold i utlandet, skriver Forskningsrådet på sine nettsider

FAKTA

Forskingsrådets utenlandsstøtte for stipendiater og postdoktorer

  •  I 2023 finansierte ordningen 146 utenlandsopphold. Det har vært en sterk økning siden oppstarten i 2017. Unntaket var i 2021 grunnet pandemien.
  • Forskningsrådets utgifter til ordningen var 53 millioner kroner i 2023.
  • Tilbudet gjelder for doktorgrads- og postdoktorstipendiater helt eller delvis finansiert av Forskningsrådet og tilknyttet et pågående prosjekt i minimum 24 måneder.
  •  Den gjelder også for prosjektledere for Forskerprosjekt for tidlig karriere/Unge talenter/Unge forskertalenter-prosjekter som har midler fra FRIPRO.
  •  Forskningsoppholdet i utlandet kan være på minimum 3 måneder og maksimum 12 måneder.
  • Tildelingen fra Forskningsrådet skal bidra til å dekke etableringskostnader og merutgifter ved et utenlandsopphold. 
  • Støtten gis til organisasjonen forskeren eller stipendiaten er tilknyttet. Kostnader som ikke dekkes av satsene må dekkes av organisasjonen selv.
  • Satser for forskningsopphold i utlandet (satsene gjelder for 2025): enslig: kr 24 000 per måned. familie: kr 41 000 per måned
  • Støtten dekker satsen for utenlandsopphold, dekning av reisekostnader, kostnader til visum og dokumenterte utgifter til studieavgift.
  • Postdoktorstipendiater kan i tillegg søke om forlenget finansiering av postdoktorstipendet.

At støtteordningen opphører i månedsvis, gjør at prosessen for å reise utenlands forkludres og forsinkes for stipendiater og postdoktorer. Det er dyrt å flytte utenlands, spesielt om man skal ta med seg hele familien på flyttelasset. 

— Ettersom jeg startet flytteprosessen i januar, så har jeg tenkt at jeg har god tid, men de har ennå ikke åpnet for søknader. Klokken tikker, sier Brådland.

Støtten fra Forskningsrådet skal bidra til å dekke etableringskostnader og merutgifter ved et utenlandsopphold. 

Satsen for utenlandsopphold er 24.000 kroner per måned for enslige og 41.000 kroner per måned for forskere som reiser med familie. Støtten gis for inntil 12 måneder. 

I tillegg gis det støtte til flybilletter og visum for hele familien, og eventuelt studieavgift om man er stipendiat.

For et år i utlandet utgjør støtten dermed mer enn 500.000 for en forsker som har med seg familien, og for Brådland og familien over 200.000 kroner ettersom de skal være der et halvt år. 

Forskningsrådet bekrefter overfor Khrono at de som fikk mest i støtte i fjor, fikk over 550.000 kroner. Mens gjennomsnittsbeløpet var 200.000 kroner.

Støtten er for mange er helt nødvendig om de skal kunne reise på et utenlandsopphold.

— Det er en fantastisk ordning. Uten støtten har vi ikke mulighet til å dra. Jeg får lønn, men det er ikke nok til å betjene huslånet hjemme og leie der, i tillegg til å betale visum og flybilletter, sier Brådland.

Henrik Brådland jubler på scenen under forsker grand prix
Henrik Brådland stakk av med seieren under fjorårets Forsker Grand Prix i Agder. Der han imponerte med hvordan saksbehandlingen i byggesøknader i Norge kan effektiviseres.

Endret budsjettmodell

Til Khrono skriver områdedirektør Benedicte Løseth at grunnen til at muligheten for å søke ble stengt, var at Forskningsrådet har gått fra en nettobudsjettert til bruttobudsjettert virksomhetsmodell. Hun opplyser videre at utlysningen skal tilpasses rammene av Forskningsrådets nye budsjettmodell.

— Alle utlysninger må tilpasses den nye budsjettmodellen. Dette var en stor omlegging som innebar at enkelte løpende utlysninger måtte stenges midlertidig, før de kunne opprettes igjen som nye utlysninger innenfor rammene av den nye budsjettmodellen, skriver hun.

Forskningsrådet vil ikke svare på om tilpasningen innebærer endringer eller at ordningen får et lavere budsjett enn tidligere. 

— Detaljene i utlysningen blir offentliggjort når utlysningen publiseres i slutten av mai, sier Løseth.

Brådland er optimist

Hun understreker at Forskningsrådet er opptatt av internasjonalisering, og stipendordningen for utenlandsopphold er et viktig virkemiddel for å oppnå det.

Områdedirektør i Forskningsrådet Benedicte Løseth vil ikke røpe om det kommer endringer i ordningen. Foto: Asle Berntzen/Bergen kommune

— For mange som skal til utlandet krever det forberedelser månedsvis i forkant. Hva kan forskere som er avhengige av disse midlene for å reise ut gjøre, mens de venter på at portalen åpner igjen?

— De som kvalifiserer for stipend for utenlandsopphold og ikke fikk søkt etter at forrige utlysning ble stengt, kan sende inn søknad om støtte når utlysningen åpner igjen. Dette gjelder også dem som skal reise før 1. september 2025.

Brådland er optimist og tror det vil ordne seg.

— Etter å ha blitt sendt rundt til en rekke personer i Forskningsrådet, som ikke kunne svare meg på hva som skjer, så kom jeg i kontakt med en som beroliget meg om at jeg kommer til å få støtte. Men dette er svar jeg skulle hatt for månedsvis siden, sier han.

Powered by Labrador CMS