forskning

Ønsker seg et bredt forskningsforlik

Kunnskapsalliansen mener det trengs et forskningsforlik på lik linje med det brede forliket rundt satsing på forsvar Stortinget har sluttet seg til.

Panelsamtale mellom sivile og militære forskningsaktører.
Publisert

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Marte Gerhardsen, møtte tirsdag toppene i instituttsektoren i Forsknings-Norge på årskonferansen til Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA).

På dagsorden stod det: «Et helhetlig forskningssystem for åpen, skjermet og gradert forskning: Sivile forskningsmiljø må bidra til økt forsvarsevne og samfunnssikkerhet — hva skal til?» 

— Vi har et uutnyttet potensial i Norge. Tidligere har det vært slik at forsvarssektorens behov for forskning for det meste har vært dekket av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), selv om noen få andre også har deltatt, sa Gerhardsen.

— Vi må nå gå langt bredere ut enn tidligere. Forskningen skal være så åpen som mulig, men også sikker som nødvendig, som min kollega, forskningsminister Sigrun Aasland også påpekte, sa Gerhardsen.

Kolleger forbereder seg på forskningsdebatt i «løvens hule», Sigrun Aasland og statssekretær Marte Gerhardsen i Forsvarsdepartementet.

— Må lære nye måter å jobbe på

— Både sivil og militær sektor må lære seg nye måter å jobbe på, og alt nytt er jo litt vanskelig, men dette må vi faktisk klare, sa Gerhardsen.

Hun trakk fram at Forskningsrådet har fått et viktig arbeid i å koordinere og koble militær og sivil side.

— Vi får nye arbeidsformer for forsvarsforskningen, noe som igjen stiller nye krav til sivil sektor som skal delta, sa Gerhardsen.

Avslutningsvis trakk Gerhardsen trådene tilbake til 1905 da Norge bestemte seg for å være nøytrale. Det gikk ganske fint fram til andre verdenskrig, men da skjønte man at Norge som land må ha gode venner, og Norge var blant de første 12 land som sluttet seg til Nato, som i dag har 32 medlemmer.

— Et bredt forlik i Stortinget er enige om på bruke 1600 milliarder på Forsvaret de neste 12 årene. Jeg tror det kan komme større krav fra Nato i sommer, sa Gerhardsen.

Fremmet forslag om forskningsforlik

Kari Osland fra NUPI, Mari Sundli Tveit fra Forskningsrådet og Jan Erik Torp fra Forsvarets forskningsinstitutt satt i et panel, ledet av Anne Lycke, tidligere styreleder i FFA. 

— Det er ingen tvil om at FFI gjør en fantastisk jobb, men for det første: Forsvarssikkerhet, handler ikke bare om kuler og krutt, det handler om noe mye mer. I den tiden som vi står i, vil jeg gjerne legge til et poeng. Vi har fått et forsvarsforlik, men vi har ikke et forskningsforlik. Det trenger vi, sa Osland.

Hun la til at også i Norge har man partier som har et noe ulikt syn på forskning enn forsamlingen samlet hos FFA, og hun minnet om hvordan situasjonen i USA belyser betydningen av akademisk frihet og ytringsfrihet.

— Vi trenger et forskningsforlik, for å bevare den frie forskningen, sa Osland.

Hun hadde i tillegg et konkret forslag til finansiering med seg i bagasjen:

— Vi bruker mange milliarder på kuler og krutt, droner og kunstig intelligens innen Forsvaret. Og vi trenger dette, men samfunnsforskning er mye billigere enn kuler og krutt og annen forsvarsteknologi. Hva om vi satte av en liten prosentdel av det som går til ren forsvarsteknologi, til forskning knyttet til samfunn og humaniora, sa Osland.

Direktør for Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, sa seg i panelet veldig enig i begge forslag.

Håper på forlik i Stortinget

— Forskningsforlik er det viktigste Stortinget bør dra i land når de konkluderer og avgir sin innstilling på torsdag i behandlingen av systemmelding, sier Birgitte Jordahl. 

Jordahl er spesialrådgiver i Tekna, hun er til stede på FFA-konferansen, og fremmer synspunktet på vegne av Kunnskapsalliansen.

Kunnskapsalliansen ble lansert i januar 2025. Det er ni organisasjoner som krever økt satsing på forskning. Ett av fire hovedkrav for alliansen er at det skal skapes tverrpolitisk enighet om langsiktig og forutsigbar finansiering av forskning og innovasjon. 

— Kunnskapsalliansen er godt representert på FFAs årskonferanse og vi gleder oss over at både statssekretæren i Forsvarsdepartementet og direktøren i Forskningsrådet etterlyser og ønsker et bredt forskningsforlik. Det er i tråd med Kunnskapsalliansens hovedbudskap, sier Jordahl.

Hun legger også til:

— Statssekretær Marte Gerhardsen uttrykker at hun veldig gjerne vil ha et bredt forskningsforlik. Det skal i hvert fall ikke stå på Arbeiderpartiet, uttaler hun fra scenen. Vi har stor tiltro til at komiteen i behandlingen av systemmeldingen nå samler seg om et slikt bredt forlik og at de også ser betydningen av å investere i forskning for fremtiden, for trygghet, for sikkerhet og for velferdssamfunnet vårt, sier Jordahl.

Powered by Labrador CMS