politikk

Abid Raja i strupen på Ola Borten Moe: — Han er minister mot forskning og høyere utdanning

Venstre-nestleder Abid Raja slakter forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som han mener reduserer hele fagfeltet han har ansvar for. Borten Moe slår kraftig tilbake.

Venstre-nestleder Abid Raja raser mot forskningsministeren, som han mener fraskriver seg sitt ansvar. .Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Publisert Oppdatert

– Kjære landsmøte – min konklusjon er: Ola Borten Moe er ikke minister for forskning og høyere utdanning. Han er minister mot forskning og høyere utdanning, sa Raja da han talte til Venstres landsmøte på Gardermoen søndag formiddag.

Raja er utdanningspolitisk talsperson i Venstre og danset opp til talerstolen til lyden av «Forelska i lærer'n» – til stor begeistring fra salen.

Venstre-nestlederen brukte store deler av innlegget til å slakte innsatsen til Borten Moe, som ble beskyldt for å fraskrive seg ansvaret sitt og ikke ta studentenes bekymringer på alvor.

– Jeg lurer litt på hvordan det er å være student og ha en minister som Ola Borten Moe, en minister som burde vært den ivrigste, lengst fremme i heiagjengen, men som heller bruker enhver anledning til å fortelle studentene hvor lite de har å klage på, sier Raja.

Slår tilbake

Borten Moe tar kraftig til motmæle og kommer med et lett omskrevet Churchill-sitat for å beskrive regjeringens innsats:

– Sjelden har så få gjort så mye for så mange på så kort tid, skriver han i en e-apost til NTB.

Forskningsministeren mener regjeringen, også når budsjettet er stramt, prioriterer studentene, forskning og høyere utdanning. Borten Moe mener Raja «som vanlig har et markeringsbehov» og farer med «medynk og snikksnakk».

– Strømstøtte er overflødig all den stund de aller fleste studenter er omfattet av andre og bedre ordninger enn direkte tilskudd. Vi har også endret studiestøtten slik at alle studenter nå får 3.600 kr mer i året, sier han.

Sp-statsråden påpeker at regjeringen er godt i gang med å rydde opp etter forrige regjerings rot i Forskningsrådet og byggekostnader som var kommet ut av kontroll.

– Videre tar vi nå grep for å bygge 500 ekstra studentboliger i året, sier Borten Moe.

– Straffer studenter

Raja trekker i talen fram flere eksempler på saker hvor han mener regjeringen har forsømt sitt ansvar overfor studentene.

– Statsråden kunne ha sagt at strømstøtten til studentene skal sees på på nytt. Han kunne tatt tak i den betydelige uroen vi ser i Forsknings-Norge. Han kunne latt være å straffe studenter fra utlandet som skal studere i Norge og for første gang bryte gratisprinsippet som har vært så avgjørende i norsk utdanning, sier Venstre-nestlederen.

Videre viser Raja til et annet grep regjeringen tok i statsbudsjettet, med kutt i stipendet til norske studenter i utlandet.

– Han kunne latt være å straffe norske studenter i Norge som vil reise utenfor Norden for å ta høyere utdanning. Han kunne sagt at studentene har hans fulle og betingelsesløse backing, sier Raja.

Setter sin lit til SV

Venstre-nestlederen sier i sin tale at han er full av beundring for studentene. Han peker på at de ble isolert under koronapandemien og nå også merker de økende prisene på et stramt matbudsjett.

– Vi lurer på hvordan studentene føler det når Ola Borten Moe svarer på alle deres bekymringer med et skuldertrekk, og som på Dagsnytt 18, 20. september får seg til å si at «Studentene er voksne mennesker som er nødt til å ta ansvar for egne liv som alle oss andre». Som om studentene ikke allerede vet det Ola – og som om studentene ikke allerede tar det ansvaret, sier Raja.

Han retter også skytset mot regjeringens budsjettpartner SV, og minner om at forskningsministeren styrer på deres nåde.

– Borten Moe er kanskje ikke studentenes statsråd, men han er SV sin statsråd. De har to ganger godkjent hans budsjetter med Senterpartiets politikk, og nå skal de i forhandlinger på nytt, sier Raja.

Nå håper han at SV prioriterer studentene i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

– På denne tiden i fjor gikk SV ut i VG og sa at de skulle presse regjeringen til å øke studiestøtten. «Klar for tøffe forhandlinger dersom regjeringen skal regne med deres støtte» sa SV den gangen. Og hva skjedde? Ingenting.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS