politikk

Advarer ny regjering mot fortsettelse på Nesna

— Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, sier Sunniva Whittaker, leder for universitets- og høgskolerådet.

Nord universitets campus på Nesna er under avvikling, og vedtatt nedlagt. Men mange i bygda, og også blant politikerne, kjemper for fortsatt drift.
Publisert Oppdatert

Saken blir oppdatert

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Det er gjennom et intervju i VG at leder Sunniva Whittaker i universitets- og høgskolerådet (UHR) retter en advarende pekefinger mot en ny regjering, og helt konkret nevnes Senterpartiets symbolsak, gjenopprettelse av studietilbud på Nesna som av Nord universitet er vedtatt nedlagt for tre år siden.

— Det er en viktig oppgave for en ny regjering å prioritere en tillitsreform med overordnede mål og mindre detaljstyring. Derfor har en samlet sektor funnet det nødvendig med et brev til de tre partiene som nå sonderer mulighetene for forhandlinger om en regjeringsplattform, sier Whittaker til VG.

Kravliste

UHR har sendt et eget brev med en kravliste til de tre potensielle regjeringspartiene. Listen inneholder også krav om å gi universiteter og høyskoler handlingsrom og penger for at UHR-sektoren skal ta ansvar for livslang læring.

På spørsmål om dette er en advarsel til en ny regjeringskoalisjon svarer hun:

– Ja, vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, svarer Whittaker, i VG-intervjuet.

UHR-lederen, som til daglig er rektor ved Universitetet i Agder, viser til at universitets- og høgskolesektoren må gis tillit og er selv den som har best oversikt over styring med studieinstitusjonene.

Syv punkter

I kravlisten viser Universitets- og høgskolerådet til at «akademisk frihet er den beste måten å sikre kvaliteten og tilliten til kunnskap». De ber om at disse momentene tas inn i regjeringserklæringen:

Kravliste fra UHR til ny regjering

1. Gjennomføre en tillitsreform for sektoren med overordnede mål og mindre detaljstyring.
2. Bedre vilkår for grunnleggende, langsiktig forskning og tiltak for å få flere varige toppmiljøer i Norge.
3. Styrke den offentlige FoU-innsatsen ut over 1 % av BNP for å nå målet om at forskning og utvikling skal utgjøre 3 % av BNP innen 2030.
4. Gi universiteter og høyskoler handlingsrom og finansielle rammer til å ta et enda større ansvar for livslang læring.
5. Avslutte ABE-kuttene for sektoren allerede fra 2022.
6. Etablere en opptrappingsplan for digitalisering, herunder forskningsinfrastruktur og e-infrastruktur samt oppgradering av lærings- og forskningsarealer.
7. Innfri studentenes krav om at studiestøtten økes til 1,5G og justeres årlig, og at det bygges flere nye og grønne studentboliger.

Kilde: UHR

Uheldig motsetning

— Jeg har ennå ikke sett kravlisten, og skulle gjerne gått gjennom den før jeg uttaler meg. Men det synes som de setter Nesna opp mot en tillitsreform på en uheldig måte, sier Marit Knutsdatter Strand som sitter i utdanningskomitéen for Senterpartiet på Stortinget.

— Men er ikke Nesna nettopp et eksempelt på selvstyre fra universitet og høgskoler?

— Senterpartiet har nok en annen mening når det kommer til geografisk tilstedeværelse. Det er et paradoks at alle partier er enige om desentralisert utdanning, men når det gjelder faktiske tiltak er det ingen som går så langt som oss. Vi har foreslått egne finansieringskategorier og flercampusinstitusjoner for å gjøre det lettere å drifte og etablere desentralisert utdanning på fullverdige campus, sier Strand.

Sa ja under debatt

Under en debatt på Nesna knappe tre uker før valget var det bare Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) som ikke ville binde seg til å stemme for gjenreisning av en komplett høgskole på Nesna. Frp godtok ikke premisset, sa Hanne Søttar.

— Det kommer ikke til å bli en votering om Høgskolen i Nesna i Stortinget, sa hun.

SV, som som kjent sitter i regjeringssonderinger, var langt fra enig.

— Det er en nasjonal sak hvor vi skal ha studiesteder, sa Mona Fagerås.

Bjørnar Skjæran, Arbeiderpartiets nestleder, var også med i debatten. Han sa at han vil ha aktivitet på Nesna, men var ikke like konkret på hvordan det skal skje.

Powered by Labrador CMS