Vinneren ved rektorvalget ved Unviersitetet i Agder vant med fem stemmers overvekt i forrige uke. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Klager på valg av rektor i Agder

En snau uke etter at det rekordjevne rektorvalget ved Universitetet i Agder er over, har det kommet inn klager og krav om ny opptelling, eventuelt nytt valg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med bare fem stemmers overvekt ble Frank Reichert utpekt som valgvinner og ny rektor ved Universitetet i Agder. I en rekordjevn annen valgrunde slo Reichert motkandidat Sigbjørn Sødal. 

Det endelige resultatet viste at Frank Reichert fikk 49,48 prosent av stemmene, mens Sigbjørn Sødal fikk 49,29 prosent av stemmene. De resterende stemmene - 1,24 prosent - var blanke. 

Reichert vant med fem stemmers overvekt. Klagene som nå har kommet inn dreier seg nettopp om fem stemmer - som alle er levert manuelt på papir - og ikke digitalt. 

— Dette var århundrets jevneste valg. I den endelige opptellingen fikk Frank Reichert 49,48 prosent av stemmene og Sigbjørn Sødal 49,28 prosent. Det var så tett som det kun bli, sa nestleder i valgstyret Trygve Bjerkås, på en pressekonferansen onsdag i forrige uke, rett etter at opptellingen var klar. 

Les også: Valgthriller om rektor i Agder

Resultatet var så jevnt at det ikke er overraskende at noen ønsker å se nærmere på dette.

Trygve Bjerkås

Klager på manuelle stemmer

— Resultatet var så jevnt at det ikke er overraskende at noen ønsker å se nærmere på dette, sier nestleder Trygve Bjerkås, i universitetets valgstyre, til uia.no.

Han forteller også at klagefristen går ut onsdag kveld.

Striden står om fem av de totalt 2010 avgitte stemmene. De fem stemmene – to fra vitenskapelig ansatte, tre fra administrativt ansatte - ble avgitt manuelt, i lukket konvolutt, og ble ikke avgitt elektronisk.

uia.no skriver de om de to klagene. Den ene klagen skal ha kommet per e-post mandag morgen, og er signert professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag, og førsteamanuensis Cristina Bragdø-Ellenes ved Institutt for rettsvitenskap.

Klagerne krever i følge uia.no at alle manuelle stemmer må forkastes, og så må opptellingen foretas på nytt. Hvis det mot formodning ikke skulle være mulig, mener de at det må skrives ut nytt valg.

Også den andre klagen, som er sendt inn av førsteamanuensis Nils Martinius Justvik ved Institutt for religion, filosofi og historie, ber om at man vurderer omvalg på grunn av stemmegivingen. 

Avgjøres av universitetsstyret

Begge klagene er kommet inn før klagefristen er gått ut, og vil nå bli behandlet i universitetets valgstyre. Det skjer på valgstyrets møte 10. juni.

Dersom valgstyret ikke tar klagene til følge, blir de oversendt til universitetets styre sammen med uttalelser fra valgstyret. Første møte i universitetsstyret er 25. juni. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS