De tidligere alliansekameratene Johann Roppen (t.v.) rektor ved Høgskulen i Volda og Hallgeir Gammelsæter i Molde har begge en nedgang i antall søkere via Samordna opptak i år. Foto: Skjalg Bøhmer Vold Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Volda og Molde bruker sine opptakstall ulikt

Mens NTNU Ålesund og Høgskolen i Molde melder om hvor mange som søker seg til institusjonenes studier via Samordna opptak (SO), plusser Høgskolen i Volda på søkere fra lokalt opptak på toppen av SO-tallet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis Høgskolen i Molde skulle presentere sine opptakstall på samme måte som Volda ville tallene vist en oppgang på 60 prosent, skriver Panorama, mens tallene fra Samordna opptak for Molde viser en nedgang på 0,24 prosent. 

Tirsdag kunne f.eks. NRK Møre og Romsdal rapportere at antall studenter som har NTNU Ålesund og Høgskolen i Volda som førstevalg økte med henholdsvis 19 og 15 prosent fra 2015.

Nå reises det tvil om tallene kan sammenlignes.

Nedgang i Volda

I absolutte tall har antallet førstevalgssøkere via Samordna opptak for de tre universitet/høgskoler i Møre og Romsdal utviklet seg slik fra 2015 til 2016:

Vi syns det er mest naturlig å rapportere tall fra Samordna opptak, så det er det vi har valgt å ha fokus på.

Marianne Winje

Vi velger å presentere søkertallene slik vi gjør fordi det viser den totale søknaden til Volda under ett.

Ragnhild Paulsen Hamre

  • NTNU Ålesund: Øker fra 1317 til 1564 søkere (+18,75%)
  • Høgskolen i Volda: Går tilbake fra 1178 til 1169 søkere (-0,76%)
  • Høgskolen i Molde: Går tilbake fra 851 til 849 søkere (-0,24%)

Via lokalt opptak har 1051 norske studenter denne våren søkt studieplass ved Høgskolen i Molde.

Hos Molde forklarer man at hadde man varslet omverdenen om sine søkertall slik Høgskolen i Volda gjør, så kunne Molde-høgskolen ha notert seg for en fin vekst på hele 60 prosent fra 2015.

Ålesund vil ikke kommentere

Studiedirektør Marianne Winje ved NTNU Ålesund sier at hun har observert hvordan Høgskolen i Volda rapporterer sine søkertall, men ønsker ikke å kommentere det.

— Vi syns det er mest naturlig å rapportere tall fra Samordna opptak, så det er det vi har valgt å ha fokus på, sier Winje.

På Høgskolen i Voldas hjemmeside nevnes ikke tilbakegangen i antall søknader fra nye studenter via Samordna opptak med ett ord. Fungerende studiedirektør Ragnhild Paulsen Hamre syns ikke det er noe galt med det.

— Journalister må sjekke selv

— Vi velger å presentere søkertallene slik vi gjør fordi det viser den totale søknaden til Volda under ett. Vi velger å se det hele. Det gir et bedre bilde, sier Hamre.

— Men hva med journalister som ikke fanger opp at søkertallene dere presenterer ikke kan sammenlignes med søkertall fra andre UH-institusjoner?

— Det er journalistene selv som må sjekke sine kilder og foreta en bakgrunnssjekk, sier Hamre.

Også «annerledes» på lærertall

Det er ikke bare på hovedtallene det kan se ut til at Høgskolen i Volda teller og markedsfører søkertall litt annerledes enn sammenlignbare høgskoler.

Khrono skrev tidligere om søkningen til grunnskolelærer. Her skrev Høgskolen i Volda at de hadde en økning på 16 prosent. Men da har de ikke regnet med søkerne de hadde til deltid i 2015, et tilbud som er lagt ned i 2016.

Hvis man slår sammen alle førstevalgssøkere til grunnskolelærer i Volda for 2015 og sammenligner det med 2016 får man en nedgang på drøyt 28 prosent. 

Høgskoledirektør Jacob Kjøde forklarer i en epost:

— I fjor lyste vi ut 80 plasser på 1-7 totalt og hadde 80 søkere fordelt på 49 heltid og 31 deltid, altså 1 søker per studieplass. I år har vi 60 utlyste plasser og 57 søkere, noe som betyr 0,95 søker per studieplass. Kjøde poengterer at målt etter antall søkere per plass er nedgangen marginal.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS