Rektor Johann Roppen fra Høgskulen i Volda, Kathrine Skretting fra Høgskolen i Lillehammer og Hallgeir Gammelsæter fra Høgskolen i Molde må vente på brev og en endelig avklaring om de får gå inn i en allianse og beholde selvstendigheten sin heller enn å fusjonere.

Tommel bort for alliansen

Kunnskapsdepartementet sier verken ja eller nei nei til planen om en alliansemodell i høyere utdanning, ifølge rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi fikk verken tommelen opp eller ned. Det var vel mer en horisontal tommel, sier Gammelsæter rett etter møtet med statssekretær Haugstad og departementet torsdag formiddag. 

Det er dermed ifølge Gammelsæter ingen endelig avklaring på om de får gå i allianse heller enn å fusjonere. 

— Vi vil få et brev, bare de har endelig bestemt seg, sier han. 

— Kobles deres forslag opp mot fusjonsplanene ellers på Vestlandet? 

— De må selvfølgelig se ting i sammenheng, sier Gammelsæter, som sammen med de andre alliansepratnerne sine drar hjem til Vestlandet og venter på en endelig avklaring. 

Strengere lærerkrav

To tema fikk særlig oppmerksomhet på møtet: Styringsdyktigheten til en eventuell allianse, og muligheten for lærerutdanningen i Volda til å møte nye krav til lærekreftene. 

Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda synes det er vanskelig å svare på om den tradisjonsrike utdanningen vil kunne innfri de nye kravene, ettersom disse ennå ikke foreligger. 

Vi fikk tommelen verken opp eller ned. Det var vel mer en horisontal tommel.

Hallgeir Gammelsæter

— Vi lurer på når de nye kravene kommer, og Bjørn Haugstad lovte nye retningslinjer i februar. Da vil vi få bedre grunnlag for å vurdere hvor vi står. Men det er ikke noe nytt at lærerutdanningene er høyt prioritert av regjeringen, og de har hastverk, sier Roppen. 

Høgskulen i Volda er også invitert med inn i samtalene om en profesjonshøgskole på Vestlandet, med høgskolene i Sogn og Fjordane, Bergen og Stord/Haugesund som partnere. 

— Men jeg opplevde det ikke slik at departementet reklamerte for Vestlandshøgskolen for Voldas vedkommende, sier Roppen. 

Statssekretær Bjørn Haugstad stilte også spørsmål ved hvor lett det ville være å ta avgjørelser om vanskelige saker i en slik alliansemodell. 

— Vårt svar var at mangfold er bra, og at det må foregå prosesser internt uansett modell, sier Roppen. 

Pisk og gulrot

Høgskolene i Molde, Volda og Lillehammer har jobbet med en alternativ modell til organisering i universitets- og høgskolesektoren, nemlig en forpliktende samarbeidsmodell i form av allianse mellom ulike høgskoler som vil være for små til å klare de nye kvalitetskriteriene som er på trappene.

Departementet og statsråd Isaksen har det siste året brukt både gulrot og litt pisk for å få til fusjoner og sammenslåinger i høyere utdanning. Gjennom den såkalte strukturreformen har ønsket om størrre, og det man kaller mer robuste, institusjoner vært målet, og man har oppfordret høgskoler til å finne seg fusjonspartnere.


Vil beholde selvstendighet

Mange har fulgt oppfordringen, men flere er skeptiske til fusjoner og store enheter. Rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, tok derfor initiativet til at det også skulle kunne åpnes for en alliansemodell, der frittstående høgskoler kan samarbeide tettere nettopp for å møte de nye kvalitetskravene, men fortsatt bestå som selvstendige høgskoler.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen har hele tiden vært skeptisk til å innføre et nytt nivå mellom de enkelte utdannignsinstitusjonene og departementet, og ved gjentatte anledninger sagt at det som gjelder for ham er større enheter og ikke løst samarbeid.
Senest under i et intervju med Khrono tidligere i januar gjentok han dette:

— Det må nok sammenslåinger til der også, sier han på direkte spørsmål om alliansemodellen.

Les også: «The best is yet to come»

Gammelsæter holder fortsatt fast på at alenegang er alternativet dersom departementet sier nei til alliansemodellen. 
Både Roppen i Volda og Kathrine Skretting ved Høgskolen i Lillehammer jobber med alternative løsninger.


Mange mulige utfall

I Lillehammer snakkes det blant annet med Høgskolen i Hedmark om nærmere samarbeid og/eller fusjon, mens Høgskulen i Volda utvikler samarbeid med Unviersitetet i Bergen, og er i samtaler med Høgskulen i Sogn og Fjordane, selv om sistnevnte utreder en eventuell fusjon med Høgskolen i Bergen og Høgskolen Stord/Haugesund.

Se hele allianseplanen som Kunnskapsdepartementet har til vurdering her.

Saken vil bli oppdatert med kommentarer fra statssekretær Bjørn Haugstad.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS