studentbolig

Andrea (33) og Joyce (91) fant hverandre på Senior­huset. Nå ønsker Høyre at flere skal bo som dem

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc i Oslo kommune vil gjøre det lettere for studenter å bo sammen med eldre. Han ber regjeringen endre regelverket. 

Joyce Ann Tombre viser stolt fram en button med ordene «Tough old bitch». — Denne beskriver deg bra, sier Andrea med et smil.
Publisert

— Det er helt fantastisk å bli gammel i Norge. 

Det sier amerikanske Joyce Ann Tombre (91) mens hun viser Khrono rundt i leiligheten hun flyttet til i oktober i fjor. Siden 1956 har hun bodd i Norge etter at hun møtte en bergenser som senere skulle bli mannen hennes.

Nå har hun bikket 91 år og stortrives i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 i Oslo. 

En del av grunnen til det, er lærerstudenten Andrea (33). 

For to år siden overtok hun én av to leiligheter i bofellesskapet som er forbeholdt studenter. Hun får litt billigere leie mot at hun bruker 30 timer hver måned på å «være en god nabo» og skape en meningsfylt hverdag for de eldre. Det kan være alt fra en prat, en kopp kaffe, en gåtur, til pizza- og filmkveld.

Eller en sykkeltur, som Andrea og Joyce nylig var på. 

— Vi dro med elsykkel ut i Nordmarka for å besøke Maridalen kirke. Det var helt fantastisk. Jeg satt foran og Andrea syklet bak, sier Joyce og ler. 

Det ble tid til en liten pause ved kirkeruinene i Maridalen før turen gikk videre til Skar. – Jeg visste ikke hvor langt det var, så jeg sa ja da det ble foreslått. Det var spennende å se om el-batteriet holdt hele veien, sier Andrea.

Trenger flere boliger

Tiltaket har eksistert siden 2018, og hadde det vært opp til helsebyråd i Oslo kommune, Saliba Andreas Korkunc (H), ville langt flere bodd på denne måten. 

— Det var mye kamp mot byråkratiet bare for å få til disse to studentboligene her i sin tid, sier Korkunc. 

Han besøkte nylig bofellesskapet for å høre mer om utbyttet beboerne har av hverandre. 

Erfaringene Seniorhuset har gjort seg så langt, er at boformen bidrar til livsglede og forebygger ensomhet hos de eldre, samtidig som studentene opplever dette som meningsfylt. Studentene forteller også at de opplever mindre ensomhet, og at de får nye vennskap på tvers av generasjoner.

Problemet for Korkunc er finansieringen. I prosjekter som den i Pastor Fangens vei må boligene som studentene skal bo i, fullfinansieres av kommunen selv. Dette er  fordi Husbanken, som i dag gir tilskudd til bygging av studentboliger og omsorgsboliger, ikke tillater en fleksibel bruk av omsorgsboliger hvor det er gitt investeringstilskudd. Dette stopper kommunen fra å la studenter bo i omsorgsboliger eller andre boliger hvor investeringstilskudd er gitt.

— Det gir ikke mening. Vi må bygge mange omsorgsboliger og sykehjemsplasser i årene fremover, og vi må bygge veldig mange studentboliger. Hvorfor kan vi ikke se dem i sammenheng? Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Korkunc.

Ønsker å endre regelverket

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Husbanken, Are Martin Sauren, forklarer at Husbanken ikke kan gi tilskudd til en kommune til både omsorgsboliger og studentboliger i et kombinasjonsprosjekt.

— De aktuelle tilskuddsordningene i dette tilfellet er investeringstilskudd til sykehjem og omsorgsboliger, som Husbanken forvalter på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet og tilskudd til studentboliger som Kunnskapsdepartementet tildeler, men som Husbanken har oppfølgingen av. Regelverket for de to ordningene er gitt i forskrifter fra de respektive departementene, sier Sauren. 

Helsebyråden i Oslo oppfordrer regjeringen til å se på regelverket slik at flere studenter og eldre kan bo i fellesskap. 

— Jeg er også Høyre-politiker og vil jobbe for at dette blir en del av programmet til Høyre inn mot neste stortingsvalg, sier Korkunc. 

Fikk avslag

Kunnskapsdepartementet opplyser at det i 2021 ble lyst ut et prøveprosjekt med kombinerte omsorgs- og studentboliger. Prosjektet var et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Husbanken.

Utlysningen hadde ikke den ønskede effekten. Kun én kommune søkte, og den fikk i tillegg avslag fordi omsorgshjemmet lå for langt unna studiestedet og hadde for høy husleie. Derfor ble ordningen avviklet. 

«Dersom det skal kunne gis tilskudd til kombinerte student- og omsorgsboliger så vil det være naturlig å vurdere en ny prøveordning. Dersom Oslo kommune ønsker å prøve ut slike kombinerte prosjekter, vil vi oppfordre til at de tar kontakt med departementene», opplyser Kunnskapsdepartementet i en e-post til Khrono.

Joyce Ann Tombre viser stolt fram hagen i bofellesskapet til representanter for bystyret i Oslo. Fra venstre: Mathias Slettholm (KrF), Odd Einar Dørum (V), nestleder i Det sentrale eldrerådet i Oslo, Sturla Bjerkaker, helsebyråd Saliba Andreas Korkunc og varaordfører Julianne Ofstad (Frp)

Gjensidig vennskap

Ute i hagen ved Pastor Fangens vei plukker Korkunc og hans kolleger i bystyret epler fra treet Joyce og Andrea har vist fram. 

For studenten er det viktig å få fram at dette er et gjensidig vennskap. 

— Det er mange som har spurt meg om hvordan det er å jobbe her, og da sliter jeg med å svare, fordi det føles ikke som en jobb. Man jobber vanligvis ikke som nabo, sier Andrea. 

For Joyce og Andrea har naturen vært et tema som har knyttet dem sammen. 

— Du er veldig opptatt av naturen, og noe jeg har lært av deg er å stoppe opp og nyte naturen. Når vi er på tur har jeg sett mest på bilene, skilt og lys, mens Joyce ser på trær og blomster. Det er jo mye finere å legge merke til enn vei og lyd. Det har jeg tatt med meg. Nå stopper jeg opp og lukter mer på blomstene, så banalt som det høres ut, sier Andrea.

— Hvordan vil du beskrive vennskapet? 

— Det er mye humor, i hvert fall, sier Andrea og ler. 

— Vi snakker om mye forskjellig og har mange diskusjoner. Om alt fra unge og deres læring til kunstig intelligens. Og så er vi ute på turene våre, det er fantastisk, sier Joyce. 

Powered by Labrador CMS