fotball-vm starter torsdag

Anna (23) er villig til å ofre politidrømmen for proffdrømmen

Fotballspiller Anna Aahjem (23) bøtter inn mål for Lyn i Toppserien og i cupen. Det kan få konsekvenser for studie- og yrkesfremtiden hennes.

Her feirer Anna Aahjem en av sine mange scoringer i vår. Alle nettkjenningene har ført til at Aahjem etter alt å dømme er ønsket av flere store klubber.
Her feirer Anna Aahjem en av sine mange scoringer i vår. Alle nettkjenningene har ført til at Aahjem etter alt å dømme er ønsket av flere store klubber.
Publisert Oppdatert

— Det er langt ifra sikkert at noe skjer i sommer, men dersom det skulle gjøre det, er jeg ikke fremmed for å skrinlegge studiene, sier Anna Aahjem til Khrono.

På tampen av praksisåret (år nummer to av tre journ.anm.) hennes i bachelorgraden ved Politihøgskolen (PHS) har det dukket opp en potensiell utfordring, som hun egentlig ikke hadde sett for seg ville komme.

Politistudenten Aahjem er nemlig toppscorer i Toppserien, kvinnenes øverste divisjon. 

Aahjem er ikke med i den 23 kvinners store norske troppen som spiller åpningskampen i VM torsdag 20. juli. Kampen spilles mot arrangørlandet New Zealand.

— Et travelt år

For et Lyn-lag som har kjempet i bunnen av tabellen, har 23-åringen, med sine elleve nettkjenninger så lang, vært det store lyspunktet. Tidligere i juni scoret hun også hat trick på bare ti minutter da Lyn slo ut Øvrevoll Hosle av cupen.

Fotballen har egentlig alltid vært førsteprioritet. Da jeg flyttet til Oslo i 2019 visste jeg ikke at jeg to år senere skulle begynne på politistudiene

Anna Aahjem, fotballspiller og politistudent

Samtidig har hun gjennomført praksisåret som politistudent, som kort fortalt innebærer å jobbe 100 prosent som politi, med alt det måtte innebære av både nattevakter og helgevakter. 

Siden hun har såkalt toppidrettsstatus, får hun tilrettelagt noe, men oppmøtekravet på 100 prosent er udiskutabelt.

— Det har vært et travelt år med full jobb og eksamener og innleveringer på toppen. Heldigvis har jeg hatt en veldig flink praksisansvarlig og veileder som har hjulpet meg med å få ting til å gå rundt, sier Aahjem.

Inspirert av naboen

Anna Aahjem er født og oppvokst i den vesle bygda Åheim i Vanylven på Sunnmøre. Naboen var politi, og Aahjem begynte i tenårene å tenke på om dette kunne være et alternativ når hun en gang skulle ut i den store verdenen og studere.

Anna Aahjem i aksjon som politi.
Anna Aahjem i aksjon som politi.

Men den nåværende toppscoreren i Toppserien var – kanskje ikke så overraskende – også en god fotballspiller. Etter å ha gjennomført videregående i Ulsteinvik, gikk turen videre til Oslo, der hun skulle spille for den legendariske fotballklubben Lyn.

— Fotballen har egentlig alltid vært førsteprioritet. Da jeg flyttet til Oslo i 2019 visste jeg ikke at jeg to år senere skulle begynne på politistudiene, forteller Aahjem.

Etter to år i hovedstaden kom hun inn på Politihøgskolen, og dermed måtte hun kombinere det å være student med å være fotballspiller på toppnivå.

— Jeg har alltid lurt på hvor langt jeg kan nå som fotballspiller, innrømmer Aahjem.

På utgående kontrakt

Kanskje vil det fortsatt ta noe tid før Aahjem får svar på akkurat det. Men med de sterke prestasjonene i Toppserien denne sesongen, kan «ting og tang» plutselig skje.

Det er hevet over tvil at både norske og utenlandske klubber følger med på hvem som til enhver tid ligger øverst på toppscorerlistene rundt omkring. Dersom scoringsfrekvensen fortsetter, er det langt ifra utenkelig at en annen klubb vil strekke seg langt for å sikre seg Aahjems tjenester de kommende årene.

— Slikt er umulig å forutsi, men jeg er på utgående kontrakt i år, og da begynner det jo å bli litt snakk. Samtidig ser jeg for meg at det hadde vært veldig fint å få fullføre politiutdannelsen før jeg tok ett steg videre på fotballbanen, sier Aahjem, som er klar over at man maksimalt kan få to års permisjon fra bachelorgraden i politi.

— Er du villig til å avslutte studiene dersom et profftilbud skulle dukke opp i år?

— Det er et vanskelig dilemma, men jeg må nok svare ja på det spørsmålet. Det er nå jeg kan spille fotball. Studere kan man gjøre hele livet.

— Jeg trives utrolig godt i Lyn, og vil gjerne fullføre utdanningen, men dersom det kommer et drømmetilbud, så er jeg ikke vond å be, avslutter Anna Aahjem.

Powered by Labrador CMS