ukraina

Ansatte og studenter ved sibirsk universitet for­dømmer krigen i Ukraina

En gruppe lærere, studenter og øvrige ansatte ved Universitetet i Novosibirsk fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste.

Det statlige universitetet i Novosibirsk ligger i Russlands tredje største by omtrent midt i landet.
Publisert

I en felles uttalelse gjengitt av blant andre The Siberian Times og The Barents Observer fordømmer 133 ansatte og studenter ved det statlige universitetet i Novosibirsk den russiske krigen i Ukraina. 109 har valgt å signere med navn.

«Det er ingen god grunn for denne krigen, tusenvis av ukrainske og russiske militærstyrker og ukrainske sivile har allerede dødd i krigen. Hver dag skaper flere og flere ofre», skriver de russiske studentene og ansatte ifølge The Barents Observer.

Forfatterne av innlegget presiserer at de ikke uttaler seg på vegne av universitetet, og uttalelsen er heller ikke gjengitt på universitetets offisielle nettside.

Ønsker etterforskning

Flere av underskriftene tilhører medlemmer av det russiske vitenskapsakademiet, ifølge The Barents Observer.

Videre skriver forfatterne at russiske myndigheter må umiddelbart stoppe krigen, og russiske styrker må forlate Ukraina. De ber om en etterforskning av de russiske krigsforbrytelsene i Ukraina.

«De ansvarlige for disse forbrytelsene må straffes», slår de fast.

Uttalelsen står i sterk kontrast til rektorforeningen i Russland, som i starten av mars gikk ut og støttet president Putin.

«Universiteter har alltid vært ryggraden i staten. Vårt prioriterte mål er å tjene Russland og utvikle dets intellektuelle potensial. Nå mer enn noen gang må vi vise tillit og motstandskraft i møte med økonomiske angrep og informasjonsangrep», skrev rektorene.

Kamper øst i landet

Snart to måneder har gått siden Russlands angrep på Ukraina 24. februar. Etter voldsomme kamper over store deler av landet, har russerne den siste tiden trukket seg tilbake og konsolidert styrkene sine i den østlige delen av Ukraina. Nå venter mange eksperter at avgjørende kamper om Donbas-regionen vil utkjempes.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er et lite, men voksende antall personer i den russiske eliten kritiske til invasjonen. Ingen har turt å stå fram med navn overfor nyhetsbyrået.

Onsdag 20. april fortsatte de voldsomme kampene i Mariupol, der det nå er ventet at Russland vil nedkjempe siste rest av motstand i den ukrainske havnebyen.

Powered by Labrador CMS