Invasjonen av Ukraina

Russiske forskere i åpent brev: — Krig med Ukraina er et skritt til ingensteds

I et åpent brev, undertegnet av over 370 russiske vitenskapsfolk og vitenskapsjournalister, krever de stans av krigen i Ukraina. De frykter for både menneskeliv og forskningssamarbeid med resten av verden.

Mange må flykte fra hjemmene sine etter Russlands invasjon av Ukraina. Her fra utkanten av hovedstaden Kyiv.
Publisert

— Vi, russiske forskere og forskningsjournalister, erklærer en sterk protest mot fiendtlighetene gjort av vårt lands militære på ukrainsk territorium.

Det heter det et opprop publisert i det russiske forskningsavisen, Trv-science, torsdag.

Fredag formiddag har over 370 forskere og forskningsjournalister har knyttet seg til oppropet, og flere har skrevet under i kommentarfeltet.

— Krig med Ukraina er et skritt til ingensteds, heter det i oppropet.

Les hele oppropet her (på russisk).

Utenkelig uten samarbeid

— Ukraina er og fortsetter å være et land som står oss nært. Mange av oss har slektninger, venner og forskerkolleger som bor i Ukraina.

Forskerne skriver også at de har forståelse for at nabolandet har valgt å se til Europa. Og etter å å ha utløst krigen, dømte Russland seg selv til internasjonal isolasjon, mener forskerne.

— Det betyr at vi, forskere, ikke lenger vil kunne gjøre jobben vår som normalt. Å drive med forskning er tross alt utenkelig uten samarbeid med kolleger fra andre land.

De er også redd for at krigen vil føre til ytterligere kulturell og teknologisk forringelse av landet.

Det finnes ingen rasjonell berettigelse for denne krigen. Forsøk på å bruke situasjonen i Donbass som påskudd for å sette i gang en militær operasjon vekker ingen tillit

Torsdag sa førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Audun Johannes Mørch, til Khrono at han foreløpig ikke har valgt å kontakte sine russiske forskervenner i Russland.

— Jeg er gammel nok til å huske sovjettiden, og da kunne den type kontakt føre til ubehageligheter for de. Jeg kan ikke si om det er sånn nå, men jeg overlater det til dem å ta kontakt med meg, sier han.

— Meningsløst

Oppropet er tydelig på at hele ansvaret for å starte en ny krig i Europa, ligger hos Russland. De mener situasjonen vil føre til enorme tap av menneskeliv, og at handlingene undergraver sikkerheten i Europa.

— Det finnes ingen rasjonell berettigelse for denne krigen. Forsøk på å bruke situasjonen i Donbass som påskudd for å sette i gang en militær operasjon vekker ingen tillit, heter det i oppropet.

— Det er tydelig at Ukraina ikke er en trussel mot sikkerheten i landet vårt. Krigen er derfor urettferdig og, rett og slett, meningsløs.

Og videre:

— Vi respekterer ukrainsk selvstendighet, som støtter seg på godt fungerende demokratiske institusjoner. Vi er overbevist om at alle problemer mellom landene våre kan løses fredelig, skriver de.

Krever umiddelbar stans

— Våre fedre, bestefedre og oldefedre kjempet sammen mot nazismen. Å slippe løs en krig for de geopolitiske ambisjonene til ledelsen i Den russiske føderasjonen, drevet av tvilsomme historiosofiske fantasier, er et kynisk svik mot deres minne, heter det i oppropet.

— Vi krever en umiddelbar stans av alle militære operasjoner rettet mot Ukraina. Vi krever respekt for den ukrainske statens suverenitet og territorielle integritet. Vi krever fred for landene våre.

Powered by Labrador CMS