Styreleder Vigdis Moe Skarstein ved Nord universitet skal selv lede innstillingsutvalget som skal finne en ny rektor, etter at Bjørn Olsen gikk på dagen. Her er Olsen sammen med Skarstein på styremøtet 11. januar, en uke før avgangen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nord lyser ut rektorjobb

Ny rektor. Styret ved Nord universitet skal ansette ny rektor etter at Bjørn Olsen gikk på dagen 18. januar. Stillingen skal utlyses med det aller første.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Bjørn Olsen gikk på dagen som rektor ved Nord universitet, har prorektor Hanne Solheim Hansen vært konstituert som rektor.

Nå er styret ved universitetet i gang med arbeidet med å finne en ny rektor, som skal ansettes for fire år.

Torsdag vedtok styret ved Nord universitet å opprette et innstillingsutvalg under ledelse av styreleder Vigdis Moe Skarstein. Utvalget har fått som oppgave å gjennomføre en profesjonell «tilsettingsprosess», der det gjennomføres intervjuer med aktuelle søkere og utarbeides en innstilling overfor styret.

Ønsket ikke tidspress

I sakspapirene sto det at innstillingen måtte være ferdig slik at ny rektor kan ansettes på styremøtet 14. mai, men styret ønsker ikke å sette en fast dato.

— Dette punktet falt bort siden man prioriterer en god prosess foran å måtte forholde seg til en bestemt dato for innstilling, opplyser kommunikasjonssjef Andreas Førde.

Han legger til at utlysningsprosessen vil starte ganske umiddelbart.

I utvalget skal det være to eksterne styremedlemmer, herunder styreleder, en studentrepresentant, samt tre representanter oppnevnt av tjenestemannsorganisasjonene.

Den som tilsettes må være resultatfokusert, og ha prioriterings-, beslutnings- og gjennomføringsevne. Stillingen forutsetter en utadvendt, inkluderende og tillitsskapende lederstil preget av samarbeid og dialog.

Stillingsutlysning, rektor ved Nord universitet

Frist for å søke rektorjobben er 1. april.

I utlysningsteksten som styret har vedtatt står det ingenting om at Nord er et universitet som har en rekke alvorlige utfordringer, men heller at «Nord universitet er et spennende universitet i god utvikling.»

Det står videre at Nord universitet søker en engasjert, motivert og utviklingsorientert leder som kan være en samlende kraft internt, og som evner å styrke og etablere gode samarbeidsrelasjoner med institusjonens studenter, FoU-institusjoner samt samfunns- og næringsliv lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Skal bruke hodejeger

Ifølge vedtak på styremøtet torsdag ber styret om at det skal innhentes anbud fra eksterne rekrutteringsbyråer på bistand til rekruttering av rektor. Anbudsinvitasjonen skal godkjennes av innstillingsutvalgets leder, det vil si styreleder Vigdis Moe Skarstein, før utsendelse.

Bjørn Olsen var rektor ved Nord universitet fra fusjonen mellom Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna i 2016. Rektorperioden skulle ha vart til 1. januar 2021. Overfor Khrono gjorde Olsen det 18. januar klart at det er hans egen beslutning å trekke seg.

Det har stormet rundt Nord universitet den siste tiden, og universitetet har fått mye kritikk for manglende kvalitet og forskning. Fredag 11. januar var statsråd Iselin Nybø på besøk hos Nord-styret for å« snakke alvor», og hun besøkte Nord universitet i Bodø igjen to uker senere for å snakke med ledelsen, ansatte og studenter, i tillegg til næringsliv og politikere.

Olsen går tilbake til jobben som professor ved Handelshøgskolen ved Nord universitet etter en periode med forskningsfri.

Rektor Bjørn Olsen ble ansatt som rektor fra 1. januar 2016. Han var en av fem søkere til jobben.

Professor Asbjørn Røiseland ved Nord universitet, som sitter i styret som representant for faglig ansatte, var en av søkerne. Det var også dagens prorektor for forskning, Reid Hole.

Også den gang var det styreleder Vigdis Moe Skarstein som ledet innstillingsutvalget, med hjelp av hodejegerfimraet Mercuy Urval .

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS