Argentina

Argentinske forskere frykter ny president

Med valget av Javier Milei til president i Argentina følger også valgløftene hans om å kutte i forskningsmidler.

Javier Miley har vunnet presidentvalget i Argentina. Her avbildet sammen med søsteren sin, Karina Milei, på valgdagen.
Publisert Oppdatert

Javier Milei vant valget i Argentina med 56 prosent av stemmene. Han vil bli tatt i ed som president 10. desember.

Dette kan føre til en svært usikker fremtid for mange forskere. Khrono har tidligere skrevet om den kontroversielle presidenten, som har bakgrunn som professor i økonomi. Han uttalte i sin presidentkampanje at han ønsket å legge ned Argentinas sentralbank, erstatte pesos med dollar og privatisere statlige bedrifter som går med underskudd. 

Han har også langet ut mot både forskning og forskere tidligere, og truet med kutt i det argentinske forskningsrådet. 

— Basert på løftene og erklæringene som ble gitt under presidentkampanjen, virker situasjonen nå ekstremt bekymrende, sier Sandra Díaz, miljøforsker ved National University of Córdobas Multidisciplinary Institute of Plant Biology, til magasinet Nature

Hun får midler fra landets forskningsråd, National Scientific and Technical Research Council (Conicet). Den nye presidenten og koalisjonspartiet La Libertad Avanza har sagt de enten vil stenge eller privatisere rådet. 

De gir midler til omtrent 12.000 forskere ved over 300 argentinske institusjoner, med et budsjett på rundt 400 millioner amerikanske dollar.

— Vitenskapssamfunnet vil sannsynligvis måtte vise, nok en gang, all sin motstandskraft og besluttsomhet, fortsetter Díaz til Nature. 

Forskere er «gnocchi»

Den nye presidenten vil i tillegg helt eliminere departementet for helse, vitenskap og miljø. 

Han har tidligere i sin kampanje sagt at det argentinske forskningsrådet er uproduktivt og at det ikke vil fortsette slik det er i dag. 

Han refererte også til forskere som «gnocchi», som er en nedsettende betegnelse på offentlige ansatte som angivelig får lønn uten å utføre arbeidet sitt, skriver Science

— Vi vil være et land uten vitenskap, sier Alejandra Capozzo, en immunolog ved National Scientific and Technical Research Council (CONICET) og leder for Applied Veterinary Immunology Laboratory ved National Technological Institute (INTA) til Science.

Økonomien til Argentina er i en svært prekær situasjon. Ifølge Reuters var landets inflasjon på 138 prosent i september og er fremdeles på vei oppover. Det amerikanske selskapet J.P. Morgan anslår at Argentina vil gå ut av 2023 med en inflasjon på 210, mens andre analytikere sier 180 prosent. 

På grunn av en stor tørke ble eksport av soya, mais og hvete langt lavere enn forventet, noe som påvirket reservene i Argentinas sentralbank. Det kan gjøre det vanskelig å håndtere landets gjeldt til store kreditorer som blant annet Det internasjonale pengefondet.

Powered by Labrador CMS