over 200.000 arbeidsledige

Asheim vil helst drive med ingenting og slappe av. SV-politiker reagerer

— Dette er det rareste jeg har vært borti, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) om kritikken.

— Det jeg sier i intervjuet med Linn Wiik er at jeg synes det er veldig deilig å ha fri. Og at jeg gleder meg til ferie. Det er det som er mitt poeng, sier Henrik Asheim.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Hvis jeg kunne velge helt fritt, så ville jeg drevet med ingenting. Jeg ville hatt fri, rett og slett. Jeg elsker å ha fri. Mitt utgangspunkt er å slappe av, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i et intervju i Presseklubben på TV 2 sist helg.

Se lyd- og bildeklipp fra intervjuet lenger ned i saken.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer på Asheims uttalelse, blant annet sett opp mot Høyres politikk overfor arbeidsledige.

Karin Andersen (SV) er kritisk til Henrik Asheims utspill om at han helst vil ha fri.

— Asheim må gjerne svinge pisken over seg selv hvis han trenger det for å stå opp om morgenene. Men han må slutte å dømme folk som sliter med å få jobb, særlig med tanke på holdningen han selv har til arbeid, sier Andersen, som er leder i Stortingets kommunal og forvaltningskomité, til Khrono.

SV-politikeren presiserer at hun sikter til at Høyre ønsker aktivitetsplikt for sosialhjelp, at de har kuttet i arbeidsavklaringspengene og innført ett års karenstid – og at de argumenterer mot sosiale ytelser som det går an å leve av fordi det skal være «incentiver» for å jobbe.

— Pisk for de fattige og gulrot for de rike, kommer det fra Andersen.

— Vil helst ha ferie bestandig

Det var forrige helg at statsråd Asheim gjestet Presseklubben, som av TV 2 selv beskrives som et politisk talkshow med spennende gjester og godt humør.

Når programleder Linn Wiik lurer på hva Asheim helst ville drevet med dersom han kunne velge helt fritt, svarer forsknings- og høyere utdanningsministeren dette:

Se klippet under her (med tillatelse fra TV 2):

Hele intervjuet kan du se på TV 2 Sumo (krever innlogging).

Asheims uttalelse underbygges av programleder Wiiks innledning til programmet, der hun sier følgende:

— Henrik Asheim jobber seg til topps i Høyre, men han vil egentlig helst bare ha ferie bestandig.

— Mange opplever stor sorg

SVs Karin Andersen viser til et gammelt ordtak.

— Det er på seg selv man kjenner andre. Da kan man jo forstå at Asheim tror andre folk er dørgende late og ikke vil bidra hvis de kan slippe. Ja, slik han sier hans drøm er, sier Andersen.

Jeg skjønner at det snart er valg, men dette blir en merkelig kritikk.

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

Hun fortsetter:

— Jeg tror tvert imot at folk ønsker å bidra, de vil jobbe fordi det å jobbe er noe som gir mening. I dag er det mange som opplever stor sorg og enorme økonomiske tap ved å ikke være i arbeid.

Asheim: — Folk kan se intervjuet

Henrik Asheim har følgende kommentar til Andersens utspill:

— Vi får ganske anspente og lite menneskelige politikere i fremtiden hvis vi skal angripe hverandre for å innrømme at man liker å ha ferie i et program med lave skuldre og brede smil. Jeg skjønner at det snart er valg, men dette blir en merkelig kritikk. Jeg syntes folk kan se intervjuet hos TV2 selv og vurdere om de er enige med SV.

— Til det politiske i Andersens kritikk mener jeg ikke vi gjør livet til folk enklere ved å ikke fylle dagene med aktivitet. Og da er arbeid helt avgjørende. Andersen må gjerne være mot at vi skal stille krav om aktivitet for sosialhjelpsmottakere, men jeg mener at det å stille krav og stille opp med aktivitetstilbud til mennesker som har noen utfordringer i livet, er å bry seg.

— Å fortelle unge mennesker at «deg har vi ikke bruk for i samfunnet» mener jeg er noe av det styggeste vi kan gjøre mot et menneske, skriver Asheim i en e-post til Khrono.

— Dette er et personlig intervju

— Dere skal få lage de sakene dere vil, selvsagt, sa Asheim lett humrende da Khrono intervjuet ham over telefon tidligere i uken.

Deretter informerte han om at det for tiden er godt over 200.000 arbeidsledige i Norge.

— Med utgangspunkt i det, bør en statsråd, som også har vikariert som arbeidsminister, da si høyt at han aller helst ønsker å drive med ingenting?

— Det jeg sier i intervjuet med Linn Wiik er at jeg synes det er veldig deilig å ha fri. Og at jeg gleder meg til ferie. Det er det som er mitt poeng.

— Du sier også at du ville drevet med ingenting og at utgangspunktet ditt er å slappe av?

— Det er ikke slik verden fungerer. Det er ikke slik at jeg ønsker å være arbeidsledig. Dette er det rareste jeg har vært borti. Dette er et personlig intervju som handler om hvem jeg er. Og jeg er en person som liker å slappe av.

Khrono stilte flere spørsmål til statsråden på e-post i forkant av telefonintervjuet. Vi spurte blant annet om hva han vil si til de som eventuelt reagerer på uttalelsene og hva han ville drevet med dersom han ikke var politiker, men faktisk måtte ha en annen jobb.

Asheim uttrykte at han mener spørsmålene faller gjennom, ettersom han mener at det hele er tolket feil.

Filosof: — Hvis det er det han vil, burde han gjøre det

Filosof Einar Øverenget ved Høgskolen i Innlandet mener Asheim må få gjøre som han vil.

Professor i filosofi ved Høgskolen Innlandet, filosof og foredragsholder Einar Øverenget, skriver følgende til Khrono i en e-post:

— Asheim kan velge helt fritt, han kan drive med ingenting, han kan egentlig ha så mye fri han vil. Han kan også slappe av døgnet rundt. Det går fint an om han skulle ønske det. Men som absolutt alle andre valg vi tar, har det valget også noen konsekvenser, skriver Øverenget, før han understreker:

— Hvis det er det han egentlig vil, så synes jeg han burde gjøre det. Så kan noen andre som egentlig vil være statsråd, få være det.

Powered by Labrador CMS