Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren 8. desember 2024 - 10:31
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Lyser ut anbud — vil evaluere søknadsbehandlingen Spørsmålet er om Forskningsrådets årlige fellesutlysning for forskerprosjekter skal videreføres, justeres eller avvikles.
Meiner emeritus har plagiert eiga bok Stipendiat Tellef Raabe ønskjer ein debatt om sjølvplagiering i sakprosa, og om forlaga sitt ansvar. Han meiner å ha funne sjølvplagiering i ei fersk bok frå ein forskar.
Nye it-systemer gir frustrerte ansatte også ved UiT De aller fleste fikk lønn i januar, men ellers opplever UiT en del rusk i maskineriet etter at DFØ-systemene ble innført ved nyttår.
Skal bygge nesten 500 nye studentboliger i Oslo: — En gladnyhet Bystyret i Oslo har vedtatt at Studentsamskipnaden SiO skal få erstatte 80 familieboliger med moderne studentboliger.
Blir bedt om å utsette vedtak om ny campus på Romerike Kommunene på Øvre Romerike mener OsloMets flyttesak er for dårlig utredet, og ber styret utsette avgjørelsen som etter planen skal tas onsdag.
Nå tror folk mer på forskning enn før, og de tror mer på forskere enn på andre Tilliten til forskere har økt mer enn tilliten til andre, ifølge undersøkelse.
Fra internasjonalisering til ytringsfrihet: Disse har leserne nominert til Årets navn i 2021 Khrono ba leserne melde inn hvem som bør bli årets navn. Disse ble spilt inn.
Fjerner 4-krav, men øker kravet om skolepoeng Regjeringen endrer opptaket til lærerutdanningen fra våren 2022.
LO ber regjeringen skrote adgang til åremål LO og fagforbundet Creo ber statsråd Borten Moe om å få en slutt på de mener er uholdbart misbruk av åremål i kunstutdanningene.
Fagforening vil kvitte seg med lokale lønnsforhandlinger Fagforeningsleder Natalia Zubillaga ved Universitetet i Oslo sier rett ut at «lokale lønnsforhandlinger er litt trynetillegg satt i system».
Restregning i millionklassen skaper trøbbel for milliardbygget i Ås Veterinærbygget i Ås er fortsatt ikke ferdigstilt. Statsbygg har oppdaget en del tekniske småfeil som de kaller det, men mangler penger til å rette dem opp.
Flere sliter med å bruke opp koronapenger bevilget til studenttiltak Flere universiteter, høgskoler og samskipnader ber om å få overføre ekstrabevilgning til koronatiltak for studentene i 2021 til bruk i 2022.
Universitet og høgskoler taper over 600 mill. på pensjonskutt: — Dramatisk Totalt sett er rammen til universitet og høgskoler redusert med over en milliard kroner i den gamle regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022, har Universitets- og høgskolerådet regnet ut.
Gjorde klassereise, men føler fortsatt han snubler — Av og til kjenner jeg på at det kunne vært fint å vært en sånn som bare eide denne rollen, sier professor og pandemiekspert, Svenn-Erik Mamelund.
21 statlige universiteter og høgskoler kan måtte betale penger tilbake til statskassa Universiteter og høgskoler klarer ikke å bruke opp pengene de får fra staten og har 4,5 milliarder på bok. Nå lages det investeringsplaner for å slippe tilbakebetaling.
Reagerer på påstand fra fersk minister om mindre synlige professorer Forskere tviler på om den nye statsråden har belegg for påstand om professorer er mindre synlige i samfunnsdebatten enn før.
Kilder til Khrono: Professor blir statssekretær Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, kaller inn professor ved Høgskulen på Vestlandet som statssekretær.
UiB vil ikkje betala advokatrekning etter Resett-bråk Kor lenge har ein student krav på å få dekt advokathjelp? Ikkje til ein går til sak mot utdanningsinstitusjonen, meiner Universitetet i Bergen.
Slå av skjermen og skru på sjarmen. Det er tid for flørt Universiteter og høgskoler er perfekte flørtearenaer, mener professorer.
Ola Borten Moe om å bli møtt med skepsis: — Det er opp til meg å bevise nå — Dette er det aller viktigste departementet, svarer Ola Borten Moe, om hvorfor han har blitt forsknings- og høyere utdanningsminister.
— Ikke redd for konflikt Ola Borten Moe blir av mangeårig kommentator i Nationen, Kato Nyquist, karakterisert som en uredd politiker.
Bjørn Haugstad på søkerlista til toppjobb Tidligere statssekretær Bjørn Haugstad står på søkerlista til stillingen som er omtalt som superdirektør ved NTNU.
Fra vondt til enda verre i oppslutning om studentvalg Få kandidater og færre stemmer på de få studentene som stiller til valg. Verst står det til ved Høgskolen i Innlandet, best i Stavanger.
Mer penger til medisin-utdanning på Sørlandet Universitetet i Oslo og Sørlandet Sykehus har fått ytterligere 700.000 kroner til etableringen av UiO Campus Sør.
Akademikerne vil ha tiltak mot midlertidighet inn i regjeringsplattformen Det et store forventninger til plattformen fra den nye regjeringen. Akademikerne løfter sak om midlertidighet. Rektor Petter Aasen peker på desentral utdanning.
Ønsker at flere studenter drar utenlands. Mener det trengs mer penger til rådgivning Organisasjonen for norske studenter i utlandet vil ha mer og bedre informasjon om muligheten til å ta hele studieløpet i utlandet.
NTNU vil gi ham sparken. Eikrem underviser som før NTNU har hyret inn en ny advokat for å forberede avskjedssaken mot Øyvind Eikrem. I desember skal universitetsstyret avgjøre saken.
Demo: Studentene krever mer av en ny regjering Studentene har lenge krevd at studiestøtten må opp til 1,5 G. I Oslo og i Horten møtte de opp for å markere kravet midt i regjeringsforhandlingene.
Norsk samfunnsdebatt berikes av internasjonale perspektiver Det utenlandske forskere mangler av innsidekunnskap, kan veies opp for ved å tilby et utenfra-blikk.
10 menn og 3 kvinner vil bli ny rektor ved OsloMet Åtte av søkerne har vært, eller er, ansatt ved OsloMet. Ingen av de 13 er «hemmelige».
Valgforsker: «Ap putter på et sterkt navn hvis de tar kunnskap» Sonderingene mellom SV, Ap og Senterpartiet har strandet. Kanskje blir det en statsråd for kunnskap, mener valgforsker Jonas Stein.
Rødgrønn klut i debatten om ny kunnskapsminister Ett eller to departement? Hvem skal få ansvar for høyere utdanning? Forslag om nestleder Ola Borten Moe som kunnskapsminister skaper debatt.
Hoppet av lektorutdanning for å bli barsjef og publeder Èn av tre lektorstudenter hopper av underveis, de fleste i løpet av det første året. Sigurd Fuglseth slutta etter to år.
Provosert og fornærmet av påstander om utenlandske forskere «Elfenbensnasjonalisme», «elitistisk», «farlig». Utenlandske forskere reagerer på Cecilie Hellestveits kommentarer om utenlandske forskere i debatten om de intellektuelle.
Uklokt, sier NTNU. Ett av tre tilbud i faresonen Norges største universitet mener regjeringens hastearbeid med egenbetaling både er uheldig og uklokt. I tillegg rammer det dagens tilbud.
Professoren fekk ei kule i posten for over ti år sidan. Han veit enda ikkje kven som sende ho. Bjørn Høyland blei trua på livet for ti og eit halvt år sidan. Han veit framleis ikkje kvifor.
Universiteter og høgskoler er glade for å kunne åpne opp Universiteter og høgskoler landet rundt er glade for at de nå kan gi slipp på enmeteren og ønske studenter og ansatte velkommen til en nesten normal hverdag på campus.
Etterlyser penger til fireårige språkstudier Regjeringen ber universitetene søke om utvidet bachelor i krevende språkfag, men lar det ikke følge penger med. Da går det ikke, ifølge humanioradekan.
Åpner samfunnet nesten helt fra klokken 16.00 lørdag 25. september Regjeringen følger råd fra helsemyndighetene og åpner samfunnet nesten helt fra klokken 16.00 lørdag 25. september.
Vil øke minsteperiode for postdoktorer fra 2 til 3 år I dag lanserer regjeringen sin strategi for bedre rekrutteringsarbeid for forskere.
Tilsyn: Eksamenssystem strøk på 8 av 11 testpunkter Ved Universitetet i Bergen ble det avdekket manglende universell utforming på 8 av 11 testpunkter i eksamenssystemet Inspera, et program mange universitet og høgskoler benytter.
Krever at ny regjering stopper forskrift om egenbetaling.— Dette er drøyt rett og slett Forskerforbundets leder, Guro Lind, er ikke fornøyd med arbeidet Henrik Asheim gjør i innspurten som statsråd.
Sterke reaksjoner på finansutspill: «Uhørt», uklokt og splittende UiT-rektor, Dag Rune Olsen, mener kollegene hans i Bergen og Oslo splitter universitets- og høgskolesektoren etter kritikk av finansutvalg. Han har flere med seg i kritikken.
Forskrift om egenbetaling lagt fram i rekordtempo En uke etter at den sittende regjeringen har tapt valget annonserer de ny forskrift for egenbetaling i høyere utdanning. En forskrift flertallet i det nye Stortinget tok dissens på før sommeren.
Varsellampene blinker rødt for arbeidsmiljøet: — Uholdbart Folk får ikke utbetalt lønn og må bruke sparepengene på å leve. Andre er overarbeidet og er under enormt press. Fagforeningsleder ved Universitetet i Oslo mener utrullingen av det nye økonomisystemet har fått uholdbare konsekvenser.
Strid om finansiering: Ber ny regjering opprette nytt utvalg Universitetet i Oslo og i Bergen ber den nye regjeringen legge ned Hatlen-utvalget som skal se på finansiering av høyere utdanning, og opprette et nytt der også UiO og UiB er representert.
Mange endringer gir ekstra hektisk arbeidshverdag Både ledelse og tillitsvalgte erkjenner at ansatte ved landets sykepleierutdanninger tidvis har en krevende arbeidshverdag.
Eksperimentell ansettelse av ny rektor ved OsloMet 80 personer skal være med og gi råd om hvem som bør bli OsloMets nye rektor. — Kan virke som en slags kvasi valgordning, sier tillitsvalgt.
Tre ganger flere med høyere utdanning på Stortinget enn blant folk flest 35 prosent av befolkningen i Norge har høyere utdanning. Hele 80 prosent av de nye folkevalgte til Stortinget har det samme.
Lise Øvreås er ny leder av Det Norske Videnskaps-Akademi Arvtakeren etter Hans Petter Graver er valgt. For tredje gang ble det en kvinne.
«Hadde vi levert så dårlig, hadde vi blitt kasta som leverandør» Dataleverandør er oppgitt over kaoset rundt økonomi- og regnskapsløsninger på flere universiteter.
Har varslet om uholdbare arbeidsforhold for ansatte på landets sykepleierutdanninger — Bruddene på arbeidstidsbestemmelsene er mange og alvorlige, mener Norsk sykepleierforbund.
Studentenes krav til den nye regjeringen: 1,5 G i studiestøtte NSO kommer med sine ti krav til en ny regjeringsplattform, og det er bred enighet blant studentorganisasjonene rundt i landet.
Fornøyd stipendiat inne for Rødt etter rødgrønn valgseier Sofie Marhaug skal ta fatt på fire år på Stortinget for Rødt før hun avslutter sitt arbeid med doktorgrad ved Universitetet i Bergen etter rødgrønn valgseier.
«OsloMet tilbyr oss ikke det vi forventer av et universitet» Student Sofie Martesdatter Granberg har høye forventninger til OsloMet, men universitetet leverer verken akademisk eller fysisk, mener hun.
NHH og BI holder seg blant de 100 beste i verden Både NHH og BI er fortsatt med blant de 100 beste siviløkonomstudiene i verden. Men begge har falt noen plasser, ifølge prestisjerangering.
Mener retrettstillinger er bedre enn rektorer som går fra åremål til åremål — Å ha profesjonelle rektorer som går fra åremål til åremål er mer betenkelig, sier rektor Petter Aasen om mer bruk av retrettstillinger.
Dette kan bli endringene med en rødgrønn regjering Universiteter og høgskoler kan vente seg endringer hvis det blir en rødgrønn valgseier og de holder valgløftene sine.
Dekan slår tilbake mot kritikk av varslingsrutiner — Jeg er uenig i kritikken, sier dekan Sarah J. Paulson om at OsloMet ikke håndterer trakasseringssaker godt nok.
Lanserte ny strategi for digital omstilling Vektlegger at studentene skal bli bedre forberedt på et digitalisert arbeidsliv.
— Vi er mye mer innovative enn man kan lese av statistikken Universitetenes bidrag til innovasjon blir i liten grad fanget opp, mener professor og prorektor ved Universitetet i Stavanger. Han etterlyser et nytt og bredere innovasjonsbegrep.
Samme uke som forskernes artikkel ble publisert, endte tidsskriftet på gråsoneliste 13 vitenskapelige tidsskrifter er klassifisert som «tvilsomme» av Det nasjonale publiseringsutvalget. Bjørn Jæger har nettopp publisert i ett av dem. Han hilser «nivå X» velkommen.
OECD anbefaler Norge å gjøre som EU: Satse på «missions» OECD mener at Norge har gode forutsetninger for å lykkes med «missions» som et nytt grep for å løse store samfunnsutfordringer.
Professoren oppdaget hjertefeil hos seg selv Professor emeritus ved Universitetet i Agder, Rune Fensli, er en av gründerne bak et verktøy som kan oppdage rytmeforstyrrelser og hjerneslag.
De skal se på finansiering av universiteter og høgskoler Nok en gang skal et utvalg vurdere finansieringssystemet for universiteter og høgskoler. Det er seks år siden forrige rapport ble levert.
Lover fast jobb og millionlønn til ledere i åremål Det som i utgangspunktet er åremål som ansatt leder i akademia, innebærer i mange tilfeller rett til fast jobb og god lønn resten av karrieren.
Kutter kjøtt og fisk i kantiner for å bli klimanøytrale Må finne bærekraftige alternative produkter, mener NMBU-professor, og ikke avokado fra Chile for eksempel.
Sterkt kritisk til ledelsens håndtering av varslingssak om trakassering ved OsloMet Metoo-forsker ved OsloMet, Anja Sletteland, er rystet over måten ledelsen ved universitetet har håndtert varslingssak om trakassering på.
Hun er den eneste toppkandidaten med doktorgrad Kriss Rokkan Iversen, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Troms, er den eneste av partienes toppkandidater i årets stortingsvalg med doktorgrad.
Dette mener partiene om dagens lærerutdanning Dårlig rekruttering, problemer med småskolen, 4-krav og masterutdanning. Hvis lærerutdanning er viktig for deg når du skal velge parti, her får du drahjelp.
Klart politisk flertall for fortsatt lærer-master Et stort flertall i det nye Stortinget vil ikke reversere den masterbaserte lærerutdanningen.
Populært studium i sexologi: — Svært nyttig Sexologistudiet ved Universitetet i Agder (UiA) feirer 20-årsjubileum.
Mener høyt utdanningsnivå kan gi en egen «politikerkaste» — Kanskje er dette et litt nytt trekk i Norge, i tråd med at politikken har blitt mer krevende, sier valgforsker Bernt Aardal om de mange toppkandidatene med høyere utdanning på årets valglister.
Politiske tomler ned for endret lærerutdanning Forskere er bekymret for at de nye masterutdannede lærerstudentene ikke er tilpassa jobb i distriktsbaserte småskoler. Men politikerne vil ikke endre utdanningen.
Ingen kommuner søkte om midler for å få studenter ved sykehjem. Nå utvides fristen Henrik Asheim vil ha forsøk med studentboliger tilknyttet sykehjem. Nå åpnes det for flere søkere.
Professoren er redd løpet er kjørt for de fleste av dagens voksne: — Hårreisende Klimadanningsprofessor Kjellrun Hiis Hauge tror at løpet er kjørt for de fleste av dagens voksne når det kommer til å ta del i klimakampen på et personlig plan. Noe av det verste hun ser er voksne som hånler av engasjerte unge.
Kierulf: «Den kollegiale småligheten» er en trussel mot akademisk ytringsfrihet Anine Kierulf rangerer ikke truslene mot den akademiske friheten, men lister opp flere.
Frykter at den maktkritiske klimaforskningen står i fare Lars H. Gulbrandsen er redd for at Forskningsrådets krav til brukermedvirkning i prosjekter, vil føre til mindre maktkritisk forskning.
Meiner Eikrem-saka ved NTNU ikkje skulle vore i media Eikrem-saka handlar ikkje om ytringsfridom, meiner Arnstein Vestad og kritiserer media si dekning av saka.
Roar Olsen er ny Sikt-direktør Den nye tjenesteleverandøren for kunnskapssektoren skal ledes av nåværende direktør i Unit, Roar Olsen.
5843 studenter på venteliste To uker etter studiestart står fortsatt tusenvis av studenter på venteliste for å leie studentbolig.
Partiene med flest og færrest høyt utdannede: — Politikere blir mer og mer en egen klasse Et annet parti har «mastersyke».
Nytt utvalg opprettholdt avskjed av Eikrem. NTNU-styret skal avgjøre saken Øyvind Eikrems klage på avskjed fra NTNU er sendt videre til NTNU-styret. Det er uklart når saken kommer opp.
Dronningen på besøk da Veterinærbygget åpnet Fest og stas: Svømmende hunder, hest på tredemølle og Dronningen på åpning av NMBUs Veterinærbygg.
Når man tror man må være emeritus for å snakke fritt To ulike miljøer utreder ytringsfriheten i Norge for tiden. Mer eller mindre pålagt munnkurv for offentlig ansatte bør være et tema for begge.
Klart flertall mot krav om karakteren 4 i matte for lærerstudenter Seks av ni landsdekkende partier er i mot firerkravet i matematikk som lærerstudentene blir avkrevd. De vil utgjøre et solid flertall i det nye Stortinget.
Styreleder vil ha debatt om krav til ledelse i akademia Må man absolutt ha doktorgrad for å bli rektor, spør UiTs nye styreleder Marianne Johnsen.
Budsjettlekkasje: Regjeringen legger millioner på bordet for bygging av Blått bygg To statsråder er på overraskelsesbesøk og kommer med en gladnyhet til Nord universitet.
Gir fadderuka skylda — nå skal studentene massetestes Det er registrert 359 nye smittetilfeller i Trondheim i helga. De fleste er blant studentene.
Sofie vraket eliteuniversitet i London og valgte Norge: Sparer 800.000 Brexit har gjort det mye dyrere å studere i Storbritannia. Nå vurderer norske myndigheter en ny stipendordning.
Taliban vil skille kvinner og menn i utdanningen Nye læreplaner med mer religion og adskilte klasser for kvinner og menn, kan bli en del av høyere utdanning i Afghanistan, ifølge Taliban.
Sommertall: Dette ville studentene ha stemt på Norske studenter har svart på hvilket parti de ville stemme på og hvem de ønsker som statsminister.
Full rulle på gamlehjemmet: Her bor studentene med seksti år eldre naboer Noen var bekymret for sex, drugs og rock'n'roll da studenter skulle flytte inn på eldrehjemmet. I dag er tonen en annen. Norske politikere ser mot Deventer.
Byråkrati og ubrukelege nybygg. Kunstutdanningane fjernar seg frå kunsten, meiner professor Det går på ytringsfridomen laus, ifølgje Ane Hjort Guttu.
Jobben hans er flytta til Bodø. Men Knut har ikkje råd til å flytta etter Han er ein av seksti tilsette som har mista jobben på Nesna.
Kenneth Ruud blir ny adm. dir. i forskningsinstitutt UiT-professor Kenneth Ruud skifter jobb og blir ny administrerende direktør i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Ber om at alle fadderaktiviteter i Trondheim blir avlyst Ledelsen ved NTNU og studentledere i Trondheim ber om at de siste fadderarrangementene og andre sosiale aktiviteter mellom studenter avlyses.
Massiv motstand mot å fjerne dosent- og forskerløp «Naivt», mener Nord universitet. «Kan skape usikkerhet», skriver Universitetet i Stavanger i høringssvar. Sterk uenighet om én felles toppstilling i akademia.
Forskere i staten taper terreng: — Bør bekymre hele Kunnskaps-Norge Staten lønner andre høyt utdannede yrkesgrupper bedre enn forskerne. Og lønnsforskjellene har bare skutt fart de siste årene.
Trondheim vil masseteste 35.000 studenter Trondheim kommune strammer inn koronareglene og har blant annet vedtatt påbud om munnbind. Kommunen vil også masseteste 35.000 studenter.
Seks parti lovar å røysta for høgskule på Nesna — Dersom det vert valsiger om halvannan månad, så er det redda, lovar Senterparti-leiar Trygve Slagsvold Vedum. Men Frp meiner det ikkje vil bli nokon votering.
Ap-Støre ønsker flere samfunnsdebattanter, ikke færre Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke legge bindinger på forskere som ønsker å delta i samfunnsdebatten, selv om det er politiske ytringer.
UiB vurderer å ansette flere som følge av feil i IT-system Fortsatt får ikke eksterne lønnsmottakere pengene sine. Bestillingssystemet som var lovet er ikke på plass. Universitetet trenger flere ansatte for å kompensere.
Her skårer landets største universitet for dårlig, mener departementet Spørsmål rundt varslingssaker, et mulig eksperiment og Kunnskapsdepartementets «karakterer» til NTNUs ambisjoner og mål var oppe på onsdagens styremøte.
Vitenskapsakademier med klimabønn til politikerne Europeiske vitenskapsakademier serverer 16 grep som svar på klimakrise og tap av biologisk mangfold.
Ut mot klimaopprop:— Bidrar til at forskningen mister sin legitimitet Professor i kulturelt og religiøst mangfold ved OsloMet, Torkel Brekke, mener forskerne bak det nye klimaoppropet bidrar til polarisering og politisering av forskningen.
Ingen vil vurdere diskriminering ved NLA En Nokut-komité har nylig vurdert at NLA Høgskolen ikke er gode nok på akademisk frihet, og at det forskes for lite. Men spørsmål rundt diskriminering mener de andre bør se på.
Mener regjeringen burde vurdert å legge ned Nesna for 13 år siden: — Blant landets svakeste Stjernøutvalget mente regjeringen burde vurdere å legge ned Høgskolen i Nesna allerede i 2008. Steinar Stjernø mener fortsatt det samme.
Trekker studie om ærlighet på grunn av fabrikerte data Han ble berømt for forskning på uærlighet. Nå stilles det spørsmål ved hans egen ærlighet.
Professorer gir anbefaling om hva folk bør stemme: — Må våge å si fra Flere stjerneforfattere, blant dem to professorer, oppfordrer folk til å stemme på fire utvalgte partier i årets stortingsvalg.
UiT avgjorde stor kontrakt med terningkast Fjordkraft har klaget UiT Norges arktiske universitet inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser. Avtale verdt 240 millioner kroner ligger i potten.
Nytt utvalg behandler klagen i avskjedssak ved NTNU neste uke Utvalget som skal avgjøre om klagen fra avskjedigede NTNU-ansatte Øyvind Eikrem skal tas til følge eller sendes videre til universitetsstyret, ledes av dekan Tine Arntzen Hestbek.
— Gratisprinsippet gjelder ikke for fagskolene Organisasjonen for norske fagskolestudenter mener gratisprinsippet også bør gjelde for dem.
Trur frykt er grunnen til at tilsette ikkje støttar Eikrem Fleire ved NTNU går no ut med kritikk mot universitetsleiinga si handtering av Eikrem-saka.
Ber alle studenter teste seg Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen ber alle studenter teste seg etter flere smittetilfeller knyttet til fadderuken. Også i Trondheim øker smitten blant studenter.
Fryktar styreleiars rolle i kinesisk-eigd gruveselskap kan skade universitetet Styreleiar ved UiT Noregs arktiske universitet, Marianne Johnsen, sit i styret i Elkem som vil ekspropriere samiske reindriftsområde i Nordland. Både folkeretten og UiTs profil blir sett på spel, meiner professor.
Afghansk «dream team» tilbys studieplasser ved universiteter verden over Ni afghanske jenter fra et prisbelønt robot-team ble nylig evakuert til Qatar.
Hundrevis av forskere ber om hjelp: — Jeg vil ikke dø Forskere og andre akademikerne frykter for sin egen sikkerhet og for universitetenes og forskningens fremtid i Afghanistan.
Flyktet til Norge for fire år siden. Nå sperrer folk opp øynene over det han har fått til Han lærte seg norsk på ni måneder og fullførte deretter videregående med nesten bare seksere. Slik kom syriske Kenan (20) rett inn på medisin ved UiB.
Toppene gikk faddervakt: — Høflige studenter og lite fyll Universitets- og høgskoletopper gikk faddervakt natt til lørdag.
Rice vraket shortsen til fordel for rektorkappe da han ønsket studentene velkommen: — Skulle bare mangle 20. august ønsket Curt Rice de nye studentene ved NMBU velkommen under immatrikuleringsseremonien — ikke i skinnjakke, men i rektorkappe.
Kristen høgskole kan bli avskiltet De verner ikke om akademisk frihet, har ikke gode nok fagmiljøer og forsker for lite. Dette gjør at private og kristne NLA kan miste høgskolestatus.
70 sentre har norske navn, men de brukes nesten ikke Engelske navn på norske forskningssentre er blitt det vanlige. Noen skylder på engelsk språk hos Forskningsrådet. Men alle sentre har et alternativt norsk navn.
Lover store utslippskutt og bærekraft inn i alle fag Universitetet i Oslo skal bli verdensledende i miljøarbeidet. En ny strategi foreslår blant annet at reiseutslipp skal kuttes med sju prosent årlig.
Rektor hardt ut mot MDG etter angrep på oljeutdanning Miljøpartiet De Grønne bidreg til å karikera debatten, seier rektor Klaus Mohn.
Etterlyser flere stemmer om avskjedssaken ved NTNU — Jeg stemmer Rødt, Øyvind Eikrem er tillitsvalgt for Demokratene, men rammene for akademisk frihet og ytringsfrihet må være like for oss begge, sier Trond Andresen ved NTNU.
Studenten ble utestengt – nå har hun vunnet i retten En student som ikke fikk fortsette på sykepleieutdanningen som følge av to tidligere rusdommer, har nå vunnet over institusjonen og Kunnskapsdepartementet i Oslo tingrett.
«Forskerne vet bedre enn politikerne hva det bør forskes på» Den frie forskningen kan komme under press hvis politikerne skal få bestemme hvilke området det er viktig å forske på, mener professor Ola Kvaløy ved Universitetet i Stavanger.
Bare menn vil bli superdirektør ved NTNU Seks menn står på søkerlister til toppdirektørstillingen ved NTNU. Verken økonomidirektøren eller konstituert organisasjonsdirektør står på søkerlisten.
Mener velferdsutvalg-leder underslår egne funn Lederen for det statlige Velferdstjenesteutvalget får sterk kritikk med påstander om at han holder viktige fakta unna når utvalgets funn omtales. — Dette er ubehagelig, men kritikken er feil, sier Hagen.
Brudd på arbeidsmiljøloven, men ikke trakassering ved OsloMet, mener granskere Advokatfirmaet Hjort har funnet brudd på arbeidsmiljøloven når de har kartlagt situasjonen på barnehagelærerutdanningen ved OsloMet.
Ledige plasser på 23 lærerutdanninger Rett før studiestart har mange av lærerutdanningene fortsatt ledige plasser. Ved Nord universitet er 131 av 300 plasser ledige.
Nyeste artikler
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk