jubileum

Populært studium i sexologi: — Svært nyttig

Sexologistudiet ved Universitetet i Agder (UiA) feirer 20-årsjubileum.

Esben Esther Pirelli Benestad er Norges første professor emerita. Nå kan hen også feire 20-årsjubileum for sexologistudiet ved UiA.
Publisert Oppdatert

— Sexologi er blitt et begrep. Gjennom ti kull har vi utdannet sexologiske rådgivere som gjør seg gjeldende i helsevesenet og i samfunnsdebatten, sier professor i sexologi, Elsa Almås.

I en artikkel på Universitetet i Agders hjemmeside forteller Almås og ektefelle og medprofessor Esben Esther Pirelli Benestad om hvordan sexologistudiet har økt i popularitet gjennom de siste 20 årene.

Norges første professor emerit

Til høstens kull var det totalt 600 søkere som kjempet om de 43 studieplassene. Sexologistudie er en toårig 60 studiepoengs videreutdanning, som gir studentene forskningsbasert kunnskap innen seksuell utvikling, kjønn og seksuelt mangfold, seksuelle grenseoverskridelser og samfunnsperspektiver på seksualitet.

— Jeg tror vi har fått større samfunnsmessig bevissthet rundt seksuell helse, sier professor Elsa Almås.

Ekteparet Almås og Pirelli Benestad ble i 2012 Norges første professorer i sexologi. I 2019 gikk sistnevnte av med pensjon, og ble Norges første med tittelen professor emerit.

— Ja, hvorfor skulle dette være en kjønnet tittel, spør Pirelli Benestad i UiAs artikkel, og henviser til de mer kjente titlene emeritus (for menn) og emerita (for kvinner).

— Stort behov for sexologer

Studentene som begynner på den toårige videreutdanningen ved UiA har som oftest bakgrunn som sykepleiere, vernepleiere, leger, psykologer, sosionomer og familierådgivere.

— Jeg tror at våre studenter gjennom studiet har blitt personlig forandret og at det har vært svært nyttig for den enkelte. Jeg tror også at studiet har vært nyttig for den del av helsevesenet som skjønner at seksuell folkehelse er viktig, sier Esben Esther Pirelli Benestad.

Universitetslektor og nåværende fagansvarlig for sexologistudiet ved UiA, Silje-Håvard Bolstad, forteller at behovet for en sexologiutdanning er stort.

— Av samfunnsdebatten og av medieoppslag ser vi at det fortsatt er et stort behov for sexologer, sier Bolstad.

Powered by Labrador CMS