ny regjering

— Ikke redd for konflikt

Ola Borten Moe blir av mangeårig kommentator i Nationen, Kato Nyquist, karakterisert som en uredd politiker.

Støre-regjeringen på vei ut fra kongen.
Publisert Sist oppdatert

Klokken 10.15 torsdag var det offisielt, Ola Borten Moe blir forsknings- og høyere utdanningsminister. Tonje Brenna (Ap) deler Kunnskapsdepartementet med ham.

Fakta

Regjeringen Jonas Gahr Støre

  • Statsminister, Jonas Gahr Støre
  • Finansminister, Trygve Slagsvold Vedum
  • Utenriksminister, Anniken Huitfeldt
  • Bistandsminister, Anne B. Tvinnereim
  • Klima- og miljøvernminister, Espen Barth Eide
  • Kommunal- og distriktsminister, Bjørn Arild Gram
  • Forskning- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe
  • Kunnskapsminister
  • Tonje Brenna
  • Justis- og beredskapsminister, Emilie Mehl
  • Forsvarsminister, Odd Roger Enoksen
  • Landbruksminister, Sandra Borch
  • Samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård
  • Olje- og energiminister, Marte Mjøs Persen
  • Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkhol
  • Næringsminister, Jan Christian Vestre
  • Arbeidsminister, Hadia Tajik
  • Kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen
  • Barne- og familieminister, Kjersti Toppe
  • Fiskeri- og havminister, Bjørnar Skjæran

— Ola Borten Moe blir forsknings- og høyere utdanningsminister. Borten Moe har vært min kollega i regjering. Han er nestleder i Senterpartiet. Han har lang erfaring både lokalt, regionalt, men også nasjonalt. Han får en viktig jobb med å styrke det regionale utdanningsarbeidet og styrke forskning og høyere utdanning, sa Støre da han presenterte den nye regjeringen i vandrehallen i Stortinget.

Overrasket

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Jonas Stein, har inntrykk av at Ola Borten Moe er en handlekraftig politiker.

— Han er opptatt av resultater, og interessert i å lykkes med sin politikk. Det er bra for sektoren, for her vil det handle mye om budsjettkamper, sier han til Khrono.

Førsteamanuensis ved NTNU, Arve Hjelseth sier til Khrono at han umiddelbart ble ganske overrasket over dette.

— Det skyldes dels at han aldri har profilert seg spesielt på forskning og høyere utdanning før, men også at Senterpartiet aldri har prioritert dette feltet. Heller ikke skole er blant deres prioriterte områder. Det er interessant at de nå velger å sette en såpass tung politiker til denne posten. Det er opplagt at det henger sammen med hvordan distriktsopprøret aktualiserer seg også i høyere utdanning. Det er dét som gjør dette feltet interessant for dem nå, sier Hjelseth.

— Breie kunnskaper

Kommentator i Adresseavisa og tidligere kommentator i Nationen, Kato Nykvist, er en av dem som har fulgt Borten Moe tett i mange år.

Han beskriver Borten Moe som en dreven politiker, med lang erfaring både fra storting og som statsråd.

— Han framstår som en som har ganske breie kunnskaper om det norske samfunnet, sier han til Khrono.

— Ble du overrasket over at han ender opp på denne posten?

— Han har ikke framstått som en som har forskning og høyere utdanning som interesseområde. Han har vært mer opptatt av næringspolitikk og prinsipielle spørsmål rundt demokrati og slikt, så ja.

At Støre-regjeringen har plassert Ola Borten Moe her mener Nykvist kan tolkes på ulike måter.

— Han er jo en politiker med pondus internt. Han er nestleder og har en lang og tung politisk bakgrunn. Derfor kan dette tyde på at forskning og høyere utdanning er et felt man ønsker å prioritere. Samtidig har ikke dette tradisjonelt vært et fokusområde for Senterpartiet, og de har ikke et spesielt innholdsrikt program på feltet. Der er de mest opptatt av høgskolestruktur og lignende. Jeg forstår om sektoren nå er ganske nysgjerrig på hva som er Borten Moes visjon, sier Nykvist.

— Det kan jo se ut som om høyere utdanningspolitikk er mye distriktspolitikk i den nye Hurdalsplattformen?

— Ja, det er mer strukturspørsmål enn innholdsspørsmål. Jeg ser at noen i sosiale medier hevder at Borten Moe fornekter vitenskap. Slik oppfatter ikke jeg han. Hvis det er klimaspørsmålet det henvises til, erkjenner Borten Moe at klimaendringene er menneskeskapte, men han har vært kritisk til en del av virkemidlene i klimapolitikken, sier han.

— Hvordan blir han å samarbeide med for universitets- og høgskolesektoren tror du?

— Jeg tror ikke han er redd for å møte akademikere, og han går ikke av veien for å ta en fight. Borten Moe er ikke redd for konflikt. Derfor kan universitets- og høgskolesektoren gå spennende tider i møte. Jeg kan se for meg at det kan bli harde tak, for han er en klar og tydelig politiker. Likevel er det viktig å huske på at han skal representerer regjeringen sin politikk, og ikke bare Ola Borten Moe, sier han.

— Upopulær i sektoren

I Klassekampen lanserte politisk redaktør Bjørgulv Braanen nettopp Ola Borten Moe som en kandidat til stillingen som forsknings- og høyere utdanningsminister.

— Grunnen til det er at jeg føler han er en handlingskraftig politiker. Denne regjeringen har stilt seg store oppgaver for seg selv som forutsetter en politiker med visjon og handlekraft. Jeg tror han kan gjøre en forskjell, sier Braanen til Khrono.

Han trekker blant annet frem profesjonsutdanningen som et eksempel. Ifølge regjeringens nye plattform skal det komme en stortingsmelding om det. Og lærerutdanningene skal bli mer yrkesrettet med mer praksis.

— Når det gjelder andre utfordringer i sektoren så står det lite om det i erklæringen, fortsetter Braanen.

Samtidig har han registrert at det har vært lunken stemning på sosiale medier til at Moe blir ny minister i sektoren.

— Hans største problem blir i utgangspunktet at han er veldig upopulær i sektoren. Det kan være at han blir en forferdelig minister, men da forstår jeg ikke hva det er bygget på. Jeg hadde vært mer redd for en statsråd som bare jattet med og hadde null visjoner. Selv oppfatter jeg han som en veldig intellektuell og ideologisk interessert politiker, sier Braanen.

Studentene: — Vi gleder oss

– Vi gleder oss til å jobbe sammen med Ola Borten Moe til beste for studentene. Vi forventer at høyere utdanning og forskning kommer til å være viktige satsningsområder for den nye regjeringen, og her satser vi på at Borten Moe blir en studentminister, sier Tuva Todnem Lund leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i en pressemelding fra studentorganisasjonen.

NSO-leder Tuva Todnem Lund sier hun gleder seg til å samarbeide med den nye ministeren for høyere utdanning og forskning.

I meldingen heter det at NSO er spente på hvilke grep den nye statsråden vil ta, men er også klare til å bidra med forlag til løsninger selv. Studentene mener noen av utfordringene den nye statsråden får ansvar for er:

  • Studentenes økonomiske situasjon og mangelen på studentboliger
  • Å sikre kvalitet i høyere utdanning
  • Studentenes psykiske helse
  • Fortsatt bevaring av gratisprinsippet i høyere utdanning

— Det har skjedd mye bra for norsk høyere utdanning i de årene. Vi er spente på fortsettelsen, men har stor tro på at Borten Moe vil fortsette å lytte til studentene i sin nye rolle som statsråd, sier Todnem Lund, hun legger til:

— Det første vi forventer å se fra Borten Moe er en bedring av studentøkonomien. En gjennomgang av studiestøtten betaler ikke regningene for studenter, som allerede går over 5000kr i minus hver måned. Den nye regjeringen må gi studentene få en reell økning i kjøpekraften allerede nå for å vise at de tar studentene på alvor.

Barnebarn av Per Borten

Borten Moe blir dermed regjeringens øverste ansvarlige for landets universiteter, høgskoler, fagskoler samt forskning. Han vil også få et overordnet ansvar for å sørge for en gjenreisning av en fullverdig høgskole på Nesna i Nordland, etter at Nord universitet vedtok å legge ned studiestedet i 2019.

Borten Moe, som er barnebarnet til tidligere statsminister Per Borten (Sp) var olje- og energiminister i Stoltenbergs andre regjering.

Han deler Kunnskapsdepartementet med kunnskapsminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet.

Bonde med statsvitenskap og historie

Borten Moe kommer fra Trondheim og har vært bonde siden han var 16 år gammel og overtok slektsgården.

Av utdanning har han blant annet agronomkurs, samt mellomfag i statsvitenskap og historie fra NTNU, ifølge Wikipedia.

Fra 2013 til 2015 var han direktør for avdelingen for innovasjon i SIVA, med ansvar for eierskap i innovasjonsselskaper, forsknings- og kunnskapsparker samt utenlandsvirksomheten.

Våren 2015 var han en av fire gründere i oljeselskapet OKEA i Trondheim.

Borten Moe har deltatt i Sp-delegasjonen under regjeringsforhandlingene i Hurdal.

Endringslogg: 14.10.2021, kl. 13.10: Oppdatert med kommentarer fra NSO-leder Tuva Todnem Lund.

Powered by Labrador CMS