NY REGJERING

Ola Borten Moe (Sp) blir forsknings- og høyere utdanningsminister

Det ble onsdag kveld bekreftet at Ola Borten Moe (Sp) blir statsråd for forskning og høyere utdanning.

Her er nestleder Ola Borten Moe (Sp) i arbeid med å få på plass en regjeringsplattform på Hurdalssjøen. Nå blir han statsråden for landets universiteter, høgskoler, fagskoler og forskning.
Her er nestleder Ola Borten Moe (Sp) i arbeid med å få på plass en regjeringsplattform på Hurdalssjøen. Nå blir han statsråden for landets universiteter, høgskoler, fagskoler og forskning.
Publisert Oppdatert

Aftenposten skriver onsdag kveld at de har fått bekreftet at 2. nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe, får posten som forsknings- og høyere utdanningsminister i den nye Sp/Ap-regjeringen som tiltrer i morgen. Utover kvelden hadde flere medier fått det bekreftet.

Borten Moe blir dermed regjeringens øverste ansvarlige for landets universiteter, høgskoler, fagskoler samt forskning. Han vil også få et overordnet ansvar for å sørge for en gjenreisning av en fullverdig høgskole på Nesna i Nordland, etter at Nord universitet vedtok å legge ned studiestedet i 2019.

Borten Moe, som er barnebarnet til tidligere statsminister Per Borten (Sp) var olje- og energiminister i Stoltenbergs andre regjering.

Ifølge flere medier vil han da dele Kunnskapsdepartementet med kunnskapsminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet.

Bonde med statsvitenskap og historie

Borten Moe kommer fra Trondheim og har vært bonde siden han var 16 år gammel og overtok slektsgården.

Av utdanning har han blant annet agronomkurs, samt mellomfag i statsvitenskap og historie fra NTNU, ifølge Wikipedia.

Fra 2013 til 2015 var han direktør for avdelingen for innovasjon i SIVA, med ansvar for eierskap i innovasjonsselskaper, forsknings- og kunnskapsparker samt utenlandsvirksomheten.

Våren 2015 var han en av fire gründere i oljeselskapet OKEA i Trondheim.

Borten Moe har deltatt i Sp-delegasjonen under regjeringsforhandlingene i Hurdal.

Tidligere Sp-kronprins

På linje med de to foregående forsknings- og høyere utdanningsministrene, Iselin Nybø (V) og Henrik Asheim (H) har heller ikke Borten Moe inngående kjennskap til kunnskapssektoren før han blir forsknings- og høyere utdanningsminister.

Men både Asheim og Nybø hadde vært medlemmer i Utdanningskomiteen på Stortinget.

Under sine første perioder på Stortinget var Borten Moe medlem av Energi- og miljøkomiteen, leder i Næringskomiteen, medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen og første nestleder, Kontroll- og konstitusjonskomiteen, før han i 2011 ble statsråd.

Moe har vært ute av Stortinget, men ble innvalgt på nytt under høstens valg.

Borten Moe ble tidligere sett på som «kronprinsen» i Senterpartiet. Han ble valg til første nestleder i Senterpartiet i 2014.

Omstridt hyttetur

I april 2018 trakk han seg midlertidig fra nestledervervet etter at han og ni venner på en hyttetur ble mistenkt for å ha sendt en sjikanerende SMS til tidligere leder av Senterpartiet Liv-Signe Navarsete. Borten Moe var den som offentlig gikk ut og beklaget hendelsen. Også Bjørn Arild Gram, som sannsynligvis blir kommunalminister i den påtroppende regjeringen var med på hytteturen, som førte til en større metoo-gransking i partiet.

Skapte debatt

I september i år foreslo tidligere redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, nettopp Ola Borten Moe som kunnskapsminister.

Dette skapte debatt.

Professor ved Nord universitet, Hilde Gunn Slottemo, trakk fram at Borten Moe ikke har erfaring eller kjennskap til sektoren.

«Å se Ola Borten Moe i Kunnskapsdepartementet ville vært omtrent like «morsomt» som å se Helge Lurås som leder for PFU», skrev Gisle Selnes, professor ved Universitetet i Bergen bl.a.

Den nye regjeringen utnevnes av Kong Harald torsdag 14.oktober kl.12.00. Nøkkeloverrekkelse i de ulike departementene vil finne sted mellom kl 14.00-16.00.


Powered by Labrador CMS