meningsmåling

Sommertall: Dette ville studentene ha stemt på

Norske studenter har svart på hvilket parti de ville stemme på og hvem de ønsker som statsminister.

Flest studenter ønsker Høyres Erna Solberg som statsminsiter for en ny periode, men rett bak ligger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet er størst blant studentene, men flest ønsker Erna Solberg som statsminister, viser en meningsmåling fra i sommer.

Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio i mellom 10. juni og 16. juli på oppdrag fra Norsk studentorganisasjon (NSO). 1014 studenter ble spurt, og 735 visste hvilket parti de ville stemt på.

Med en oppslutning på kun 7,2 prosent skårer Miljøpartiet De Grønne (MDG) historisk lavt blant studentene. Også Sosialistisk venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp) faller fra forrige studentmåling, som ble gjort i vår.

— Resultatet er spennende! Det viser at veldig mange studenter ikke har bestemt seg ennå, og det gir mange muligheter for partiene til å vise at de vil prioritere studentene i årene fremover, skriver leder i Norsk studentorganisasjon Tuva Todnem Lund til Khrono.

Det skal presiseres at spesielt MDG har hatt et oppsving på meningsmålingene nasjonalt i det siste, etter at FNs siste klimarapport ble lagt fram. Om en slik trend også gjør seg gjeldende blant studentene, vises det ikke av målingen til NSO.

— Mange av oss har opplevd å falle mellom to stoler, spesielt gjennom pandemien. Studentene er en stor velgergruppe, så her forventer jeg at partiene komme mer på banen i ukene fremover! Her har alle partiene muligheter til å vise hva dere vil få til, fortsetter Lund.

NSO står også bak nettsiden brukdinstemme.no. Nettsiden har som mål å øke valgdeltakelsen blant de yngre velgerne, og presentere partienes politikk innenfor høyere utdanning, forskning og studenter på en enkel måte.

Skjer ikke brå kast

Bernt Aardal er professor ved Institutt for statsvitenskap og har ledet valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning siden 1985. Han er en norges fremste forskere innen velgeratferd og valgforskning.

— Gitt at utvalget er representativt, vil en undersøkelse fra juni-juli fortsatt være gjeldende?

— Gitt at utvalget tilfredsstiller faglige krav, vil resultatet gjelde selv om det er en tid siden. Det skjer ikke så brå kast, sier Aardal til Khrono.

— Når det er sagt er det klart at ungdom og studenter er en gruppe som deltar i valg mye mindre enn de eldre velgerne.

— Det andre er at de er enklere å påvirke, vi har sett at de endrer standpunkt og stemmegivning oftere enn andre. Det er kanskje naturlig, mange stemmer for første gang og kjenner ikke godt nok til hva de ulike partiene står for, sier han.

Professor Bernt Aardal.

Miljøsaken blir viktig

9. august publiserte FNs klimapanel første delrapport av den sjette hovedrapporten. Denne melder om urovekkende frunn rundt tilstanden til klimasystemet. Forhåndsstemmingen til årets stortingsvalg åpnet 10. august.

— Klimarapporten fra FN satte et startskudd i valgkampen, og har nok helt åpenbart påvirket stemningsleiet - kanskje særlig blant de yngre velgerne, sier Aardal.

MDG skårer historisk lavt blant studentene på denne målingen. Aardal trekker fram at MDG tidligere i sommer slet med å komme over sperregrensen, og dette kan man nok også se i oppslutningen blant studentene.

— Hvem tror du har størst sjans for å vinne «studentvalget»?

— Det er vanslkelig å si. Det blir litt overraskende om klimasaken ikke gir utslag ved stemmeurnene.

Men:

— Det er mange studenter som er opptatt av andre ting også. En god del ungdom har engasjert seg i alle de andre sakene og spørsmålene. Når de skal velge til slutt, blir det en avveining mellom mange forskjellige ting, avlsutter Aardal.

Ønsker regjeringsskifte

Sara Krugerud Berntzen studerer medier og kommunikasjon ved OsloMet, og har tidligere studert sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Hun har bestemt seg for hva hun skal stemme, men ønsker ikke å gå ut med det i Khrono.

— Ønsker du et regjeringsskifte da?

— Ja, jeg ønsker helt klart et skifte, svarer Berntzen.

Sara Krugerud Berntzen ønsker et regjeringsskifte.

— Hvem er den beste statsministerkandidaten blant de tre største?

— Jeg syns det spørsmålet er litt teit, jeg syns ikke man burde personifisere norsk politikk. Men av de aktuelle er det Jonas (Gahr Støre, red.anm).

Her er studentenes foretrukne statsminister

1014 respondenter. Sentio for Norsk studentorganisasjon.

Alberte Bekkhus er leder av Rød Ungdom, og er 8. kandidat for Rødt Østfold. Partiet skårer 4,1 prosent bedre blant studentene enn i VGs siste måling. Det gjør partiet til det fjerde største blant studentene i målingen.

— Hvorfor tror du så mange studenter ønsker å velge Rødt?

— Ikke bare har Rødt en god studentpolitikk der vi vil bygge flere studentboliger og øke stipendene, men vi har også en radikal politikk for framtida, der vi sier at vi er nødt til å fase ut olja, er nødt til å få ned forskjellene og der vi tør å kritisere systemet, sier Bekkhus til Khrono.

Alberte Bekkhus, leder i Rød Ungdom.

Selv om venstresiden veier tyngst blant studentene, ønsker fortsatt flest studenter Høyres Erna Solberg som statsminister.

— Det er hyggelig å se at oppslutningen øker noe fra forrige måling, men vi skulle gjerne sett at den øker enda mer, sier leder i Høyres Studenter, Andreas Oftedal til Khrono.

Oftedal trekker fram rekordutbygging av studentboliger og elleve måneders studiestøtte som noen sentrale punkter i Høyres politikk den siste perioden. Han nevner også at partiet går til valg med en satsning på studentvelferd.

— Hvis studentene vil ha mer av dette burde de stemme Høyre, og da er de så heldige at de får sin foretrukne statsminister i Erna Solberg, avslutter han.

Powered by Labrador CMS