Nord universitet

Budsjettlekkasje: Regjeringen legger millioner på bordet for bygging av Blått bygg

To statsråder er på overraskelses­besøk og kommer med en gladnyhet til Nord universitet.

Slik ser HENT AS for seg at det nye bygget skal se ut. Går alt etter planen, skal det stå ferdig i 2023. Startbevilgningen regjeringen nå forslår gjør at prosjektet per nå går som planlagt.
Publisert Oppdatert

(Saken oppdateres)

I april ble det kjent at entreprenøren HENT AS vant frem i anbudskonkurransen om byggeprosjektet Blått bygg ved Nord universitets campus i Bodø.

Byggherre Statsbygg har allerede fått bevilget penger til forprosjektet, men universitetet har ventet på om det vil bli bevilget midler som også sikrer byggestart.

Nå lover regjeringen at det vil komme hele 110 millioner kroner som en startbevilgning til prosjektet i statsbudsjettet for 2022, om de får det som de vil.

Overraskelsesbesøk

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og fiskeri og sjømatminister Odd-Emil Ingebrigtsen, under annonseringen av midler til Blått bygg ved Nord universitet

For mandag er nemlig Høyre-duoen forsking- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og sjømat- og fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i Bodø på overraskelsesbesøk.

Der overrasker de i skrivende stund rektor, studenter og ansatte med en svær plansje av slik bygget på Mørkved skal se ut.

De kommer også for å fortelle at de i statsbudsjettet for neste år har prioritert penger til å sette første spadestikk og komme i gang med byggingen.

— Det nye bygget vil bidra til mer kompetanse innen havbruk og marin økologi og til bedre ferdighetstrening av sykepleierstudenter med topp moderne velferdsteknologi. Det nye bygget blir viktig for hele regionen, sier Asheim i en kommentar.

— Blått bygg er en milepæl i utviklingen av Nord universitet og vil legge grunnlaget for ny viktig forskning og kunnskap om havet og våre marine ressurser. Ny kunnskap om havet er grunnleggende for videreutvikling av havnæringene våre, supplerer Ingebrigtsen med.

I tillegg til startbevilgningen på 110 millioner, ønsker regjeringen å sette av 10 millioner til brukerutstyr.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Helt fantastisk

— Dette er bare helt fantastisk. Vi er klare, og gleder oss til å komme i gang med byggingen av Blått bygg, skriver rektor Hanne Solheim Hansen i en kommentar. Hun legger til:

— Dette gir oss mulighet til å utdanne flere kandidater til havbruksnæringen og innen helsefag. Og det gir helt nye forskningsmuligheter både innen biovitenskapelig og helsefaglig forskning.

Hun legger til at de hadde håpt at det skulle komme midler til prosjektet i statsbudsjettet, men mener at dette likevel er en særdeles gledelig overraskelse.

Rektor Hanne Solheim Hansen har grunn til å smile i dag. — Vi er klare, og gleder oss til å komme i gang med byggingen av Blått bygg, sier Hansen i en kommentar.

Prosjektet, som Khrono tidligere har skrevet om, omfatter nybygg for fakultet for biovitenskap og akvakultur og ombygging av eksisterende lokaler for Fakultet for sykepleie- og helsevitenskap.

Det har en total kostnadsramme på rundt 630 millioner kroner, og rektor Hanne Solheim Hansen, sier at denne startbevilgningen er den som trengs i 2022 for at byggeprosessen skal gå som planlagt. Da er bygget ventet ferdig i 2023.

Nå forventer rektoren at denne startbevilgningen også går gjennom i Stortinget.

— Det er stor politisk enighet om at Norge trenger en økt satsing på havbruksnæringen i framtiden, og ikke minst et behov for flere utdannede innenfor helsesektoren. Med Blått bygg kan vi bidra til å dekke begge behovene.

Powered by Labrador CMS