ny regjering

Valgforsker: «Ap putter på et sterkt navn hvis de tar kunnskap»

Sonderingene mellom SV, Ap og Senterpartiet har strandet. Kanskje blir det en statsråd for kunnskap, mener valgforsker Jonas Stein.

Høsten 2020 la Jonas Gahr Støre fram ny strategi for Arbeiderpartiets politikk for høyere utdanning. Vil han sikre seg kunnskapsdepartemtet, og da med hvem?
Publisert Oppdatert

Rett før klokken 14.00 onsdag kunne VG og NRK melde at sonderingene mellom de tre partiene Ap, SV og Senterpartiet var brutt, og at det nå er to partier som skal forhandle videre om å danne en mindretallsregjering.

Arbeiderpartiet ønsker statsråden i Kunnskapsdepartementet, sa Støre i mai. Senterpartiet ønsker posten som kunnskapsminister, sa Knutsdatter Strand i juni og i september pekte mange i Khrono på SV-leder Audun Lysbakken som et sannsynlig alternativ.

Kan bli ett departement

Jonas Stein er valgforsker ved UiT Norges arktiske universitet. Når det gjelder statsrådspekulasjoner starter han med å presisere at det er veldig mye av grunnlaget man enda ikke vet.

Valgforsker, UiT, Jonas Stein.

— Nå er det jo klart at det blir en mindretallsregjering med to partier, og da er de noen noen navn og spekulasjoner som faller bort, sier Stein.

Vi har snakket med ham før sonderingsbruddet var en realitet, og nå hatt kontakt i etterkant.

— Dagsavisen mener Arbeiderpartiet ikke vil gi fra seg kunnskapsområdet nå, Nationen tenderer i sine spekulasjoner til å være enig. Hva tenker du om deres statsrådsforslag?

— Først av alt tenker jeg at hvis man får en toparti-regjering, så er det en mulighet at Kunnskapsdepartementet samles hos en statsråd. Men Ap kan for eksempel ønske å bruke to-delingen av departementet til å gi en litt uerfaren politiker mulighet til å starte med en «lettere» portefølje, sier Stein til Khrono.

— Ikke høyt prioritert av Sp

Han trekker fram at hverken SV, som nå er ute av det, eller Senterpartiet har prioritert kunnskapsområdet høyest.

— For Senterpartiet finnes det en lang liste av områder de har poengtert som viktige for seg, sier Stein, og trekker som eksempel fram kommunal, finans, samferdsel, landbruk, forsvar og olje og energi.

— Hva tenker du om ideen til x-Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen om Ola Borten Moe som kunnskapsminister?

— Det er vel ikke et område han tidligere har jobbet mye med, sier Stein, men legger til:

— Det er så mange hensyn som skal taes i en slik kabal. Partiene skal ha med partiledelsen, man skal også sikre kjønnsfordeling og geografi og personer som står sterkt i partiet.

— Så fra Senterpartiet tror jeg kanskje ikke vi ser så mange overraskelser, selv om det blir noe mer åpning for dette nå. Overraskelser kan vi definitivt se fra Arbeiderpartiet, sier Stein, men legger til:

— Hvis Arbeiderpartiet velger å ta Kunnskapsdepartementet er det fordi de prioritere dette, og da er det nok en person med litt tyngde som kan komme inn, mener Stein.

— Som Hadia Tajik?

— For eksempel, svarer Stein.

Mange sikre navn

Det har i ulike medier hvert flere spekulasjoner rundt kunnskapsminister og eventuell forsknings- og høyere utdanningsminister.

Ap-nestleder Hadia Tajik er et navn som har vært nevnt, skriver Dagsavisen. De legger til at også Senterpartiet vil gjerne styre norsk skole der partiets naturlige kandidater i så fall vil være Marit Arnstad og Marit Knutsdatter Strand.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Før bruddet spekulerte også avisa Nationen i ulike ministre for kunnskap og høyere utdanning.

  • Forskning- og høyere utdanningsminister: Mona Fagerås (SV), Nordland, Jokere: Torstein Tvedt Solberg (Ap), Marit Knutsdatter Strand (Sp)
  • Kunnskapsminister: Torstein Tvedt Solberg (Ap), Utfordrer: Audun Lysbakken (SV), Hordaland, Joker: Marit Knutsdatter Strand (Sp)

— Henter Ap en utenfra?

Sentralt plasserte kilder sier imidlertid til Dagsavisen at det er bortimot uaktuelt for Arbeiderpartiet å gi slipp på Kunnskapsdepartementet, skriver avisen.

Flere har pekt på at Støre i så tilfelle kan komme til å hentet en ny statsråd til Kunnskapsdepartementet utenfor rikspolitikken.

Et aktuelt navn som nevnes av flere Dagsavisen har snakket med er Bergens-ordfører og Ap-politiker Marte Mjøs Persen. I tillegg til at hun denne høsten vil være en av de nye ansiktene på Stortinget, sitter Persen i Arbeiderpartiets sentralstyre og er leder for Vestland Ap. I tillegg har hun også bred erfaring fra både studentpolitikken og fagbevegelsen.

En annen person som også nevnes er Aps Torstein Tvedt Solberg som i likhet med Marit Knutsdatter Strand har sittet sentralt i utdanningskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Begge vil trolig vil være svært motivert for å påta seg statsrådsansvar om Støre skulle ringe, skriver Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS