smittesituasjonen

Ber alle studenter teste seg

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen ber alle studenter teste seg etter flere smittetilfeller knyttet til fadderuken. Også i Trondheim øker smitten blant studenter.

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen er bekymret over søkende smitte blant studenter i Bergen.
Publisert Oppdatert

Mandag meldte Bergen kommune om 49 nye smittetilfeller. Nesten halvparten er i aldersgruppen 20–29 år, og 14 kobles til fadderuken, skriver Bergens Tidende.

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen oppfordrer alle studenter til å teste seg.

– Jeg vil oppfordre alle studenter til å teste seg, og så er vi spente på effekten av fadderuken og studiestart. Fasiten ser vi nok først de kommende dagene, sier Hagen til avisen.

Spent på effekt av fadderuken

Smittevernoverlege Egil Bovim sier i en oppdatering på kommunens nettsider at han er spent på effekten av fadderuken framover.

— 14 av smittetilfellene siste døgn har tilknytning til fadderuken, og vi er spent på om vi den kommende tiden vil se økt effekt av fadderuken. Vi ser også at det er mye smitte i aldersgruppen 20-29 år, særlig gjelder dette de yngste i denne gruppen. Av de smittede i dag er 15 tilfeller er blant ungdom 20-22 år, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

UiB har registrert 27 siden studiestart

Siden studiestart for én uke siden har Universitetet i Bergen registrert 27 smittetilfeller etter testing ved universitetets egne teststasjoner. 16 av disse er koblet til en gruppe førsteårsstudenter og til fadderuken, ifølge rektoren.

Hagen opplyser til Bergens Tidende at UiB kombinerer fysisk og digital undervisning.

– Der det er mye smitte, har vi derimot bare digital undervisning, og endrer på dette etter hvert, sier hun.

I går meldte BI dessuten på sine nettsider om seks smittetilfeller blant studenter i Bergen siden fredag.

NHH ber også studenter teste seg

Ved NHH er det kun ett kjent smittetilfelle blant studentene, opplyser kommukasjonsdirektør Geir Mikalsen mandag ettermiddag.

Vil dere be alle studenter om å teste seg?

— Ja. Vi har 4000 hurtigtester klare og vil oppfordre studenter som kommer på campus om å teste seg, sier han i en melding.

HVL: Oppfordrer til testing og vaksinasjon

Prorektor Anne-Grethe Naustdal ved Høgskulen på Vestlandet sier at de ikke har fått melding om smitte blant sine studenter.

— Vi oppfordrer om både testing og vaksinasjon. Alle studenter fikk ekstra sms om dette fredag, pluss informasjon på våre nettsider. Dette gjelder alle våre campus, sier hun.

Naustdal sier at studentenes deres har selvtesting og at høgskolen kun får varsel dersom de må bistå med smittesporing.

Trondheim: Uoversiktlig smitte blant studenter

I Trondheim er det registrert 52 nye tilfeller til sammen fredag, lørdag og søndag. Av disse er i alt 11 i 20-årene og 20 av de smittede er mellom 10 og 20 år, ifølge Trondheim kommunes nettsider.

Ifølge Adresseavisa er 8 av de 52 som er smittet i helga studenter, i tillegg til flere positive hurtigtester.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Noen av disse tilfellene kan vi koble sammen, men fem av studentene har ukjent smittekilde så langt. Det betyr at vi har smitte i miljøet som vi ikke har full oversikt over ennå, så vi må smittespore målrettet inn mot miljøet, sier kommuneoverlege Elizabeth Kimbell til avisen.

Hun sier at smittesituasjonen i studentmiljøet er uoversiktlig.

— Vi har avtalt et møte med utbruddsgruppa i FHI i ettermiddag for å drøfte strategi, og vi vil også be om møter med NTNU. Vi må finne ut hvordan vi best og mest effektivt kan håndtere utbruddet, sier Kimbell til avisen mandag.

Viderefører tiltak

De lokale tiltakene i Bergen videreføres til 29. august, bestemte byrådet før helgen. Årsaken var at smittepresset er ikke tilstrekkelig redusert og lokal smittevernmyndighet og Folkehelseinstituttet anbefalte at lokale tiltak fortsetter-

— Til de som kanskje føler seg litt ferdig med hele pandemien vil jeg si: Vi vet at dere er lei, vi kan forstå det. Men nå må vi hjelpe hverandre. Når du følger smittevernråd nå, så bidrar du helt konkret til å gjøre situasjonen bedre, sa fungerende byrådsleder, Lubna Jaffery.

(Saken er oppdatert mandag kl 15.45 med informasjon om situasjonen ved HVL)

Powered by Labrador CMS