korona

Nye tiltak i Bergen: Mer hjemmekontor og bruk av munnbind på campus

Smitten øker og byrådet i Bergen strammer inn fra og med torsdag 12.august og 10 dager framover.

På pressekonferanse om nye koronatiltak med fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery, helsebyråd Beate Husa, kommuneoverlege Trond Egil Hansen og smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen kom nye innstrammingstiltak for de neste 10 dagene.
Publisert Oppdatert

I år som i fjor kan studiestarten bli ekstra trøblete i Bergen, der rundt 40.000 studenter er på vei inn til byen for å begynne et nytt studieår førstkommende mandag.

Smittetrykket øker og byrådet i vestlandshovedstaden innfører nye smitteverntiltak fra torsdag 12.august og i 1o dager framover.

Konsekvensene for ansatte og studenter ved UiB blir mer bruk av munnbind og hjemmekontor, heter det i en melding som ble sendt til de ansatte ved universitetet onsdag kveld.

Munnbind og hjemmekontor

  • Det blir påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde avstand. Dette gjelder også på campus
  • Bergen kommune anbefaler at arbeidstakere med behov for kollektivtransport har hjemmekontor hvis de har anledning til det. Universitetet i Bergen følger kommunens anbefaling og hjemmekontor skal avtales med nærmeste leder.

Påbud om munnbind vil også gjelde i kollektivtrafikken og på kjøpesentre/butikker.

– Nå har vi havnet i en situasjon der smitten er løs i Bergen. Og da må vi stramme inn, sa fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery på en pressekonferanse onsdag.

92 nye smittede

Bergen kommune har hatt høye smittetall den siste tiden. Onsdag ble det meldt om 92 nye registrerte smittede, mens det dagen før var 103. Forrige uke ble det innført lokale smitteverntiltak.

Påbud om bruk av munnbind

– Smitten har spredd seg over hele befolkningen. Hvem som helst kan smittes hvor som helst. Det er ikke en situasjon vi har lyst til å være i. Derfor innfører vi nå nye tiltak, sa Jaffery.

Nå setter kommunen inn begrensninger på sosial kontakt. Bergen kommune setter en besøksgrense på ti personer i tillegg til egen husstand. De som er fullvaksinerte telles ikke.

Disse påbudene kommer i tillegg til de lokale smitteverntiltakene som allerede er innført.

Tiltakene gjelder fram til 22. august.

Helsebyråden: – Gledelige tall om vaksine

– Det har vært krevende og vanskelig på komme fram til hvilket tiltaksnivå det er rett å legge seg på, sier Helsebyråd Beate Husa.

Samtidig er hun optimistisk rundt vaksinesituasjonen i kommunen. 50 prosent av innbyggerne i Bergen har nå fått to vaksinedoser.

– Selv i aldersgruppen 25 til 39 år ser vi at 78 prosent har mottatt første vaksinedose. 86 prosent av bergensere over 18 har samtidig mottatt minst en dose. Det er svært gledelige tall, sier hun.

Krevende smittesporing

Smitteoppblomstringen i Bergen har ført til at kommunen de siste sju dagene har ligget i gjennomsnitt på 76 nye smittede hver dag. Samtidig er det flere som ikke vil oppgi nærkontaktene sine når de blir smittet.

– De siste ukene har det spesielt vært mange i aldersgruppen 16 til 30 år som ikke vil oppgi nærkontaktene sine. Det gjør smittesporingen krevende, sier Husa.

Ifølge meldingen fra UiB har lokale helsemyndigheter orientert om at fullvaksinerte (en uke etter andre dose) har svært god sikkerhet mot å bli smittet av Delta-variant av viruset.

Alle voksne vil de kommende ukene få tilbud om andre dose. UiB oppfordrer alle ansatte til å følge myndighetenes råd om vaksinering.

Les mer om Bergen kommune sin fremdrift i arbeidet med vaksinering her.

Bergen kommune anbefaler nå hurtigtesting som et virkemiddel gitt smitteøkningen. UiB legger til rette for bruk av egentester for studenter i forbindelse med gjennomføring av fadderuke og undervisning og det vil bli gitt utfyllende informasjon i løpet av uken om hvordan testing skal håndteres, heter det i en melding fra universitetet.

tor.martin.kvernhaugen@ntb.no

Powered by Labrador CMS