universitetet i innlandet
Bråk etter dekanansettelse på Universitetet i Innlandet
Fagforeninger og ansatte reagerer på styrets håndtering av en dekanansettelse. Flere mener at både kvalifikasjonsprinsippet og taushetsplikten kan være brutt. Styreleder tilbakeviser anklagene.

I to forskjellige brev til styret ber henholdsvis tre fagforeninger og 25 ansatte om at styreleder, Maren Kyllingstad, redegjør for vurderingene rundt ansettelsen av dekan ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Innlandet.
Sentralt er spørsmålet om hvorvidt styret satte kvalifikasjonsprinsippet til side da de ansatte dekan ved Handelshøgskolen, en ansettelse som har fått et etterspill.
Daværende prodekan for utdanning, Ingvild Jøranli, var sammen med Anstein Gregersen, prodekan for forskning, to av seks søkere til stillingen.
Innstillingsutvalget, ledet av rektor Peer Jacob Svenkerud, mente Gregersen burde bli ny dekan.
Styret snudde på utvalgets innstilling og ga Jøranli jobben i stedet.
Tranøy fløy fra Chicago
En uke etter styrebehandlingen kunne Khrono fortelle at innstillingen fikk styremedlem og ansatt ved Handelshøgskolen på Rena, Bent Sofus Tranøy, som var på tur i USA og egentlig hadde meldt forfall til styremøtet, til å kaste om på planene og hoppe på første fly hjem.
Målet var å få styret til å legge bort anbefalingen.

— Jeg måtte gjøre et forsøk på å begrense skadene på Rena. Men jeg er lei meg for at vi endte opp her. Dette er ikke noe jeg vil bruke tid og krefter på, men jeg er drittlei av at vi later som om problemstillingen ikke finnes, sa Tranøy til Khrono etter at han hadde fått med seg styret på å gå for komiteens andrevalg, og dermed en muligens noe mer «studiested Rena-vennlig» dekan.
Vedtaket førte etter hva Khrono erfarer til mange reaksjoner blant universitets ansatte, men ingen har villet målbære kritikken åpent.
Krever svar fra styreleder
Nå krever Akademikerne, NTL og Forskerforbundet en redegjørelse fra styreleder om ansettelsen.
I et brev Khrono har fått innsyn i fra de tre fagorganisasjonene til styret skriver de at medieoppslagene rundt ansettelsen har bidratt til å reise spørsmål ved hvorvidt og eventuelt hvordan styret har ivaretatt sitt ansvar som ansettelsesorgan.
I tillegg til brevet fra fagforeningene er det også sendt brev fra 25 ansatte ved universitetet til styret, og levert to bekymringsmeldinger gjennom universitetets varslingssystem, om ansettelsen.
Det viser dokumenter Khrono har fått innsyn i.
I brevet fra fagforeningene bestiller de en redegjørelse fra styreleder i neste IDF-møte (Informasjons-, drøftings- og forhandlingsmøte der representanter fra arbeidsgiver og ansatte møtes, red.anm.). Dette for å klargjøre hva som faktisk har skjedd i prosessen, og for å sikre reell medbestemmelse gjennom en mulig etterfølgende drøfting.
Fagforeningene skriver at «skjev ressursfordeling og konflikter mellom fagmiljøer» på Rena og Lillehammer vises til som sentralt i styrets beslutning om å endre på rekkefølgen.
De viser også til bekymringsmeldingen som ble sendt til styrets medlemmer i forkant av møtet om konflikter mellom studiemiljøene.
«Dette forsterker inntrykket av at denne påståtte konflikten har påvirket Styrets vurderinger.» skriver fagforeningene, og peker på at «Slike forhold faller utenfor både stillingsutlysningen og kvalifikasjonsprinsippet.»
De understreker også at deres bekymringer strekker seg lengre enn denne ene ansettelsen.
«Det er viktig å understreke at de tillitsvalgtes bekymring ikke er begrenset til kun denne prosessen, men at det er nødvendig å få klarhet i hva som har skjedd for å sikre og bevare tillit til systemet».
Styrelederen: — En avsluttet sak

Maren Kyllingstad er styreleder ved Universitetet i Innlandet.
— Dette er en avsluttet sak for styret. Vi har en dekan vi har ansatt som har tiltrådt i stillingen. Dette er en personalsak som behandles i lukket møte og vi kan derfor ikke referere til hva som ble diskutert i styremøte, men styret valgte den kandidaten de samlet sett, mente var best, sier Kyllingstad.
Hun legger til:
— Styret valgte i denne saken å følge mindretallet fra innstillingsutvalget, selv om dette ikke er det vanligste, skjer det også, sier Kyllingstad.
— Forstår du den uroen vedtaket har skapt, kanskje særlig koblet med den begrunnelsen som er blitt kommunisert i etterkant av møtet?
— Vi har fulgt de vurderingene innstillingsutvalget har gjort og lagt det til grunn, og lagt kvalifikasjonsprinsippene til grunn, sier Kyllingstad.
— Styret og du som styreleder har fått brev fra de største fagforeningene med flere spørsmål i sakens anledning. De etterlyser svar, når får de det?
— Vi i styret forholder oss til de dokumenter vi får tilsendt, og den informasjonen vi får i møter. Jeg har ingenting mer det er naturlig for meg som styreleder å kommentere på. Vi får mange brev og henvendelser, men det er ikke naturlig at vi svarer ut dette. Det er rektor sin oppgave å håndtere dialogen med de tillitsvalgte, og det har han også gjort gjennom IDF-møter, sier Kyllingstad. )I
— Forstår at de tillitsvalgte og ansatte har blitt urolige i kjølvannet av denne saken?
— Jeg kan ikke se at styret har håndtert denne saken på en annen måte enn andre saker. Vi har lagt innstillingsutvalgets arbeid og redegjørelse til grunn for den beslutningen vi tok, sier Kyllingstad.
Hun legger til:
— I denne saken har det vært et stort engasjement, og flere ulike oppfatninger. Det er det, og skal være, takhøyde for, sier Kyllingstad.
25 ansatte med brev til styret
Det er ikke bare fagforeningene i Innlandet som reagerer etter ansettelsen av Jøranli. I et eget brev til styret uttrykker 25 ansatte ved universitetet tilsvarende bekymringer.
«Khronos avsløringer (13. mars 2025) av hva som foregikk da INNs styre besluttet å endre rangeringen fra innstillingskomiteen og gi dekanstillingen ved HHS til utvalgets andrevalg har reist en rekke spørsmål rundt styrets håndtering av saken. Det har også svekket tilliten til styret.» starter brevet.
De understreker videre at bekymringene ikke dreier seg om vedtaket, men om prosessen bak det. Det er altså ikke hvem som ble valgt de er kritiske til, men hvordan det foregikk.
«Rangering av kandidater til en slik stilling er en omfattende prosess, som stiller strenge krav til begrunnelse og dokumentasjon. Utvalgets rangering kan altså ikke lett sees bort fra, og eventuelle endringer vil kreve saklige grunner.» skriver de.
Innstillingen som ble overlevert styret, pekte altså på den sittende prodekanen for forskning, Anstein Gregersen. Innstillingen ble levert av et utvalg ledet av rektor selv, Peer Jacob Svenkerud.
Ber om redegjørelse fra styret
De 25 ansatte viser til uttalelsene fra Tranøy i Khrono, og skriver at hans begrunnelse vektlegger «regional-universitetspolitiske hensyn, heller enn kvalifikasjonene til de to kandidatene.»
Til Khrono viste Tranøy blant annet til at det har vært en skjevhet i tilgang til ressurser mellom campus Lillehammer og studiested Rena, der førstnevnte har fått det meste av veksten.
— Skjevheten i ressurstilgang har vært så stor at vi har ligget på rundt 42 heltidsekvivalenter per underviser, mens de på Lillehammer har kommet ned på 18. Det fører til dårligere studiekvalitet, noe som igjen brukes som argument når vi nå må kutte på Rena, sa han og la til:
— Jeg har tatt opp dette med dekanatet flere ganger, og hver gang har bare én (Jøranli, red. anm.) av dem fremstått lyttende og interessert. Resten avviser stort sett alt.
«Dersom dette samsvarer med den reelle begrunnelsen for et flertall av styremedlemmene, tyder dette på at kvalifikasjonsprinsippet kan ha blitt tilsidesatt.» skriver de 25 ansatte i sitt brev.
De ber videre styret om å redegjøre for de faktiske grunnene for vedtaket, og hvordan disse oppfyller kvalifikasjonsprinsippet og krav til saklighet.
I likhet med fagforeningene mener også de ansatte at det er problematisk dersom lokalpolitiske forhold har kommet i veien for kvalifikasjonsprinsippet.
«Universitetsstyret er ett av veldig få demokratiske organ vi har ved INN, og Khrono har satt søkelyset på mulige uformelle politiske prosesser og arbeidsmåter som kan være ødeleggende for denne institusjonen.»
Svaret de fikk fra styreleder Maren Kyllingstad, et svar Khrono også har fått tilsendt, er at styret i saker som er unntatt offentlighet kun kommuniserer gjennom møteprotokoller.
Men mens de 25 ansatte har fått sitt svar, venter fagforeningene fortsatt på en redegjørelse i et IDF-møte, en redegjørelse de nå har bestemt seg for å purre på.
Sterke reaksjoner fra tillitsvalgte
Selv om fagforeningene ikke fikk med seg styrelederen på en orientering om ansettelsen i det første IDF-møtet etter at brevet ble sendt, ble saken like fullt diskutert i møtet den 10. april. I protokollen fra møtet heter det blant annet:
«LO mener at innstillingsutvalget gjorde en solid jobb, men at mediedekningen har dreid fokus bort fra kompetansevurderingen. YS deler bekymringen om at kvalifikasjonsprinsippet synes å ha blitt tilsidesatt for en maktkamp mellom studiestedene».
Av protokollen går det fram at Akademikerne mener de ikke har fått nok informasjon til å konkludere med at overprøvingen av innstillingen var saklig begrunnet.
NTL på sin side peker på at medieoppslag, der styret også har vært involvert, har skapt stor uro i organisasjonen. NTL etterlyser derfor en redegjørelse fra styret som klargjør styrets posisjon og rolle og kan skape ro i organisasjonen.
I protokollen står det også at rektor opplyser om at han la frem saken på en ryddig måte i henhold til forventningene, men at styret raskt la vekt på andre elementer enn flertallet i innstillingsutvalget.
Akademikerne påpekte i møtet at negativ omtale av søkeres personlige egenskaper i media vil kunne gjøre det vanskeligere å rekruttering til lederstillinger ved Universitetet i Innlandet, og de stilte i møte fire spørsmål:
- Hvilke vurderinger er gjort av styremedlemmenes habilitet?
- Har arbeidsgiver vurdert om uttalelsene fra styremedlemmet i Khrono innebærer brudd på taushetsplikten?
- Var den universitetspolitiske ambisjonen om å verne studiestedet på Rena avgjørende for ansettelsesvedtaket?
- Og i så fall: I hvilken grad kan dette sies å oppfylle saklighetskravet?
Bekymret for taushetsplikten
Unios hovedtillitsvalgte Bente Ovedie Skogvang uttrykte i det samme IDF-møtet stor bekymring for at taushetsplikten i denne saken er brutt og at personalsaker av denne karakter diskuteres i media. Hun henviser også direkte til at Khrono skal ha fått tak i interne e-poster med videre.
I protokollen heter det:
«UNIO er sterkt bekymret over at taushetsplikten er brutt og understreker at dette skaper utrygge rammer for tillitsvalgte samt at INN framstilles svært negativt i media. For å kunne diskutere vanskelige saker i IDF-møter er vi avhengig av å ha tillit til hverandre og UNIO understreker at taushetsbelagte opplysninger i ansettelsessaker ikke skal drøftes i media.»
Ifølge protokollen mener Unio at det ikke er behov for ytterligere utredning av saken, og takker universitetets ledelse for redegjørelsen.
«Saken har skapt stor uro både i og utenfor IDF, og vi synes det er meget uheldig at vi inntil videre må veie våre ord før tilliten er gjenopprettet i 'medbestemmelsesinstituttet'.»
Nylige artikler
Mener akademia ikke har peiling på KI-juks. — Store sjanser for justismord
Uppsala oppfordret til Irsael-reaksjoner. — Bør handle kraftfullt
Fikk inspirasjonspris og 250.000 kroner
Fakta og spekulasjon i debatten om covid-19-virusets opprinnelse
Sild, potet og kunstig intelligens
Mest leste artikler
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge
Ny sjokkmåling for Frp blant studentene: — En sensasjon
Du får ikke lønnsøkningen før til høsten. Mange må vente helt til desember
Over 450 «forskningskonferanser» i Oslo denne uka: — Svindel