studiestart 2021

Rolig fadderukenatt i Oslo: — Høflige studenter og lite fyll

Universitets- og høgskoletopper gikk faddervakt natt til lørdag.

Fadderfakter på Youngstorget i Oslo sentrum under fadderuka i 2021: Svein Stølen, rektor UiO, Nina Waaler, kst.rektor OsloMet, Helene Lund, prorektor Høyskolen VID og rektor ved Politihøgskolen, Nina Skarpenes.
Fadderfakter på Youngstorget i Oslo sentrum under fadderuka i 2021: Svein Stølen, rektor UiO, Nina Waaler, kst.rektor OsloMet, Helene Lund, prorektor Høyskolen VID og rektor ved Politihøgskolen, Nina Skarpenes.
Publisert Oppdatert

Det var relativt få festende og fersker studenter – om noen – å se i Oslo sentrum rett før midnatt fredag 20.august – dagen som er den store festdagen under fadderuka. Mange befant seg nok heller på Blindern, St.Hanshaugen, i Frognerparken, og noen ute på Hovedøya.

Rektorene Inge Jan Henjesand fra Høyskolen BI, Arne Krumsvik fra Høyskolen Kristiania, Nina Skarpenes fra Politihøgskolen, Svein Stølen fra Universitetet i Oslo patruljerte gatene i sentrum.

De hadde også med seg ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og statsråd Henrik Asheim (H), samt en god del frivillige som Samskipnaden i Oslo (SiO) hadde samlet.

— Fin stemning

Direktør for helse og rådgivning i Studentsamskipnaden i Oslo, Trond Morten Nejad-Trondsen, var også blant faddervaktene som patruljerte Oslos gater natt til lørdag.

I likhet med rektorduoen Stølen og Krumsvik, som du kan lese om et lite stykke nede i artikkelen, melder Nejad-Trondsen om god stemning og lite bråk.

— Det var rett og slett fin stemning i byen. Jeg husker tilbake til 2019, da var det nok mer trøkk og en større miks av studenter og andre unge voksne. Men i går var inntrykket mitt at det for det aller meste var rene faddergrupper som var ute, forteller Nejad-Trondsen til Khrono lørdag morgen.

Han gjennomførte en uhøytidelig undersøkelse for seg selv i løpet av kvelden, som i hovedsak gikk ut på å spørre studenter om de var vaksinert eller ikke.

— Jeg vil anslå at rundt 95 prosent svarte at de hadde fått enten én eller to doser med vaksine. Det er veldig positivt, sier Nejad-Trondsen.

2000 festet i Frognerparken

Politiet hadde tidligere på kvelden meldt om bråk og tilløp til slåssing i Frognerparken, der rundt 2000 ungdommer og unge voksne skal ha festet.

— Jeg tror nok det er flere grupperinger. Jeg vil anta at det er et innslag fra fadderuken også, uttalte operasjonsleder Oslo politidistrikt til VG sent fredag kveld.

Utover kvelden roet det seg i Frognerparken, og da de tre rektorene Krumsvik, Waaler og Stølen – og ordfører Marianne Borgen – inntok parken rundt midnatt var alt stille og fredelig til tross for at det fortsatt var mange folk ute.

Stølen: — Lite fyll

Da Khrono var i kontakt med Svein Stølen lørdag morgen, kunne UiO-rektoren rapportere om en hyggelig natt i hovedstaden.

— Vi møtte mange hyggelige og høflige studenter, både på Blindern i sentrum og i Frognerparken i løpet av natten. Og vi fikk mange kommentarer fra folk som syntes det var fint og viktig at vi bidrog, rapporterer Stølen til Khrono.

— Det var kjekt å kunne vandre i natten, og jeg må også si meg imponert over ordføreren, som var med oss til siste slutt. Det var ingen alvorlige episoder på vår vei, og lite fyll, sier Stølen.

Kristiania-rektor Arne Krumsvik melder også om en fin opplevelse.

— Det var få studenter i sentrum. Etter medieoppslagene om mye folk og dårlig stemning i Frognerparken, tok vi turen dit. Der møtte vi bare hyggelige ungdommer som takket pent for mat og drikke, og som helste høflig på ordføreren, skriver Krumsvik i en tekstmelding lørdag morgen.

Asheim: — Ting gikk rolig for seg

Forsknings- og utdanningsminister Henrik Asheim skriver følgende i en e-post til Khrono lørdag formiddag:

— Tusen takk til alle de frivillige faddervaktene som stiller opp på nattestid for å dele ut vann, mat og håndsprit. De bidrar også til synlighet, trygghet og hjelp til de som trenger det. De gjør en innsats som det var helt tydelig at både studenter og andre unge mennesker satte pris på i går.

Om runden natt til lørdag, deler statsråden inntrykket til de andre faddervaktene Khrono har snakket med.

— Det hyggeligste med å gå faddervakt var å se Oslo våkne til live igjen med nye studenter og god stemning. Ting gikk rolig for seg der jeg var, og inntrykket mitt er at studentene setter pris på å kunne samles og leve litt mer som normalt, skriver Asheim.

Endringslogg: I en tidligere versjon av saken kom vi til å skrive at Helene Lund er dekan ved Høyskolen VID. Det stemmer ikke. Hun er prorektor for utdanning. Dette ble rettet kl. 20.11. lørdag 21.08.21.

Powered by Labrador CMS