studiestart 2021

Patruljering hver natt og styrket vakthold landet rundt

De fleste byene og studiestedene har egne faddervakt-ordninger i forbindelse med fadderuken, men noen har valgt andre løsninger.

Rundt 25 faddervakter var ute i Bergen natt til fredag. Prorektor ved Universitetet i Bergen, Pinar Heggernes (nummer to fra venstre), hadde begynt torsdagen med å rydde etter onsdagens fester. — Men jeg har jukset litt, jeg har vært hjemme og sovet noen timer, sa Heggernes til Khrono sent torsdag kveld..
Publisert Oppdatert

Studentene er tilbake for fullt, både i de store byene og på de mindre stedene rundt omkring i landet.

Med testing, avstandskrav og kløktig organisering håper utdanningsinstitusjonene, sammen med byene og stedene, å gi studentene en trygg oppstart, og ærlig i fadderukene vil det være essensielt å vie litt ekstra oppmerksomhet til studentene som inntar studiestedet.

Også på nattestid er det noen som passer på. Flere norske byer har egne faddervaktordninger. Med synlige vester patruljerer de sentrum i de første nattetimene og ser til at studentene har det fint på fest.

Hver natt i Bergen

I Bergen er det faddervakter i bybildet hele uken.

— 20-25 personer er ute og patruljerer hver natt, sier faddervaktkoordinator Magnus Wethal til Khrono.

Politiet følger også med på hva som skjer under fadderuken. Her fra Bergen natt til fredag.

Både ansatte og studenter fra byens utdanningsinstitusjoner, samt fadderstyrene, er ute og går i gatene og parkene.

— I fjor fikk vi ikke lov til å dele ut vann på grunn av smittevern. Men i år har vi fått lov til det av Bymiljøetaten i kommunen. Vi deler også ut litt mat, sier koordinatoren.

I Oslo skal faddervakter ut i byen fredag og lørdag, med utgangspunkt i stand på Youngstorget og Spikersuppa. Natt til lørdag skal forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) gå faddervakt i hovedstaden. Khrono har planer om å være med.

24-timers vakt

Ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen er det studentforeningen som står både for fadderuken og faddervaktordningen. Lederen av studentforeningen ved NHH, Stine Stolpestad, forteller om en omfattende ordning.

— Hos oss har vi noe som heter «daghavende», som betyr at vi har studenter som er tilgjengelig 24 timer i døgnet om det skulle være noe. Vi bistår både med å dele ut potetgull, smittevernsutstyr og med å rykke ut om det skulle være noen som for eksempel ikke kommer seg hjem, sier Stolpestad.

Tidligere har de vært flere grupper, men ettersom koronarestriksjonene gjør at antallet folk som kan samles er mindre, er de nå delt opp i tre team. Totalt er det 16 studenter som rullerer på å være daghavende.

— Det første du blir fortalt i fadderuken er å lagre nummeret til daghavende. Det står både på fadderband og på all informasjon vi distribuerer. For oss er det viktigst at studentene føler seg trygge, uavhengig av tid på døgnet, sier Stolpestad.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ulike ordninger ellers i landet

Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet har ikke faddervaktordning, og hadde det heller ikke i fjor. Nord universitet forteller til Khrono at de har heller ingen slik ordning, men at universitetsledelsen har daglige møter med fadderlederne.

— Apparatet rundt studentene følger de opp tett, og ledelsen bistår om det er nødvendig. Student i Nord er også koblet på, sier kommunikasjonssjef Andreas Førde ved Nord Universitet.

I Trondheim er det bymisjonen og natteravnene som fungerer som vakter under fadderordningen. Fredag skal rektor ved NTNU, Anne Borg, selv gå meed natteravnene for å passe på byens festglade studenter.

Styrket vakthold

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) opplyser til Khorno at USN ikke har en egen faddervaktordning i ordets rette forstand, men at de i denne perioden arbeidet med styrket vakthold for å støtte studentarrangørene under fadderuken.

— Det er engasjert ekstra vektere på ettermiddagene og kveldene, som har som oppdrag å være synlige, minne om å holde avstand og bistå studentarrangørene ved behov, skriver studiedirektør Vibeke Bredahl i en e-post til Khrono.

Ved Universitetet i Agder (UiA) er det faddervakter, informerer prosjektleder for studiestarten ved UiA, Gro Hodne Gundersen i en e-post.

— Faddervaktene møtes på avtalte steder hvor vi har en base, og går runder rundt i byene de dagene og på de tidspunktene vi har sett at det er mest hensiktsmessig. Det er både studenter og ansatte som går faddervakt sammen. Faddervaktordningen hos oss er et samarbeide mellom Studentskipnaden i Agder, Studentorganisasjonen i Agder og UiA, skriver Gundersen.

— Kan ringe hvis de trenger hjelp

Et knepp opp til nord-vest på kartet, nærmere bestemt i Stavanger, er det Velferdstinget som organiserer er faddervakt-ordningen.

— Faddervakten er organisert som en natteravn-ordning for studentene, hvor vaktene går rundt på festivalområdet og i Stavanger sentrum, to og to sammen. Alle studenter har fått utdelt et armbånd med telefonnummer til faddervakten, som de kan ringe hvis de trenger hjelp, skriver kommunikasjonsrådgiver Leiv Gunnar Lie i en e-post.

— Vaktene oppsøker studenter hvis det ser ut som noen ikke har det greit. Noen av vaktene er studenter, og da gjerne studenter som har andre tillitsverv. Men de fleste er fra ledelsen ved Universitetet i Stavanger, Handelshøyskolen BI, VID Vitenskapelig høyskole og Studentsamskipnaden i Stavanger, samt studentpresten og enkelte politikere, informerer Lie videre.

Powered by Labrador CMS