shanghai-rangeringen

Fem universitet og én høyskole er inne på listen

Universitetet i Oslo er troner fortsatt høyest blant de norske universitetene på Shanghai-rangeringen.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, kan glede seg over at UiT fortsatt er å finne på den anerkjente Shanghai-rangeringen.
Publisert Oppdatert

Shanghai-rangeringen er blant de mest omtalte av de internasjonale rangeringene av høyere utdanningsinstitusjoner.

Når det gjelder de nordiske institusjonene er det i 2021-rangeringen få endringer i toppen fra slik det var i 2020.

UiO-rektor Svein Stølen.

Øverst finner vi Københavns universitet, på 2. plass ligger svenske Kaolinska Institutet, mens Universitetet i Oslo (UiO) innehar den siste pallplassen, akkurat som i fjor.

Fakta

Universitetsrangering

Det finnes en rekke internasjonale rangeringer. Den eldste kjente er Tong University Academic Ranking of World Universities (ARWU), ofte omtalt som Shanghai-rankingen. Andre kjente rangeringer er QS World University Rankings, CWUR (Center for World University Rankings) og Times Higher Education (THES)

Nummer 61 i verden

På verdensrangeringen er UiO nummer 61, noe som er ett knepp ned fra fjorårets plassering, som altså var 60. plass.

Shanghai-rangeringen har eksistert siden 2003, og hvert år får 1000 institusjoner plass på listen.

— Det er alltid metodiske utfordringer med slike rangeringer, men Shanghai-rangeringen er langt mer interessant enn enkle nasjonale målinger av for eksempel antall publikasjoner, uttalte UiO-rektor Svein Stølen da Khrono intervjuet ham i forbindelse med fjorårets rangering.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

NHH er inne

I år som i fjor er det NTNU som er nest høyest plassert blant de norske. På 3. plass finner vi Universitetet i Bergen (UiB), foran UiT Norges arktiske universitet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Også Norges Handelshøyskole (NHH) er inne på årets liste.

Alle som ikke er inne blant de hundre beste institusjonene, blir plassert i puljer. NTNU er plassert i puljen 101-151, UiB i 301-400, UiT i 501-600, NMBU i 701-800 og NHH i 901-1000.

verdensrangeringen er det Harvard University som ligger helt på topp, foran Stanford University og University of Cambridge på plassene bak.

Powered by Labrador CMS