tyske universiteter

Kutter kjøtt og fisk i kantiner for å bli klimanøytrale

Må finne bærekraftige alternative produkter, mener NMBU-professor, og ikke avokado fra Chile for eksempel.

Oppkuttet frukt og pålegg til knekkebrød er blant de billigste lunsjalternativene i kantinen ved OsloMet viste en kantinetest studentredaksjonen i Khrono gjennomførte noen år tilbake. (Arkivfoto).
Publisert Oppdatert

I Tysklands hovedstad har universitetene de siste årene satset på flere bærekraftige, kortreiste og miljøvennlig tiltak på campus.

Etter ytterligere påtrykk fra studentene, har universitetene i Berlin nå valgt å fjerne nesten alt av kjøtt og fisk fra menyen, skriver Gøteborg-Posten.

— Om en først skal gjøre dette, må en ha en veldig klar strategi på at man spiser bærekraftige alternative matvarer, og ikke, for eksempel, en avokado fra Chile som har krysset verdenshavet i kjøleskip. Sånt skaper betydelige klimagassutslipp og utraderer bærekraften, sier ernæringsprofessor ved NMBU, Birger Svihus, som også mener at norske universiteter kan bli mer miljøvennlige.

Renoverer med fokus på bærekraft

Om lag 4 prosent av rettene som tilbys ved de tyske universitetene vil bestå av kjøtt og fisk. Resten vil være veganske og vegetariske alternativer med årstidens råvarer.

Tiltaket er ett av flere for å redusere karbonfotavtrykket i byen.

Technische Universität uttaler blant annet til Berlin.de at de ønsker å være totalt klimanøytrale innen 2045.

For å klare det har de blant annet planer om å renovere bygningene ved campus slik at de er mer bærekraftige, samt begrense antall flyreiser for alle ansatte.

Birger Svihus, professor ved NMBU.

— Vi forbereder studentene våre for de neste tiårene, og det gjelder ikke bare jobb og livet generelt. Klimaendringer og miljøbevissthet vil være et viktig tema her, sier Hans-Ulrich Heiss, visepresident i «Teaching, Digitisation and Sustainability» ved TU til Berlin.de.

— Unyansert å skjære alt over en kam

Birger Svihus, professor i ernæring ved Fakultet for biovitenskap ved NMBU, som også har blitt kalt kjøttindustriens universitet, sier til Khrono at han er glad for at når en først snakker om kutt i animalske matvarer, at en tenker både på kjøtt- og fiskeprodukter.

Samtidig mener han det blir unyansert å skjære alle animalske produkter over en kam.

På spørsmål om et slikt tiltak i universiteter og høgskolers kantiner i Norge er mulig å innføre, er Svihus delt.

Kan spise bygg og havre

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Vi kunne nok blitt mye mer miljøvennlige også her hjemme om vi hadde spist det bygget, havren og andre spiselige råvarene som i dag utelukkende går til matproduksjon for husdyr. Det er det dessverre ikke et marked for akkurat nå, sier han.

Samtidig forteller Svihus at potensialet for å dyrke gode, proteinrike erstatninger også er lavt i Norge.

— Da havner man fort i det samme nullsummspillet rent bærekraftsmessig, samtidig som kortreist nasjonal matproduksjon utraderes, sier Svihus.

Her hjemme ble det debatt da Universitetet i Bergen kuttet ribbe og pinnekjøtt på sitt julebord i 2019. Reaksjonene lot heller ikke vente på seg da OsloMet gikk ut med endringer i reglene for flyreiser for ansatte.

Studentparlamentet i Oslo har bedt om at samskipnadens kantiner i byen innfører en kjøttfri dag i kantinene sine.

Powered by Labrador CMS