Helse

UiA-oppfinnelse kan redde liv. Professor oppdaget hjertefeil hos seg selv

Professor emeritus ved Universitetet i Agder, Rune Fensli, er en av gründerne bak et verktøy som kan oppdage rytmeforstyrrelser og hjerneslag.

Hjerteflimmer og andre hjerteforstyrrelser er ofte årsak til hjerneslag.
Publisert Oppdatert

Hver dag får åtte personer i Norge hjerneslag som følge av arterieflimmer.

— Ved å kunne avdekke arterieflimmer tidlig, kan vi redusere faren for hjerneslag, sier hjerteoverlege ved Sørlandet sykehus i Arendal, Jarle Jortveit, til Grimstad Adressetidende.

Sammen med professor emeritus ved Universitetet i Agder (UiA), Rune Fensli, har Jortveit utviklet en liten enhet ved navn ECG247, som kan oppdage rytmeforstyrrelser og hjerneslag.

Professor Rune Fensli står bak oppfinnelsen, som kan være med å redde liv.

Oppdaget egen hjertefeil

Fensli har årelang erfaring med teknologi og helseforskning ved UiA og Jortveit er kardiolog og spesialist i hjertemedisin og hjertesykdommer.

— Jeg har mange års erfaring med forskning på trådløs EKG, og fikk forespørsel om å medvirke til å lage en enkel, funksjonell enhet som kunne avdekke rytmeforstyrrelser, forteller Fensli til Grimstad Adressetidende.

Forespørselen takket han ja til, og resultatet ble til slutt ECG247, som allerede er godkjent for bruk blant voksne.

Fensli har selv testet ut enheten, som faktisk avdekket at professoren hadde rytmeforstyrrelser, noe som igjen kunne ført til et alvorlig hjerteinfarkt ettersom han hadde en tett blodåre.

I verste fall kunne hjertefeilen ha medført hjertestans og død for Fensli, skriver Grimstad Adressetidende.

Slik ser den vesle enheten ut.
LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Gode data

ECG247 er utviklet ved i4Helse, UiAs forskningsmiljø, sammen med Sørlandet sykehus i Arendal. Enheten er mulig å få kjøpt på apoteket.

— I første omgang er det personer over 65 år som er målgruppen for å bruke enheten, samt de som kjenner på at de kan ha hjerterytmeforstyrrelser, forteller Jarle Jortveit.

Fensli, som pensjonerte seg fra professortilværelsen ved UiA for to år siden, påpeker at arbeidet med å utvikle enheten startet tilbake i 2017.

— Tester viser at den gir veldig gode data, og ikke minst er den mye enklere og mer behagelig å bruke, enn andre rytmemålere, forteller Fensli.

Powered by Labrador CMS