Juks

BI-student tilbød NSO-topp penger for eksamenshjelp

I en Facebook-melding ble Jonas Økland tilbudt penger for å hjelpe en student på eksamensdagen. — Ganske spesielt, sier Økland.

Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon, Jonas Økland, fikk mandag en litt spesiell forespørsel.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld tikket det inn en noe uvanlig Facebook-melding til velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), Jonas Økland.

I meldingen ble Økland spurt om han har studert markedsføringsledelse på BI, og om han i så fall hadde lyst til å tjene «en god penge» på eksamensdagen til avsenderen.

— Jeg måtte lese meldingen et par ganger før jeg forsto hva det ble spurt om. Det er ganske spesielt, særlig fordi det er en helt tilfeldig person som jeg ikke kjenner. Å være så rett fram til noen du ikke vet hvem er. Dette er innhold som jeg ville vært forsiktig med å spre rundt meg, sier den tidligere lederen av BI studentorganisasjon, Økland.

Han la mandag kveld ut meldingsutvekslingen på Twitter.

Problemet har vært kjent tidligere

Det er ikke første gang BI-studenter har forsøkt å ta en snarvei til gode eksamensresultater.

NRK har tidligere omtalt utbredt eksamensjuks ved BI i Bergen. På det anonyme forumet Jodel tilbyr studenter å betale tusenvis av kroner for å la andre skrive hjemmeeksamen for seg.

I vår avdekket BI tilfeller hvor studenter tilbød betaling mot hjelp på eksamen.

— Fusk og forsøk på fusk er brudd på akademisk redelighet og er et alvorlig tillitsbrudd. BI ser derfor svært alvorlig på dette, sa Nicole Ebbing, direktør studiekvalitet til TV 2 den gang.

I slutten av mai gikk sågar BI til det steget å sende ut en melding til sine studenter om at mange flere studenter enn vanlig vil bli kalt inn til muntlig høring om hjemmeeksamenen for å sjekke om de har jukset eller ikke.

— Har ikke google meg

Kommunikasjonssjef ved BI, Ole Petter Syrrist-Leite, sier BI tar all fusk på alvor, men denne konkrete saken har BI ingen kommentar til.

— Hva privatpersoner ytrer i sosiale nettverk har BI ingen kommentar til, skriver Syrrist-Leite i en e-post.

Han skriver videre at alle eksamener som er individuelle er samarbeid å anse som fusk.

— Konsekvensene er store for de som mistenkes for fusk, og studenter som blir dømt for en fuskehandling sanksjoneres i henhold til lov om universiteter og høyskoler.

Hvorfor studenten sendte akkurat denne meldingen til Økland, vet han ikke. Men han tror kanskje det kan være en del av et større fenomen som følge av at flere eksamener har blitt hjemmeeksamener under koronapandemien.

— Akkurat dette problemet har jeg ikke vært borti før, og det er vanskelig å si hvor stort problemet med betaling for eksamener egent er. Jeg har i hvert fall kommet til den konklusjonen at avsenderen har i hvert fall ikke googlet meg, sier Økland.

Powered by Labrador CMS