Høye strømpriser

Ble lovet strøm-støtte i januar, men pengene er ikke å se: — Ekstra sårbart

Norsk studentorganisasjon og SV etterlyser nå pengene regjeringen har lovet.

Tuva Todnem Lund er leder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Til tross for at flere studenter får strømstøtte slik resten av befolkningen nå gjør, mener hun det er avgjørende at også den ekstra strøm-støtten som regjeringen har lovet studentene kommer på plass.
Publisert

I desember ble det omsider kjent at regjeringen ville gi studenter, som kunne dokumentere strømutgifter, strøm-støtte i form av lån og stipend.

De skulle få 3000 kroner i ekstra lån, hvor 1200 kroner skulle gjøres om til stipend.

Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sa den gang at pengene skulle være tilgjengelig gjennom Lånekassen og være klare for utbetaling i januar.

Lånekassen har ikke fått noen informasjon om ordningen og så langt er ikke pengene noe sted å se, skriver VG.

SV krever fortgang

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Tuva Todnem Lund, mener det haster å få på plass en rask løsning.

— Hovedproblemet for de som kontakter oss nå er at dette (høye strømpriser, journ. anm.) kommer samtidig som mye annet: flere er permittert fra jobbene sine, flere av de nye studentene har hatt større vansker enn vanlig med å komme seg inn på boligmarkedet, og vi (som alle andre) bruker mer strøm på hjemmekontor, skriver Lund i en SMS til Khrono.

Da regjeringen varslet at de ville få på plass en egen strøm-støtte til studentene i desember, sa statsråd Borten Moe til VG at han ville legge frem saken for Stortinget «med en gang».

Det har enda ikke skjedd, og Kunnskapsdepartementet opplyser til VG at de ikke kan si når det vil skje.

— Regjeringen bør komme raskt til Stortinget med denne saken. Studentene og vi i opposisjonen har vært tålmodige nok i denne saken, nå venter vi på regjeringen. Nå må de få fortgang i saken, sier SVs utdanningspolitiske talsperson, Feddy André Øvstegård, til VG.

Heller ikke samskipnadene har fått penger

Strøm-lånet og stipendet er som nevnt tiltenkt studenter som kan dokumentere at de har strømutgifter.

For studenter som bor i studentboligene til de ulike samskipnadene, er som regel strøm inkludert i husleia. Men ifølge studentleder Lund har heller ikke samskipnadene fått ekstra penger å rutte med for å dekke de dyre strømregningene.

— Pengene til samskipnadene er studentenes penger, så for å dekke de utgiftene er alternativet å øke leieprisene, skriver Lund.

— Har dere fått meldinger fra studenter om at samskipnadene rundt omkring allerede har skrudd opp husleieprisene for å betale dyre strømregninger?

— Vi har ikke fått noen konkrete meldinger om at det skjer nå, men mer at det ligger i kortene når regningene blir dyrere, svarer Lund.

Mener studentene må få ekstra-støtten

Men alle studenter som må ordne strømmen på egen kjøl, får som alle andre nå strømstøtte til 80 prosent når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime.

NSO-leder Lund mener likevel at studentene må få den ekstra student-støtten i tillegg.

— Til tross for at støtteordningene hjelper noe, er det den økonomiske situasjonen til studentene som gjør at dette er ekstra sårbart for oss, skriver Lund.

Powered by Labrador CMS