Storbritannia
Blokkerte utnevnelse av ledende akademiker, ansett som «for venstreorientert»
Da økonom ble utpekt til leder for forskningsråd, så næringsministeren rødt.
Brussel (Khrono): Den britiske næringsministeren Kwasi Kwarteng vekker oppsikt etter at han grep inn og stanset utnevnelsen av en ledende akademiker til posten som administrerende leder for et offentlig finansiert forskningsråd.
Ifølge Financial Times skal grunnen ha vært at Kwarteng, som tilhører det konservative regjeringspartiet, anså akademikeren som for venstreorientert.
Personen det gjelder er Jonathan Michie, president for Kellogg College ved Oxford, der han også er professor i innovasjon og kunnskapsutveksling. Michie ble utnevnt til toppjobben ved Economic and Social Research Council (ESRC) av et uavhengig utvalg, bestående av blant andre økonom Gerard Lyons, som beskrives som alliert av den britiske statsministeren Boris Johnson.
For Kwarteng var han derimot uaktuell. Han skal ha lagt ned veto mot utnevnelsen og gitt ordre om at hele prosessen med å utnevne leder ble åpnet opp igjen.
Ingen formell begrunnelse
Ifølge avisa skal det ha vekt harme blant akademikere som frykter for forskningsrådets politiske uavhengighet.
Det er ikke gitt noen formell begrunnelse for hvorfor Kwarteng grep inn. En talsperson for departementet sier dette:
«Selv om den første rekrutteringskampanjen ga oss sterke kandidater, ble ingen til syvende og sist ansett som passende. Det vil snart bli satt i gang en ny kampanje for å tiltrekke et bredere utvalg av kandidater.»
Avisa siterer en alliert av næringsminister som sier han skal ha uttrykt bekymring for at økonomen har bånd til kretsen rundt tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn og at han en gang har vært medlem av kommunistpartiet. Det vises også til at han tilbake i 1989 skrev boka «Beyond the Casino Economy» sammen med Corbyns tidligere kommunikasjonssjef Saumas Milne.
Kwarteng skal også ha fryktet for uavhengigheten til ESRC og «hva slags forskning» de ville finansiere, ifølge FT-kildene.
Mener Kwarteng har krysset en grense
Michie har ikke kommentert det selv, men avisa siterer en kjenning av økonomen på at han ikke er medlem av noe parti, de siterer en annen på at han har hatt ulike ledende roller i akademia de siste 30 årene, og at han hele veien har opptrådt ikke politisk.
«Dypt urovekkende», skriver Will Hutton, president for Academy of Social Sciences og tidligere sjefredaktør for The Observer, i en kommentar på ResearchProfessional News.
Han mener Kwartengs har «krysset en linje» og at beslutning har bekymringsfulle implikasjoner ikke bare for integriteten til utvelgelsesprosessen, men for ESRC, det statlige organet UK Research and Innovation (UKRI) og til en viss grad framtida for samfunnsvitenskapen i Storbritannia.
«Det uttalte målet med å få bredere utvalg av kandidater blir ikke lettere av at kandidater tror at den neste administrative lederen for ESRC må være høyreorientert», skriver han.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»